• “Mossèn Tronxo”, el capellà més singular

    Josep M. Ballarín (1920-2017) va ser un autor polifacètic (periodisme, biografia, ficció), poc conegut i autor d’un dels llibres més venuts en català, Mossèn Tronxo, de l’any 1990. Es continua reeditant perquè connecta amb els lectors gràcies a la seva proximitat, al seu estil directe i al llenguatge ple de paraules de l’entorn rural de la Catalunya interior, vives però desconegudes i intrigants.

    “Aquest llibre és un homenatge al capellà de poble, de rostoll. Distanciat de les teològiques i les clericalles, el rector de pagès viu el dia a dia entre la gent, lluny de sermons i prop de la natura i de la vida quotidiana.”

    La novel·la Mossèn Tronxo relata la vida d’un capellà rural, des de l’època d’aprenentatge fins a la vida diària però gens avorrida gràcies a la seva “relació” amb les imatges de l’església i a les anècdotes que li han anat explicant al llarg dels anys.

    Print Friendly, PDF & Email
  1. Pepi Grande

    20 juny 18
    19:20 #

    El llibre M’ ha resultat pesat .Quan l’ estaba acabant me va agrada mes

  2. Soledad

    19 juny 18
    18:36 #

    El libre de «Monssèn Tronxo» m’ha resultat molt interessant. Descriu molt bé, la vida de aquell temps, com viu la seva relació amb els veïns del poble i les peculiaritats de cadacú i les coses insòlites que van passant, essent ell el capellà del poble. Com es va adaptant a la modernitat que inevitablement va arribant i ho fa en to humorístic, cosa que, a vagades, el fa un llibre divertit. Encara que sempre valorarà les seves constums antigues, és un Tronxo molt arraigat a la seva terra.

  3. Gabriel

    14 juny 18
    12:37 #

    Mossèn Tronxo és una meravellosa obra literària d’en Josep María Ballarín, escrita en capítols curts utilitzant un català, el més bell i enriquidor. L’autor empra paraules populars que no es troben ni tan sols al diccionari. Té fusta de gran comedia i aires de novel·la negra: la societat que explora és la capellanada dels pobles, els seus costums i formes de vida. Aquesta novel·la no és de fàcil lectura per a principiants, però és amena i exquisida per a tot bon lector. Per això, la recomano.

  4. Carme

    04 juny 18
    15:54 #

    No és un llibre de lectura fàcil, però tot i això, mica en mica et va seduint. Aquest capellà entranyable i peculiar amb la seva manera de ser s’apropa al lector de la mateixa manera que ho fa amb el seu poble, arribant a cadascú amb respecte i a la vegada amb determinació. Us recomano llegir-lo, sé que us agradarà!

  5. Ana

    04 juny 18
    15:38 #

    Llibre de lectura difícil , és un llibre tendre , la humanitat d’un home cap a el seu entorn. Un mossèn de poble que dedica la seva vida als altres.

Escriu un comentari

RSS dels comentaris

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Segueix-nos a:

      

Categories


Enllaços


Etiquetes


Arxius