• Anem de viatge?

  SignpostHem preparat unes guies de les ciutats i pobles dels alumnes per conèixer els punts d’interès que podem visitar, com s’hi arriba, quines festes importants se celebren i quina recepta de cuina és representativa de cada lloc.

  Berga, la meva ciutat, té gairebé 17.000 habitants. És al nord de la província de Barcelona i només s’hi pot arribar per carretera. Els llocs més emblemàtics per visitar són el Santuari de Queralt, el Carrer Major, l’església i el pont de Pedret. La festa més important és la Patum, declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Se celebra a la primavera, per Corpus.

  Els plats més representatius són el blat de moro escairat, les patates emmascarades, els pèsols negres, els bolets i tota mena d’embotits.

 1. Katia Maria

  29 Abr 13
  19:14 #

  Chalchuapa (del náhuatl Chalchihuit-a-pa, “en aigua de jade”) és una ciutat del Districte homònim del departament de Santa Anna, a la zona occidental del Salvador, a 13 km a l’oest de la ciutat de Santa Anna i a 78 km de Sant Salvador
  És una important zona arqueològica. Llocs com Tazumal, Casa blanca, El Trapiche, Les Victòries, Laguna Seca i Llacuna Cuzcachapa, entre d’altres, constitueixen les millors mostres de presència prehispánica al territori. Una altra dada curiosa i significativa és que la ciutat va travessar tots els períodes arqueològics, convertint-se també en la prova més antiga d’ocupació humana a El Salvador. Als voltants afloren a la superfície els vestigis materials d’aquests antics grups que van habitar la zona, entre aquests s’han trobat peces de ceràmica, gravats, pedres tallades, jade i obsidiana.
  El cultiu del anyil o xiquilite té molta importància en la història econòmica d’Amèrica Central, que juntament amb el blat de moro sagrat i llegendari dels maies i amb el cacau, constitueixen un dels llegats de les nostres altes cultures indígenes a la civilització mundial.

  Es pot considerar que va ser el producte agrícola al voltant del qual va girar fonamentalment l’economia durant prop de més de tres-cents anys, que van des de finals del segle XVI fins a finals del segle XIX. Al segle XVIII l’economia colonial a Guatemala, El Salvador i Nicaragua va passar a dependre d’un nou cicle d’exportació colonial: La Tinta Añil

  EL indi, (anyil), material colorant que va ser usat per tenyir tèxtils en tots els països civilitzats, és d’origen remot. Segons l’enciclopèdia “Espanya calpe” els antics ho van cridar indicus (això és indi), d’on es va formar la moderna paraula índigo.Los escriptors àrabs el van designar amb el vocable Indostaní “NIL” (BLAU) de qual es deriva el nom “anyil “que se li dóna a castellano.En Europa, el concepte d’origen i naturalesa del veritable indi era confusa. Se li tenia com mineral, a causa del seu brillantor rogenc. El primer a donar dades exactes de l’origen d’aquest tint va ser Marco Polo XIII.Al retorn dels seus viatges a Àsia, es va referir tant ala planta d’on s’extreu, com als mètodes d’elaboració o procediment d’extracció de la tinta.
  Els antics pobladors d’aquesta regió mesoamericana, coneixien la planta anomenada “xiuhquilit” que en idioma nahuat significa “herba blava”.

  Respondre

 2. loli

  30 Abr 13
  15:53 #

  Granada ès una de les vuit provincies que té la comunitat autónoma de Andalusia.
  Ès situat en el sud d´Espanya. Té al voltant de dos-cents quaranta mil habitants i cinc cent mil amb l´area metropolitana.
  Té una extensiò de vuitanta-vuit kilometres quadrats.
  De Barcelona a Granada hi ha vuit-cents xeixanta-vuit kilómetres, pot anar en cotxe, en avió i també en tren.
  El seu clima ès fresc i amb gebra a l´hivern i molta calor l´estiu.
  La zona litoral ès coneguda com Costa Tropical.
  L´aigua de les seves platges ès freda i la sorra ès gruixudeta.
  A prop de Granada hi ha l´estaciò d’esqui “Sierra Nevada”, ès la de més altitut d´Espanya i la seva neu es coneguda per la qualitat.
  Aquesta ciutat es força turística gracies al seu entorn, als seus barris tan importants com “El Zaidín”, “El Sacromonte“, “El Albaicín“, etc….
  També s´ha de parlar de “La Alpujarra” que és una regió de pobles situats entre valls i barrancs, son pobles molt bonics.
  La construcció més importants i coneguda en tot el mon és “l’Alhambra” declarada com Patrimoni de la Humanitat.
  El dos mil onze era el monument més visitat a Espanya.
  Era un poble emmurallat musulmà que en mil quatre cent noranta-dos era conquistat per els Reis Catolics.
  Granada té encant, heu de visitar-la, d’Andalusia només n´hi ha una.

  Respondre

  1. pfreixa

   02 Mai 13
   23:25 #

   L’explicació està molt bé. T’he marcat algunes correccions en negreta.

