‘Tot plegat semblava una broma’, Anna Vilar
L’Àlex és una noia víctima de l’assetjament d’alguns dels seus companys d’institut i en Jofre, un dels assetjadors de l’Àlex, és internat en un centre per a adolescents amb problemes. L’Ona és una noia aparentment sana i brillant que també té una ferida encara oberta. El llibre, que va guanyar el Premi literari Ciutat de Badalona 2019 de Narrativa Juvenil, explica tres històries colpidores que s’entrellacen en aquest diari de supervivència.
10 comentaris
Toni
21 febr. 23
18:04 #
El llibre m’ha agradat molt. Per un estudiant de català és molt fàcil de llegir. La història es molt dura, és facil empatitzar amb la protagonista, i als que tenim fills, ens ensenya que hem d’estar molt atents al que envolta els nostres fills per poder detectar les coses que els fan patir
Fernanda
14 febr. 23
17:43 #
Aquest curs hem llegit aquest aquest llibre i m’ha semblat molt interessant.
El llibre està dividit en tres històries que s’entrellacen i a la vegada expliquen la mateixa història des de diferents punts de vista. Al llibre es tracten temes molt actuals com el bullying o assetjament escolar, les malalties mentals, com les xarxes socials poden tenir un impacte negatiu a la vida dels adolescents i la dificultat que avui en dia pateixen alguns nois i noies, ‘diferents’ als estàndards socials, per fer-se un lloc en un món on semblés que si no segueixes les mateixes pautes que tothom, et converteixes en un pària.
El llibre està escrit de manera àgil, amena, de fàcil lectura i t’enganxa des de la primera pàgina.
Mª Carmen
13 febr. 23
22:47 #
Aquest llibre, narra la història de l’Àlex, una noia adolescent, que degut a la seva obesitat, pateix assetjament a l’institut.
Jofre, juntament amb la Queralt, son els caps de la colla, que li fan la vida impossible a l’Alex, i a qualsevol persona que s’ acosta a ella.
Durant quatre anys, son constants els insults, agressions, vexacions, etc.
L’Àlex no sap defensar-se i aguanta tots els cops.
Els assetjadors, portan els fets fins a limits extrems, fins i tot, utilitzant les xarxes socials com a eina per calumniar, humiliar, e insultar a les seves víctimes.
Tot això, té unes conseqüències molt greus, fins el punt de posar-hi en risc la vida de les víctimes.
En Jofre, el tanquen a un centre de rehabilitació degut al seu comportament i allà coneix a l’Ona, que li farà trontollar el seu pensament i la seva forma de ser i de tractar als demés.
L’Ona és una noia que ha patit violència, però molt diferent de l’Àlex.
Es una novel.la molt fresca i actual, que posa en relleu la necessitat de que la societat, prengui consciència i s’impliqui tothom, per solucionar i acabar amb aquest greu problema d’una vegada per totes, i no girar la mirada cap a un altre lloc, fer com si no passés res.
El llibre també parla de la violència, la salut mental de les víctimes, i també dels seus botxins, la manca de valors, l’incivisme, la manca de solidaritat, en una societat que, cada vegada sembla més virtual i deshumanitzada.
Molt recomanable el llibre, de fàcil lectura i comprensió. M’agradat molt.
paco
13 febr. 23
18:59 #
Tot plegat semblava una broma. En poques pàgines l’Anna Vilar ens diu molt d’una realitat que es viu a molts col·legis. Aquest llibre recomano que el llegeixi tothom, però sobretot als pares i professors. Tot plegat té moltes preguntes i un bon debat que no s’hauria de quedar al tinter. Un llibre molt interessant!!!
Salutacions!
Gleciane
13 febr. 23
18:01 #
M’ha agradat llegir el llibre “tot plegat semblava una broma”, perquè la narrativa fa referència a l’assetjament cruel d’una noia.
Malauradament és molt habitual a les escoles.
Aquesta narrativa me va fer reflexionar el important que és vigilar les actituds dels nens a casa i a l’escola.
Crec que para evitar l’assetjament les escoles, tenim que vigilar el comportament dels estudiants.
No em puc creure que l’actitud de la noia d’anar sempre a la biblioteca per evitar a l’assetjament, el no relacionar-se amb els seus companys, no va despertar l’atenció dels professors.
No vull culpabilitzar només a l’escola, perquè els pares també tenen que vigilar el comportament dels seus fills.
Per finalizar tenim que vigilar el comportament dels nens per evitar a l’assetjament.
Rafael
12 febr. 23
22:17 #
És un relat que des del primer instant en va enganxar.És una història que èsta a l´ordre del dia a l´escola i institut.L´entramat de la novel-la,en va fer pensar-hi molt sobre la situació que pateixen moltes persones diariament , lo dur que ha de ser-hi per ells,aguantar dia si dia tambè aquesta situació.És un llibre que aconsello llegir,feia temps que una història no m´agradava tant.
Rafael
12 febr. 23
21:53 #
És un relat que des del primer instant en va enganxar.És una histórica que hi es a l’Ordre del día a l’escola I Institut.
L’entramat de la novel-la, en va fer pensr-hi molt, sobre la situación que pateixen moltes persones diàriament. I el dur que ha de ser-hi per a ella, aguantar día si día també aquesta situación.
Roxana
12 febr. 23
20:22 #
Em sembla un llibre molt actual relacionat a un tema al què s’hauria de donar més visibilitat en l’etapa de vida dels nostres joves, per protegir-los.Tots hauríem d’implicar-nos, sense por ni vergonya i així evitar experiències tan doloroses per a un ésser humà.
Com persones, donar suport a les famílies que estan vivint una situació semblant.
No donar l’esquena pel fet que no ens estigui passant a nosaltres.
No hem de perdre la cooperació i el compromís d’ajudar els que més ho necessitin.
Gràcies a l’autora per descobrir una situació de la què no molta gent s’anima a parlar en veu alta.
Santiago
12 febr. 23
0:26 #
Hola,
Anna Vilar, aquest llibre el vaig trobar interessant, com as relatat el que li passa a l’Alex a l’Ona i en Joffre.
També m’hauria agradat saber perquè la Queral era així, si es va canviar d’escola perquè l’assetjaven, i no volia que li passés una altra vegada a la nova escola.
Hi haurà un altre llibre explicant perquè era així la Queral?
Si l’Ona i el Joffre tindran una relació més que amics?
I moltes preguntes més que si les poso aquí es faria molt llarg aquest comentari.
Salutacions.
Paula
11 febr. 23
9:30 #
Aquest llibre relata la història de tres adolescents amb dificultades i necessitats d’ajudes i atencions.
Ens descriu els efectes negatius en la salut física o mental del bullying. De Com afecta al bé estar emocional i al rendiment acadèmic.
El llibre es centra sobre la història d’Àlex, víctima d’assetjament escolar per part d’un grup de companys de classe. Àlex és una noia de disset anys, introvertida, tímida, poruga, molt alta i grassa. L’Àlex ens explica que quan va començar l’ESO el seu calvari també va començar i això pel simple fet de ser diferent. Durant quatre anys va patir en l’institut actes vexatoris.
També posa la mirada sobre un del seu assetjador, Jofre, un noi rabiós i emprenyat.
I per a acabar, un relat molt dur i impactant d’Ona, una noia de quinze anys que no sap si esta preparada per a mirar enrere.
Una novel·la molt interessant!
Escriu un comentari
RSS dels comentaris