RSS

Consorci per a la Normalització Lingüística

 • Seguim el fil: paraules d’aprenents

  Biografia

  Joan Vinyoli va néixer a Barcelona el 3 de juliol de 1914.

  El 2 d’abril de 1919 va néixer la seva germana Carme i un mes i mig després va morir, als 39 anys, el seu pare.

  La seva infantesa va estar marcada pels problemes econòmics que tenia la família, i pels bons estius que passava a Santa Coloma de Farners.

  El 1922 va començar a estudiar a l’escola dels Jesuïtes del carrer Casp, a Barcelona.

  Quan tenia 13 anys va guanyar la Viola d’Or en els Jocs Florals que es van celebrar a Santa Coloma de Farners.

  Als 16 anys va començar a treballar en una editorial, fins als 49 anys que es va jubilar.

  L’estiu de 1931 va fer un curset de català a Santa Coloma de Farners, i al cap de dos anys va començar els seus estudis de batxillerat.

  Va començar a estiuejar a Santa Coloma perquè un amic del seu pare els va oferir la casa. Allà va descobrir-hi la natura i la poesia.

  El paisatge i l’entorn natural de Santa Coloma deixen una empremta molt important en els seus poemes: el riu, els arbres, les sortides amb els amics, el so de les destrals dels llenyataires, el tennis, el ping-pong…són alguns dels elements que apareixen a la seva poesia.

  Dos anys abans de morir, Vinyoli encara guardava un record ben viu de la seva estada a Santa Coloma de Farners. Els estius passats a Santa Coloma són recordats amb nostàlgia. A vegades són records concrets, com ara les arrossades o els passeigs. Això ho podem veure exemplificat en el següent poema:

  
  
  TEMPS
  "Torna'm, ah, torna'm
  als anys de la noiesa,
           amb els amics
  a la riera, amb els passeigs
  i les pistes de tenis
           i el ping-pong.
                  No. No.
  Torna'm a la furiosa
  passió que de mi va fer un altre.
  Ja no seré mai més el noi
  que feia jocs.
           I me n'alegro."

   

   Joan Vinyoli va arribar a Begur l’agost de 1954 amb la seva família per estiuejar i des de llavors va repetir cada any fins l’any 1978.

  Va quedar impressionat per aquest poble: per la seva olor i el seu paisatge. Tot l’inspirava, el mar, el castell, la tramuntana, els pescadors, l’arbre que deixa el bosc cridat pel mar, el cel, les nits…

  Li agradava escriure en una taula del bar Frígola, apartat de la seva colla d’amics. Escrivia en uns folis que sempre portava en una carpeta de gomes.

  De Begur va dir en Joan Vinyoli “era el lloc important i definitiu com a centre de les meves experiències de tot ordre, poètic i vital”.

  Després d’una llarga malaltia va morir a Barcelona el 30 de novembre de 1984.

  L’obra poètica de Joan Vinyoli, influïda per Carles Riba, Holderlin, R.M. Rilke o Shakespeare, té més de 500 poemes distribuïts en 17 llibres.

  Els temes recurrents de la poesia de Vinyoli són l’amor, el pas del temps i el record. En l’etapa de maduresa, la meditació de Vinyoli, més que sobre la mort, és sobre la mutabilitat: com tot passa, es perd i s’enfonsa en el record.

  Durant la seva trajectòria com a poeta, que va de 1937 a 1984, Joan Vinyoli va rebre diversos premis de crítica de poesia i també la Creu de Sant Jordi, entre altres.

   

  ____________________________

  Grup de bàsic 2 – Vic (Fina)

  Grup de bàsic 2 – Vic (Montse Bové)

  Grup de bàsic 2 – Vic (Raquel)

  Grup de bàsic 2 – Manlleu (Alícia)

Cap comentari

 1. Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

anècdota català contes despistat elemental internacional literatura llegenda llengua microrelat microrrelats multicultural potrta. error rondalla rondalles tradició