Arxiu per setembre, 2014

  • L’ajudant del metge

    Sota l’etiqueta “llibres fàcils” us volem presentar novel·les que no són adaptades com a lectura fàcil, però que ens sembla que són prou senzilles com perquè un lector que tingui el nivell Elemental (B1) de català, o que no llegeixi habitualment, les pugui llegir.

    L’ajudant del metge és una història situada a finals del segle XVIII en un poble petit, concretament a Torroella de Montgrí. Ens parla d’un noi orfe que entra a treballar d’ajudant d’un dels metges de la vila, que comença molt espantat per la feina que haurà de fer i acaba apassionat per aquesta professió.

    És una novel·la molt interessant, que ens permet fer-nos una idea de com vivia la gent fa més de 200 anys, com vestien, com menjaven, com es divertien, com intentaven curar-se quan estaven malalts. És també una novel·la d’amor, sense ser una història ensucrada.

    Em consta que en algunes oficines de català l’han llegida als clubs de lectura fàcil i ha agradat molt.

    metge

    Article complet

  • Parcel·les habitades

    parcel·les

    En Claudi és un home jove, acabat de separar, sense fills que viu en un poble ple de barris residencials, amb parcel·les habitades i d’altres deshabitades. Al principi del llibre cada capítol sembla un relat independent sense connexió amb el següent, però a poc a poc veiem com van lligant tots fins a explicar-nos la història de la seva vida, des que era un nen, amb totes aquelles persones que han estat importants per a ell.
    Ens parla dels seus amics i de personatges que va conèixer durant la seva infantesa i que el lliguen amb una història més gran, la del segle XX, des dels camps d’extermini nazis fins a la “marxa verda” del Marroc.

    Aquí en podeu sentir un fragment.

    Article complet

  • Dictadors de butxaca

    En Miquel Martín, escriptor de capçalera de la biblioteca de Palafrugell, ens proposa fer una llista de totes les persones que més odiem i a continuació una altra de les coses que ens agradaria que els passés. Això és el que fa la Reparada, una dona begurenca, protagonista d’algunes de les seves obres. Mare soltera, propietària de 2 gossos i una caseta amb jardí a Begur, treballadora a Correus, escriptora, rebel, lluitadora, geniüda i amb un sentit de l’humor que, com a mínim, us farà mantenir el somriure (o la rialla) durant tota la lectura.

    dictadors

    Article complet

  • La necessitat de ser útil

    broggi

    L’obra de què us vull parlar avui és un recull de converses que van tenir el doctor Moisès Broggi i la Teresa Pous, llicenciada en Filosofia. A través de la reproducció de les converses que fa la Teresa ens arriben pinzellades de la filosofia de vida del Doctor Broggi “reflexions profundes, sàvies, plenes d’humilitat, coratge i lucidesa sobre com viure en plenitud”.
    A la primera part del llibre ens parlen de la necessitat de ser útil a un mateix i als altres, de ser útil per afrontar la vellesa i la mort, de ser útil per a Catalunya i de ser útil per a la pau. A la segona part, ens parlen de la vida del doctor, de com exercia la cirurgia durant la guerra civil, dels progressos en el món de la medicina i de la importància de la part humana en la tasca dels metges.

    Article complet

  • Matèria viva

    L’autora d’aquest llibre, la Teresa Franquesa, és doctora en ciències biològiques i aquest és el seu primer llibre de literatura creativa; abans havia escrit diverses obres sobre educació ambiental, vegetació… i la seva professió i vocació es noten molt en aquest llibre de relats.

    Matèria viva és una història construïda a través de 19 relats que sempre comencen fent referència a un objecte natural o artificial: una roca, una planta, una peça de ceràmica… que remeten a un record de la protagonista. Cada un d’aquests records acaba construint la història d’una vida, feta de petits moments, bons i dolents, des de la infantesa fins al dia d’avui, amb alguns salts enrere cap a la vida dels pares i els avis.

    És un llibre molt vital i amb grans dosis de tendresa.

    materia

    Article complet

Lectures compartides des de Palafrugell

Us donem la benvinguda al blog Lectures compartides a Palafrugell. Amb aquest nou espai pretenem intercanviar l’opinió de les nostres lectures, del professorat i de l’alumnat, perquè llegir és una font inesgotable de coneixement, de lleure i d’informació.


Calendari


Favorits


Etiquetes