Arxiu per març, 2020

  • Anem practicant

    Bon dia,

    Tal com us he comentat per uatzap, us proposo algunes activitats, per suposat voluntàries. Lògicament no compten com a nota de curs ni per a res. Senzillament, us les proposo perquè, si voleu, pugueu continuar treballant.

    Si les feu, me les podeu enviar al correu: jdorca@cpnl.cat, i us les corregiré.

    Al marge de tot això, ja sabeu que podeu anar avançant la lectura de El fill de l’italià, la lectura del tercer trimestre. 

     

    Expressió escrita

    Concurs de fotografia

    Expressió escrita:

    Heu de fer un text escrit, com sempre de 180 paraules. Podeu enviar-me una fotografia d’algun lloc que us hagi agradat molt, i m’haureu de fer un text sobre aquest lloc. El lloc pot ser una ciutat, poble, paisatge, restaurant, monument… Com us sentiu més còmodes. 

    Estructura del text

    Primer paràgraf (introducció): nom de lloc, i perquè heu triat aquest lloc, amb unes tres línies n’hi ha de sobres. 

    Segon paràgraf: una descripció breu, també d’unes tres-quatre línies.

    Tercer, i si voleu algun altre paràgraf, explicar per què us agrada tant. Haureu de donar arguments. Podeu utilitzar el que se’n diuen connectors: 

    En primer lloc, d’una banda, d’altra banda, a més, també, (ja veieu que sempre amb coma).

    Últim paràgraf: ha de ser la conclusió, en què resumiu molt breument perquè us agrada, i hi podeu posar alguna frase per engrescar la gent a anar-hi.

     

    Si voleu, primer em podeu enviar l’esborrany, i a partir d’aquí anirem polint el text. D’aquesta manera començarem a treballar el text argumentatiu, que és el tipus de text que es treballa a l’S3.

    Vigileu amb aquells aspectes que sabeu que podeu fallar. N’esmento uns quants de comuns:

    • Puntuació
    • Apostrofació
    • Verbs i ús dels verbs
    • Pronoms
    • A/E, O/U…

    Les fotografies que m’envieu (tant de l’I2 com de l’S2) les penjaré aquí, en el blog. 

    A partir d’aquí, les podreu comentar (continuarem treballant l’expressió escrita) i podreu votar les que més us agradin. Ja us acabaré de comentar com ho farem. 

     

    A part, us proposo algunes activitat de gramàtica:

    Accentuació 81

    exercicis essa sorda i essa sonora

     

    Repasseu-vos la part del llibre que parla dels complements preposicionals. La vam treballar els últims dies. A veure si us atreviu a fer aquest exercici:

    Pronoms, complement circumstancial i preposicional

      

    Salutacions, una abraçada i cuideu-vos molt

     

     

    Article complet

  • Sessió 19, 12 de març (online)

    Bon dia,

     

    Avui és un dia una mica estrany. Intentaré fer el que fem habitualment, però a distància. És un primer experiment, que segur que es pot millorar molt. A veure com surt.

    Us aniré penjant, més o menys a temps real, les activitats que tenia previstes de fer avui. Quan les pengi, vosaltres hi podreu fer un comentari (al final de tot de l’entrada hi ha l’enllaç per fer-hi comentaris). Quan m’envieu un comentari, jo l’hauré de validar. Només el veureu quan jo l’hagi validat.

    Si proposo un exercici, me’l podeu enviar per la via del comentari (podeu fer una foto  de l’exercici amb el mòbil i enviar-la adjunta) . Quan jo el rebi, us el comentaré, i després us donaré la solució definitiva. Podeu aprofitar els comentaris per fer totes les preguntes pertinents, que les aclariré en aquesta mateixa entrada. Un cop publicat el comentari, els podrà veure tothom, cosa que val la pena, perquè veureu què diuen els companys.

    De tant en tant, aniré actualitzant l’entrada. per tant, el millor és que sortiu i entreu de l’entrada per anar veient les actualitzacions.     

