• Diari de lectura: L’atles furtiu

  En aquesta entrada podreu fer cada setmana un comentari sobre el capítol que heu llegit del llibre. Recordeu que és obligatori i és una activitat d’avaluació. En el comentari heu d’explicar què ha passat al capítol que heu llegit i quines sensacions, emocions, records, etc., us han vingut en llegir-lo. El comentari ha de tenir unes 10 línies.

 1. Caren

  25 abr. 13
  16:52 #

  Aquest cap de setmana he llegit tot el llibre. Ho he trobat interessant per qué sota una història imaginària relata fets que van succeir a Catalunya durant el segle XIV, en el context del regnat del rei Pere i el seu fill el Princep Joan i la intervenció que tenia la societat jueva per aquells anys. La narració es entretinguda i el vocabulari molt senzill, a més a més hi ha al costat de cada pàgina un glosari amb l’explicació de les paraules desconegudes.
  El que que no m’ha agradat és que encara que el llibre sigui de fàcil lectura està massa resumit, penso que podien fer-le una mica més llarg i no passar tan de pressa d’un esdeveniment a un altre, per example, els cinc anys que en Jafudà passa a Barcelona en ell seu primer viatge.
  Com molts dels meus companys estan començant a llegir aquest llibre no explicaré més, més endavant podré comentar sobre les vostres entrades.
  Mentrestant, esperaré que la Biblioteca em deixe algú dels altres dos llibres recomanats que els tinc reservats.
  Fins dilluns!!!!

 2. Denya Salgado

  28 abr. 13
  0:13 #

  Bon dia!
  El primer capitul es titula “Jafuda” i el Jafuda es el nom de un nen que narra la seva vida. Comenca narrant que la seva familia era jueva, el seu pare mestre, i que quan el havia nascut els cristianes i els jueus no tenian una bona relacio. Hi havia “pesta” (malalties que afectaben a molta gent) i els cristians culpaban els jueus, perque els cristians deian que els jueus havian posat alguna substancia dolenta a l’aigua. Doncs la dona que havia ajudat a la seva mare durant el seu neixement deia que en Jafuda era un nado que portaria mala sort els jueus. Pero son pare no va fer cas de aquestes paraules i doncs el mateix dia va rebre bones noticies, doncs el rei donaria trevall els mestres i aixo era bona senyal.

  CONTINUES. . .

 3. Gilda Velázquez

  28 abr. 13
  20:00 #

  En el primer capitol del llibre parla que un nen explicava que passava el dia de su naixement, i q la seva familia era jueva(persona q segueix la fé judaica)
  Tambien hi havia el rei Pere que en el mateix any del seu naixement entrava en una guerra contra castella i anava a Mallorca a demanar diners als cristians i aquest no li va donar,doncs li va cridar al pare del nen que es un mestre(home que tenia ofici) y just ese día va neixer el nen jueu i el rabí va a portar a la seva dona per ajudar a la seva mare.
  Aleshoras ella comença a dir coses dolentes per la criatura ,que farà mal a la raça jueva.
  I el mateix dia el rei Pere havia aconseguit diners de la comunitat jueva i en canvi, donaria feina als mestres.Aixo era bona senyal.
  El pare pensant per el futur del seu fill el va possar el nom de Jafudà

 4. MALU

  05 maig 13
  12:41 #

  Hola companys, ja he acabat de llegir el llibre l’Atles Furtiu. De fet l´he llegit dues vegades doncs a la primera hi havia parts que no acabava d’entendre, encara que el fet de tenir la definició de algunes de les paraules que s’utilitzen ajuda molt a seguir la lectura.
  Es una novel•la de intriga que ens mostra com era la societat de finals del segle XIV a Catalunya en plena edat mitjana. Es posen de manifest les relacions entre els jueus i cristians, així com fets històrics de guerres i calamitats de l’època. Tot això s´explica a través de la història que viu en Jafulà, el personatge principal del llibre.
  Finalment he de dir que el llibre m’ha agradat, encara que esperava un altre final.
  I no puc explicar res mes. Us animo a que el llegiu…

 5. Nohelia

  12 maig 13
  11:16 #

  El primer capítol es diu Jafudà .
  Relata el naixement de un nen jueu. Va a néixer en el any cristià de mil tres-cents i seixanta a Ciutat de Mallorca, que no era cap privilegi. Uns quants anys abans de néixer Jafudà, havia arribat la fam, que s’havia endut moltes vides, i després la gran pesta. Es rumorejava que els rabins havien emmetzinat els pous per contaminar els gentils. Acusaven als jueus de provocar els desastres. Jafudà vindrà al mon en el pitjor moment, quan la guerra, la pestilència i la fam s’apropiaven del món.
  El gran dia, tronava, tothom estaven a casa, existia la superstició que els nens nascuts un dia plujós portaven malastrugança(mala sort). A el pare de Jafudà li costava trobar llevadora, fins que va a acudir a l’esposa del rabí Salomó, la Hanini, cridanera, embolicaire i molt tafanera. I va ser ella l’encarregada de difondre la maledicció sobre el nen recent nascut.
  Han decidit que el seu nom havia de ser Jafudà, en honor a la gent jueva.

  En aquest capítol he vist que vivien en una època d’injustícia i molt odi als jueus.

 6. Nohelia

  12 maig 13
  16:47 #

  Segon capítol: “Cresques”
  Malgrat tot el viscut Jafudà després del seu naixement, el seu pare sempre va procurar ter-lo oblidar del destí fatal que li havien atribuït les tafaneries populars.
  Jafudà devia tenir deu anys quan el seu pare li va portar per primera vegada a visitar els seus clients. Cresques rebre un correu de Barcelona, eren bones notícies. El rei li ha encarregat un mapamundi. Estava mes que feliç per l’encàrrec rebut. Tenien temps d’acabar en dos anys.
  Després de molta celebració ha arribat la tempesta, ha mort l’Isac, germà de Jafudà.
    Ha tornat una altra pesta, on havien mort molta gent, afrontats de nou a la crisi, els israelites engreixaven els seus pobres mentre els cristians agonitzaven de fam pel carrer.
  Cresques va encerregar al seu fill de lliurar el mapamundi al rei, va ser tota una aventura, portava dos mapes. Jafudà ha caigut en un son profund i quan va despertar el Samuel (el seu company) no apareixia per cap lloc. El seu company li havia agafat una còpia. S’havia endut el bo. Li havia pres l’Atles furtiu.

Cursos


Missatges de veu


Núvol d’etiquetes


Diccionaris


Mitjans de comunicació


Recursos per a l'aprenentatge


Vocabularis


Històric


Benvinguts

Hola! Els professors de català us volem donar la benvinguda al blog del curs que ens servirà com a diari d’aula. Aquí, setmanalment, fareu una entrada explicant què heu après aquella setmana, què us ha estat més fàcil i què més difícil. Per fer-ho, entreu a la categoria corresponent al vostre curs i població i afegiu-hi comentaris. Ànims!