   Respondre

 3. pfreixa

  02 Mai 13
  23:11 #

  El poble del qual vull parlar es diu: Xironda
  És un poble situat a la província de Ourense, fa frontera amb Portugal, té uns 100 veïns , però la majoria ve només els cap de setmana i per vacances. Per arribar hem d’anar-hi en cotxe.
  El temps és bastant humit i fa bastant fred, mai sap què has de portar de vestir .
  El pobla no es gaire gran però té una extensió de terreny molt ampla,des del mateix poble es veuen unes muntanyes, que nosaltres li diem la serralada, en ella tenim un embasament que es diu la Cheira, que està tocant a Portugal.
  Quan arribem al poble trobem les cases molt variades, algunes són noves i altres són molt antigues, té una plaça que és al mig del poble que es diu la Picota, en ella és on la majoria de las vegades ens trobem els veïns quan ens ajuntem per parlar o per prendre alguna cosa.
  En aquest mateix lloc es fan les festes del poble, una de les mes importants és la festa del Carmen que és la patrona del poble que és el dia setze de juliol. Aquest dia es fa una missa a l’església del poble que és molt bonica, amb la processor que està acompanyada d’una banda, després a la nit ve una orquestra que toca fins a las tantes de la matinada.
  També hi ha altres festa: els carnavals, i en setmana santa los Faroles.
  La gent treballa fora però ,quan arriba el cap de setmana encara treballen la terra .
  El menjar es molt variat pero la vedella , xai , porc , peix i el marisc son tots molt bons i fres. També tenim uns altres com l’empanada gallega i tots els productes relacionats amb la matança.
  Bé, ja he dit algunes coses d’aquest poble, encara queden moltes més coses, espero que us agradi el que he explicat.

  (De part de la Mari)

  Respondre

 4. Elena

  06 Mai 13
  18:22 #

  Écija, el meu poble, és l’últim poble de la província de Sevilla, és més a prop de la província de Córdoba, gairebé 55 km i de Sevilla gairebé 95 km. Té una població de 41.000 habitants i una extensió de 979 km2 és el poble més gran de la província de Sevilla.
  Écija es coneguda popularment com “Ciutat del Sol” o “Sartén de Andalusia” perquè a l’estiu fa molta calor, les temperatures poden arribar fins als 50 graus al sol, però també és coneguda com “Ciutat de les Torres” porque té 12 torres.
  Poden visitar les nombreses torres i espadanyes barroques de les esglésies del segle XV al XVIII, els palaus de Els Condes de Valverde (actualment els jutjats), el palau de Benameji (actualment com museu) i el palau de Peñaflor (abans la biblioteca municipal i ara és tancat per obres) d’aquest últim hi ha que cal destacar el balcó de la façana principal és el més llarg de tot Espanya.

  Respondre

 5. Elena

  06 Mai 13
  18:35 #

  Els dies festius del poble són el 8 de setembre (dia de la patrona Virgen del Valle) i el 21 de setembre amb la festa major “Feria de San Mateo”.
  La Semana Santa és una de les festes més important del poble, declarat Interés Turistic National en 1998.
  Els plats típics són: per esmorzar torta manteca i els molletes amb “manteca colora” o amb pernil ibèric amb un poquet d’oli d’oliva. Per dinar: carn de caça, salmorejo, gazpacho, migas i per a les postres gachas, yemas, torrijas.
  S’ha de destacar la “yeguada militar” i la “yeguada de Cárdenas” aquest últim participa en les jocs olímpics.
  Nota: La yeguada és un conjunt de caballs de sang espanyola.

  Respondre

  1. pfreixa

   10 Mai 13
   11:51 #

   Molt bé!

   Respondre

 6. Rosa Mª Navas Saez

  08 Mai 13
  23:37 #

  Olot és un municipi espanyol de la provincia de Girona, Catalunya. Ets És capital de la comarca de la Garrotxa, especialment coneguda pels seus llocs d’interés naturarls,el seu termin terme municipal es troba dins del Parc natural de la zona Volcànica de la Garrotxa
  (Tots ells extingits) els més visitats són:el de Santa Margarida ,Croscat i el volcà Montsacopa també conegut com Sant Francesc.

  Població:33.813 habitants.
  Comunitats autònoma :Catalunya.
  Comarques: La Garrotxa.

  Cal mencional l´art i la indústria de estatuaria religiosa que des del segle XIX es va establir per tota la ciutat, sent el màxim representant l’Art Cristià,fundat per Marià Vayreda i existent
  avui dia , on van treballar entre molts altres els notables escultors Miguel Blay i Josep Crará.
  Actualment l´escola d´Art i Disseny Superior d´Olot s´ha combertido convertit al centre d´ensenyaments artística de la provincia de Girona i ofereix des Batxillerat Artístic fins Estudis de Grau Superior.
  Un dels asos turístics d´Olot és la seva cuina,l´anomenada cuina volcànica. Unes de les seves millors i mes conegudes receptes són les patates d´Olot.

