Grèvol

El grèvol és un arbust perenne, de fulles brillants, ordinàriament molt ondulades i espinoses al marge, amb flors blanques i fruits de color vermell. Les branques d’aquest arbust amb el seu fruit s’usen sovint com a ornament nadalenc.

El nom científic d’aquesta planta és la paraula llatina AQUIFOLIUM;  o sigui, fulla punxeguda. En grec també tenia el mateix significat: OXYPHULLON ‘fulla punxeguda’. El llatí vulgar va fer evolucionar el AQUIFOLIUM a ACRIFULLUM, i d’aquí tenim el nostre grèvol.

Val a dir que hi ha una planta semblant, també emprada com a decoració nadalenca, que és el galzeran, que té uns fruits de baia vermella i que es fa sobretot en alzinars. D’aquesta planta concretament, el galzeran, a Blanes en diem gangarangan. És una denominació que està recollida al diccionari dialectal Alcover-Moll.

Grèvol, galzeran i gangarangan, plantes de decoració nadalenca!

 

Fonts: Viquipèdia, Optimot, DIEC 2, Diccionari Alcover-Moll

Ginesta

La ginesta és un arbust molt comú a la Mediterrània, de tiges verdes, fulles petites i flors grogues, grosses i molt oloroses. 

El nom prové del llatí clàssic GENISTA, que va evolucionar a GENESTA. D’aquí tenim el nostre ginesta. 

Amb aquesta mateixa arrel tenim el castellà HINIESTA, que també es refereix a la planta.

Fins i tot la dinastia dels reis Platagenet prové del nom d’aquesta planta: el rei que s’adornava el barret amb la planta de ginesta: el Plantagenet.

El castellà té el nom comú retama i també el cultisme genista, tal com Joan Manel Serrat canta a la cançó Mediterráneo: “Mi cuerpo será camino, le daré verde a los pinos y amarillo a la genista”.

Ginesta! un nom de planta molt genuí del nostre paisatge mediterrani!

Fonts: Viquipèdia, Optimot,

http://etimologias.dechile.net/?hiniesta