     

    La primera activitat que avui us volia proposar era una comprensió lectora, del llibre que em servir a l’aula. Heu de llegir un text i triar quina de les opcions que se us planteja creieu que és la bona. si n’hi ha alguna que us fa dubtar, comenteu-ho, sisplau.

    Comprensió lectora, pàgina 110, 111, del llibre de l’editorial Teide

    Us adjunto les fotografies, del text i de les preguntes:

     

    Aquesta és una de les propostes de solucions:

    Comprensió lectora.
    1 A
    2 C
    3 A
    4 A
    5 B
    6 C

    Hi esteu d’acord?

     

    Aquí teniu una altra proposta de solució, diferent de l’altra:

    La solució bona és aquesta última. La A i la C de la primera opció no són correctes perquè l’autor diu, literalment, “Segons ell, el joc és una forma d’activitat plena de sentit i amb una funció social i no una activitat de segon ordre que es permet que duguin a terme els infants , però que no queda bé entre persones adultes. 

     

     

    La segona activitat que volia fer era corregir els exercicis 9, 10 i 11 de la pàgina 150 del llibre. Si algú de vosaltres els té fets i en vol penjar alguna fotografia de com han quedat, endavant. Així els podrem corregir entre tots.

     

    Una proposta de solució l’exercici 11 de la pàgina 50, la segona columna:

    És correcta.

     

    La essa sonora: podeu fer l’exercici 3 de la pàgina 63. Aquest exercici insisteix en els casos de paraules com crisi, tesi, dosi… (similars a les castellanes cisis, tesis, dosis…). Es tracta que tingueu clar que sempre són sonores i que tenen forma singular i forma del plural diferenciades. Recordeu que al final de tot del llibre en teniu les solucions.

    Exercici 4 de la pàgina 64: també va bé per mecanitzar casos concrets que sempre són iguals,  paraules com duresa, ofesa, orgullosa…, alguns eros habituals, com cervesa, desembre…

     

    La essa sonorda: la teoria, la podeu trobar a la pàgina 62, al final de tot del requadre, a la dreta. la principal diicultat que té la S sorda és la diferenciació clara entre quan escrivim S o SS i C o Ç. a grans trets no és extraordinàriament diferent del castellà. A la segona meitat de la pàgina 64 us dona algunes pistes, sobre alguns casos concrets que sempre funcionen de la mateixa manera: paraules que acaben -missió, -pressió i -gressió, superlatius. Val la pena que els tingueu en compte.  

    Podeu fer l’exercici 7 de la pàgina 65

     

    Un altre tema sobre el qual volia incidir avui era sobre la pronúncia de la essa sonora, que ja vau veure que fèieu força bé.

    Us passo un enllaç sobre fonètica, perquè pugueu veure’n una altra explicació. De passada, podeu repassar altres sons que us costin. Pel que fa a la fonètica, és el maerial més adequat que hi ha. Si teniu problemes amb aquest tema, val la pena que us el mireu:

    Sons del Català

     

    Avui també volia que féssiu una activitat oral. Com que no estem de “cos present”, em podeu gravar una petita intervenció oral de dos minuts, només, en què em doneu la vostra opinió sobre el fet de tenir animals a casa. La podeu gravar amb la gravadora del mòbil, i me la podeu enviar al coreu: jdorca@cpnl.cat, com a document adjunt.  

     

    Si voleu continuar practicant els pronoms EN i HI, aquí teniu més exercicis: Pronoms EN i HI, 2

     

     

     

    Article complet

  • SESSIÓ 18, 10 de març

    Complements circumstancials, pàgina 151, exercici 8; full penjat al blog; exercicis 2 i 3 del full que vaig repartir a classe l’altre dia. Anar-se’n

    Avaluació de curs, rúbrica sobre la moda: expressió oral, comprensió lectora i expressió escrita

    B/V, correcció dels exercicis 5 i 6 de la pàgina 48 del llibre

    Lèxic, exercici 8 de la pàgina 136 del llibre de l’editorial Teide: fer peça, estar al cas, entrar pels ulls, parlar sense embuts, mirar-s’hi, tenir ganxo, dir al pa, pa; i al vi, vi, parar esment, dir les coses pel seu nom, donar bo de sentir-ho, posar els cinc sentits, parlar clar i català