  (També és d´importáncia esmentar la Plaça de toros d´Olot que data d´any 1859, sent la mes antiga de Catalunya).

  Una data sinistra per Olot i tota la comarca va ser el 15 de maig de 1427 amb el primer terratrémol.

  Respondre

  1. pfreixa

   10 Mai 13
   11:51 #

   Molt bé!

   Respondre

 7. Inna

  10 Mai 13
  20:22 #

  Vull explicar de com és la meva ciutat nativa – Kiev. És la capital d´Ucraïna amb 2,7 mln habitants oficial, pero en realitat n’hi viuen molts més. Kiev es una ciutat molt bonica i verda amb molts parcs. Hi ha moltes esglesies velles. La més famosa es Sofiivska, es del sigle XI i ara esta apatronada reconeguda per la UNESCO. Està molt a prop del centre de ciutat, heu de pujar a peu per una carrer antic uns 500 metres. També molt interesant es visitar les coves de Kiev-Pecherska Lavra. Per anar-hi heu de agafar l’autobus que surt del centre de ciutat. Allí també està hi ha el museu de la segona guerra mundial amb un monument molt alt, es el cinqué del mon dels monuments per altura.
  La veritat és que tot el centre historic de Kiev es molt interesant. Hi ha una baixada que es diu Andreevskii Spusk on es venen quadres i coses de l´art fetes de mans.
  Kiev està situat al riu que es diu Dnepr. Hi ha 7 ponts per cotxes i 3 ponts ferrocarils. El més llarg es de quasi 2 km. Al mig de Dnepr hi ha una illa ben gran – Hidroparc. Allà hi ha moltes platges, discos, bars, restaurants, parcs i pistes poliesportives. Per anar al Hidroparc heu d´agafar el metro i anar del centre uns 15 minuts..
  També un lloc molt interesant per turistas es un parc-poble Pirogovo. Allà es representa la cultura ucraïnesa en miniatura: casas, esglesies de fusta, camps amb animals, muntanyes etc.
  En A Kiev hi ha tots tipus de transports publics: autobus, bus urbà, tramvia, trolleybus, funicular, metro, tren regional. Les estacions del metro son molt boniques, com museus.
  Tots els turistes que visiten Kiev queden molt impresionats de com bonic que es 🙂

  Respondre

 8. mitzi

  12 Mai 13
  0:08 #

  Anem a BORACAY, FILIPINES

  MABUHAY!!!!

  Filipines esta situat al continent asiatíc. Pertany al sud-ést d´Asia i es aprop de l´Ocea Pacific. Des de Barcelona, per avió gairebé 14 a 16 hores de viatje. Un arxipèlag de 7,100 illes, el pais compta amb mes de cent grups etnics i hi ha moltes influències estrangeres que han modelat una cultura única felipí i mixta racial.

  El pais està dividit en 3 zones geografiques: LUZON, VISAYAS i MINDANAO, compta amb 17 regions i la seva capital és MANILA.
  El turisme de Felipines ofereix moltes d´atraccions per veure com gran centres comercials i les atraccions culturals de Manila, terrases d´arros d´Ifugao,riu subterrani de Palawan(rebut fama d´una de les 7 maravelles de la natura 2011), turons de xocolata de Bohol(muntanyas petitas amb color xocolat), les antigues esglésies i diverses platges.

  De tot lloc turismes per veure que he esmentat us recomano BORACAY. Situat a aproximadent 315 km.(196 milles) al sud de Manila. Es conegut per les seves platges de sorra blanca i ha estat molt popular de l´illa per als visitants locals i estranys.
  El 2012, BORACAY, ha rebut la millor illa premi de la revista international TRAVEL + LIESURE també es una destinacio popular per a relax, tranquil.litat i excitant vida nocturna.

  Com hi arribarem?

  Des de Manila, aeroport durant 1 hora de viatje amb l´ avio. També hi ha vaixell domestic ja durant 24 hores de viatje. Aquesta illa separa a Panay(el seu region provincia) doncs, necessitats agafar els jeepneys o motocicletes per arribar a moll de vaixell petita, és el ultim transport que durant 15 minuts.

  Per menjar els plats tipics eren moltes diversos mariscs. Per refresc hi ha moltes cocos disponibles a la venda a totes les barres i restaurants.

  Respondre

Escriu un comentari

RSS dels comentaris

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Cursos


Missatges de veu


Núvol d’etiquetes


Diccionaris


Mitjans de comunicació


Recursos per a l'aprenentatge


Vocabularis


Històric


Benvinguts

Hola! Els professors de català us volem donar la benvinguda al blog del curs que ens servirà com a diari d’aula. Aquí, setmanalment, fareu una entrada explicant què heu après aquella setmana, què us ha estat més fàcil i què més difícil. Per fer-ho, entreu a la categoria corresponent al vostre curs i població i afegiu-hi comentaris. Ànims!