• biografia de Nadia Ghulam

    D’aquí uns dies la Nadia Ghulam vindrà a alguns dels nostres cursos per explicar-nos contes. Però qui és, la Nadia?

    La Nadia va néixer a Kabul, l’Afganistan, l’any 1985. Quan tenia 8 anys, durant la guerra civil,  va caure una bomba a casa seva, cosa que li va provocar ferides molt greus. Tal com explica en aquest vídeo, les ferides de la guerra són de molts tipus i molt duradores.

    nadiaVa estar molt temps a l’hospital, durant el qual la seva mare li va explicar molts contes. D’entre ells, 29 han quedat recollits aquest any 2014 en el volum Contes que em van curar.

    Quan va sortir de l’hospital, 14 operacions més tard, la seva família continuava vivint amb moltes penúries. En aquells moments s’havia acabat la guerra, però l’havia seguida la instauració del règim talibà, que no permetia que les dones treballessin. Això era greu per a la família de la Nadia,  perquè el pare tenia problemes de salut i no podia treballar, i el germà gran havia mort. En aquestes circumstàncies, la Nadia va decidir que tenir 11 anys i ser una noia no podia ser un impediment per ser l’home de la casa. Va decidir fer-se passar per un noi i sortir a treballar per mantenir el pare, la mare i les dues germanes petites. Va viure amb un nom que no era el seu durant 11 anys.

    Passat el temps, va viatjar a Europa amb una ONG. Fa 8 anys que viu a Badalona i fa el que sempre ha volgut: estudiar i formar-se per poder ajudar el seu país.

    Tota la història de la Nadia es pot resseguir al documental Tornar a Nadia.

    La Nadia va voler explicar la seva història, i ho va fer amb l’ajuda de l’Agnès Rotger a El secret del meu turbant (Edicions 62, 2010). Aquest llibre va guanyar el Premi Prudenci Bertrana 2010.

    En aquest vídeo podeu fer un tastet dels contes que ens explicarà la Nadia els propers dies.

     

     

    Print Friendly, PDF & Email
  1. jordi

    19 gen. 17
    12:04 #

    el llibre de l’secret del meu turbant no m’ha agradat.
    Crec que és un llibre una mica avorrit, comença bé però després es fa pesat, encara que acaba una mica millor se m’ha fet molt molt llarg.

  2. Joana Isabel

    04 juny 15
    18:39 #

    Jo també vaig veure “OSAMA” i m’han dit que el personatge “es ella ” ¿és aixi

  3. Mª JOSÉ CORREA RUBIO

    03 juny 14
    17:35 #

    El contingut m’ha agradat molt. Ha estat un acte interessant que ens ha apropat a l’origen de les paraules per la meva, moltes desconegudes. M’ha agradat escoltar l’experiència de Nadia i el seu conte.

  4. Antonio

    02 juny 14
    18:51 #

    M’ha agradat molt el conte que ha llegit la Nadia, és la veritat. A vegades a la vida les paraules fan més mal que els cops que et puguin donar.

  5. Laura

    03 abr. 14
    17:23 #

    He vist tant la pel·lícula (OSAMA) que comenta la Carme com he llegit “El secret del meu turbant”, i tant una com l’altre fan pensar molt sobre la condició de la dona en alguns llocs del món. Recomano la lectura del llibre de la Nadia, a mi em va impactar molt llegir com sobreviu una nena fent-se passar per un nen sota el règim talibà.

Escriu un comentari

RSS dels comentaris

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Segueix-nos a:

      

Categories


Enllaços


Etiquetes


Arxius