• Any Bertrana

    L’Any Bertrana commemora el 150è aniversari del naixement de Prudenci Bertrana i el 125è aniversari del de la seva filla Aurora Bertrana.

    L’Any Bertrana inclou l’organització de diverses exposicions sobre la figura i l’obra d’aquest autors; la realització de xerrades i conferencies sobre la seva obra; la publicació, revisió i reedició de moltes de les seves creacions, així com la realització i presentació pública de diversos muntatges audiovisuals sobre la trajectòria d’aquestes personalitats.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Prudenci Bertrana és sobretot conegut com a autor de Josafat (1906), una de les obres que ha gaudit de més reedicions en català durant el segle XX i que compta amb traduccions a l’alemany, a l’italià, al castellà, a l’occità, al francès i, properament, a l’anglès. Però la popularitat d’aquesta obra, sovint ha fet ombra a la resta de la seva prolífica producció: nou novel·les, un centenar llarg de contes, deu obres de teatre (gairebé totes estrenades en vida i que el van fer mereixedor d’un reconegut prestigi com a dramaturg) i centenars d’articles publicats durant gairebé mig segle que constitueixen un llegat literari de dimensions colossals, bona part del qual resta encara desconegut pel gran públic.

    Aurora Bertrana, al seu torn, va escriure en català, en castellà i en francès i és autora de set novel·les publicades, dos reculls de prosa de viatges (a la Polinèsia Francesa i al Marroc), dos volums de Memòries i diversos llibres de relats breus. Una part important de la seva producció, però, avui està fora del circuit comercial i algunes de les seves obres no ha arribat a conèixer ni tan sols una primera edició. És per això que ha de constituir un dels objectius d’aquesta commemoració promoure l’estudi i l’edició dels manuscrits inèdits d’Aurora Bertrana que es troben al Fons Bertrana de la Universitat de Girona.

    Enllaços

    Pàgina web de l’Any Bertrana
    http://anybertrana.lletrescatalanes.cat

    Racons i paraules, ruta Prudenci Bertrana a Girona
    http://www.mapaliterari.cat/ca/api/guia/87/prudenci-bertrana/racons-i-paraules-ruta-prudenci-bertrana-a-girona

    Entrades a la Viquipèdia sobre Prudenci Bertrana i Aurora Bertrana
    https://ca.wikipedia.org/wiki/Prudenci_Bertrana_i_Comte
    https://ca.wikipedia.org/wiki/Aurora_Bertrana_i_Salazar

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.


Categories


Etiquetes


Cursos


Benvinguda

Us donem la benvinguda al blog dels cursos de català que fem al SLC de Barberà del Vallès.

Esperem que sigui una eina útil per seguir els cursos presencial que feu amb nosaltres!