• L’autobiografia lingüística dins la literatura universal (1)

  Dins el gènere de les biografies i autobiografies, les llengües sempre hi han tingut un paper destacat. Avui destaquem dues experiències personals en les quals, la trajectòria lingüística ha estat important, i així ho transmeten els protagonistes.

  Lanalfabeta-Agota-Kristof-portada

  L’analfabeta, d’Agota Kristof publicat per Laertes en format de lectura fàcil.

  Onze capítols per onze moments de la vida d’Agota Kristof; de la nena que devora els llibres a Hongria, a l’escriptura de les primeres novel·les en francès.

  «Sé que no escriuré mai en francès com hi escriuen els escriptors francesos de naixement, però l’escriuré com pugui, tan bé com pugui. Aquesta llengua, no l’he triada jo. Me la van imposar per atzar, per casualitat, per les circumstàncies. A escriure en francès, hi estic obligada. És un repte. El repte d’una analfabeta.»

  El segon llibre que us presentem és La llengua salvada, d’Elias Canetti.

  L’agitada Europa de principis del segle XX és l’escenari on Elias Canetti viu la seva infantesa. El Premi Nobel de Literatura inclou, al primer llibre de les seves memòries, La llengua salvada, records sobre com va aprendre a conviure en diferents llengües: judeoespanyol (l’espanyol parlat per sefardites), búlgar, turc, anglès, francès i alemany.

  canetti

  «Rustschuk, al baix Danubi, on vaig venir al món, era una ciutat meravellosa per a un infant i, si dic que és situada a Bulgària, en dono una idea incompleta, perquè allí vivien persones de les procedències més diverses, en un dia es podien sentir set o vuit idiomes. A més dels búlgars, que sovint arribaven del camp, també hi havia molts turcs, que ocupaven un barri propi i, confinant amb aquest, hi havia el barri dels sefardites, el nostre. Hi havia grecs, albanesos, armenis, gitanos. De la riba contrària del Danubi venien els romanesos.»

  Aquí teniu alguns enllaços que us poden ajudar a conèixer una mica més la trajectòria lingüística d’aquest autor:

  Balcània

  L’Almadrava

 1. isabel moreno

  29 ag. 16
  9:57 #

  Donar-vos les gràcies a tot l´equip per llençar-nos aquesta idea estupenda i reptadora. L´estiu ha servit per obrir novament portes al cor i tot plegat ajuda potser… a escriure alguna cosa.

 2. CNL de Barcelona

  09 set. 16
  7:00 #

  Estem contents que us agradi la idea. Esperem la vostra participació!

Entrades recents


Arxius


Categories


Etiquetes


Meta