    DEURES

    B/V: exercicis 9, 10 i 11 de la pàgina 50 el llibre

    Article complet

  • Algunes fotos de la sortida d’aquest dissabte

    Aquí teniu algunes fotos de la sortida d’aquest dissabte passat:

     

    Article complet

  • Avaluació

    Tal com vam quedar l’altre dia, us penjo el document que heu de fer servir per puntuar-vos la cosa que vam fer l’altre dia.

    Si hi ha alguna cosa que no enteneu, en parlem demà.

    rúbrica S2

    Article complet

  • SESSIÓ 17, 5 de març

    B/V, pàgina 47, exercicis 3 i 4

    Complements circumstancials,:exercici 1, dues primeres frases e l’exercici 3 (el pronom HI en el verb haver-hi) 

    Activitat oral, Dia de la Dona treballadora

    Els verbs velars, pàgina 98 del llibre de l’editorial Teide, exercici 11

    S sonora, pronunciació: pàgina 120, exercici 4 del llibre de l’editorial Teide; regles de la essa sonora, del llibre, pàgina 62 del llibre, exercicis 1, 2 i 3; la pronúncia de la essa sonora en adjectius acabats en –ès, en adjectius acabats en –ós, femenins i plurals de noms substantius com burgès, pagès o comte, duc…, noms substantius formats a partir d’un adjectiu (ràpid-rapidesa, cec-ceguesa). Regles ortogràfiques de la essa sonora, pàgina 62, exercicis 1 i 2 de la pàgina 63

    Lèxic, pàgina 141 del llibre: aclarir, clarejar, esborrador, esborrany, complet, complert, asseure’s, assentar-se, necessari, precís

    DEURES

    Del llibre, pàgina 48, exercicis 5 i 6

    Del full de pronoms que hem donat a classe, exercici 2

    Article complet

  • Complements circumstancials i pronoms EN i HI

    Per anar practicant aquest pronoms:

    complements circumstancials i pronoms EN i HI

    Article complet

  • SESSIÓ 16, 3 de març

    B/V,  exercicis del full que hi ha penjat al blog (B,V)

    Complements circumstancials de lloc, pàgina 150 del llibre, exercicis 6 i 7

    Preposicions: cap /cap a; fins/fins a, pàgina 224, exercicis 8 i 9

    Pronúncia S sonora, posar i passar

    Comentari i anàlisi dels textos predictius elaborats pels alumnes

    Lèxic, pàgina 125, exercici 15: ase (bramar), elefant (bramular), gos (bordar), oca (cloquejar), vaca (mugir), cavall (renillar), galliner (escatainar), lleó (rugir), pollet (piular), porc (grunyir), colom (parrupar), gat (miolar), llop (udolar), rossinyol refilar), gripau (raucar)

     

     

    Article complet

  • SESSIÓ 15, 27 de febrer

    Lèxic, pàgina 128 del llibre de l’editorial Teide, exercici 22: galleda, gerro, deslliurar, lliurar, netedat, neteja, caixa, capsa, cabells, pèls, esgarrapar, esgarrinxar, acostar, ajeure

    Activitat oral, pàgina 104 del llibre de l’editorial Teide

    B/V, exercicis 1 i 2 de les pàgines 46 i 47 del llibre

    Com i Com a. del llibre, pàgina 225, exercici 10

    Estructures per als textos predictius, pàgina 113, exercici 14, previsió meteorològica, a partir del text que hi ha penjat a l’apartat de material complementari

    Numerals

    Complements circumstancials de lloc: pàgina 149, exercicis 5

    Verbs velars

    DEURES

    Fer un text predictiu a partir del text Salvem la Terra, que hi ha penjat a l’apartat de material complementari d’aquest mateix blog. El text ha de tenir una extensió de 180 paraules aproximadament. heu de “preveure” com serà la Terra cap a l’any 2050

    Article complet