1. Ainhoa Díaz

  09 març 18
  0:30 #

  Per bé que “Origen: Tambakunda” narra el dur periple d’en Samba bu n’daw fins a la maduresa, la Mariona Masferrer ha sabut compondre un relat que atrapa el lector, endinsant-lo en la cultura i idiosincràsia senegalesa. És per això que, tot i els moments tristos de la història de l’eixerut jove, em quedo amb la determinació i tenacitat del protagonista, el qual té la intel·ligència suficient com per no ofegar-se en les xarxes migratòries i les seves escletxes legals. A la fi, malgrat que la sort no li hagi somrigut del tot, en Samba sempre ha sabut tirar endavant i quedar-se amb la part positiva de la vida que li ha tocat viure. En definitiva, recomano aquest llibre a qui vulgui aprendre sobre les cultures i circumstàncies d’altres persones, perquè és un aprenentatge molt enriquidor.

 2. Patricia Sainza

  08 març 18
  23:54 #

  “Origen Tambakunda” és el resultat d’hores de converses d’en Samba i la Mariona Masferrer. El protagonista i la escriptora s’havien conegut al CNPL de Sant Cugat quan en Samba estudiava català.

  El llibre conta la historia d’un nen pagès amb pocs recursos econòmics però amb una gran xarxa comunitària que li permet arribar a la universitat de Dakar. El protagonista pateix els desacords amb el pare i gaudeix del suport dels avis. La diferència amb altres històries és que en Samba és de Senegal i que, donades les dificultats al seu país, decideix marxar a treballar fora, i ve a Catalunya buscant una vida millor.

  El llibre m’ha agradat perquè té un estil molt dinàmic i la història d’en Samba és molt interessant.

 3. Àngels Martínez

  08 març 18
  18:55 #

  La curiositat d’en Samba pel seu entorn i la necessitat d’aprendre, li han transformat en un supervivent, al llarg de tota la seva vida. A més a més, el desig de trobar una vida millor de la que en té, li porta des del Senegal a Catalunya.

  M’ha agradat la intensitat del relat transmès per l’escriptora, que aconsegueix l’apropament del continent africà els nostres ulls. Així com canviar la nostra perspectiva sobre l’immigració.

 4. latefa chbaiba zarouala

  08 març 18
  17:24 #

  Latefa,alumna de S3.
  La veritat que en principi no m’ha agradat molt,sobre tot en la primera part on parlava de la infància d’en Samba,ja que era més densa i feia salts en el temps cosa que em feia perdre el fil. Malgrat això, em podia imaginar i sentir tot el que narrava la Mariona.
  En definitiva “la vida és un viatge de vivències, d’emocions, de cultures i de lluita contínua per sobreviure siguis d’on siguis o qui siguis”
  EL RECOMANO.

 5. Rosario Teruel

  07 març 18
  23:02 #

  El llibre m´ha agradat. Podem veure els costums i la manera de viure d´altres països que no s´assemblen res al nostre.
  I en Samba, per mi, ha demostrat que des de ben petit ha tingut les
  idees molt clares.
  Ha sabut en tot moment el que volia, i la seva força i valentia han estat per damunt de tot.

 6. Lluís Serra

  07 març 18
  19:38 #

  Amb aquesta historia es pot veure molt més clar la diferència en les maneres de viure africanes i europees. La duresa de la vida africana i amb l’alegria com s’hi enfronten contrastada amb la vida aquí a Europa on tenim tota mena de comoditats ens hauria de fer reflexionar si les politiques i les ajudes al continent africà són les correctes o bé s’hauria de buscar alguna manera millor perquè els països africans poguessin desarrollar-se aprofitant les seves pròpies riqueses, que no són poques.
  El llibre de la Mariona Masferrer ens explica la vida dels primers vint anys del protagonista, en Samba i com s’ha d’enfrontar als desafiaments que se li plantegen per poder sobreviure, en alguns moments sol, allunyat de la família i sense tenir-hi cap contacte, però amb un gran esperit de lluita i superació, passant per les alegries i fracassos amorosos fins a l’arribada a Europa després d’un llarg i dur viatge en petera, amb unes expectatives i il•lusions que rarament es compleixen.
  Una de les coses que m’ha impactat, es el fet de la “despreocupació” de la família (ho poso entre cometes perquè no sé com ho van viure) de deixar un nen en mans del mestre de la Daara que se l’emporta lluny de casa durant uns anys.
  Aplaudeixo el recurs de l’autora d’anar al Senegal a veure amb els seus propis ulls allà on va viure en Samba i conèixer de primera mà els carrers, paisatges, la gent i les seves supersticions per tal de poder fer la historia més creïble coneixent de primera mà allò que en Samba li explicava, Però, sobretot, admiro aquest esperit de lluita i superació d’en Samba a qui li desitjo sort per poder arribar a tenir la vida somiada.

 7. Inès Costa

  07 març 18
  18:48 #

  L’Origen Tambakunda és un llibre de Mariona Masferrer, en el qual a través de la història d’un noi africà, que es diu Samba, l’autora ens explica els costums i creences de la vida africana.
  En Samba és un noi inquiet, molt espavilat i que intenta aconseguir tot el que es proposa anant sempre un pas més enllà. Gràcies a aquest caràcter, aconsegueix moltes coses com: tindre contacte amb la seva mare a qui no coneix de bon principi, trobar persones que li ofereixen una mica d’afecte en un moment que es troba desemparat, estudiar més enllà dels estudis bàsics, etc.
  És una història dura i dificultosa, però crec que està escrita de forma senzilla, entenedora i amb molt bon gust. Personalment m’ha agradat força.

 8. Tània Vivó Muñoz

  07 març 18
  18:03 #

  M’ha agradat molt la biografia de Samba, un noi Senegalès que decideix un dia fer un viatge des del seu país fins a Barcelona.
  Ha estat una lectura tendra però alhora dura i commovedora.
  El llibre narra la infància de Samba, desde que comença a estudiar, recolzat pel seu avi, fins que va creixent,la seva adolescència,l’educació etc. Després comença el seu viatge a Europa amb l’objectiu de tenir una vida millor … encara que no resulta ser així. M’he rigut molt llegint les seves relacions amoroses i he patit amb Samba quan puja a la barca rumb al desconegut.
  Després de la seva lectura he pogut aprendre dues lliçons de vida, la primera és que hem de deixar enrere els nostres prejudicis socials, tots som éssers humans i és més el que ens uneix que el que ens diferencia. La segona lliçó és la importància de l’educació com a motor per créixer personalment i eliminar els tabús i les injustícies.
  Recomano la lectura del llibre de la Mariona Masferrer, que ens endinsa en un món llunyà i exòtic però alhora familiar on es demostra que amb esforç i coratge tot es pot aconseguir i que la vida és un viatge d’aprenentatge constant

 9. Tània Vivó Muñoz

  07 març 18
  17:07 #

  Comentari del llibre ORIGEN TAMBAKUNDA
  Tània Vivó Muñoz

  M’ha agradat molt la biografia de Samba, un noi Senegalès que decideix un dia fer un viatge des del seu país fins a Barcelona.
  Ha estat una lectura tendra però alhora dura i commovedora.
  El llibre narra la infància de Samba, desde que comença a estudiar, recolzat pel seu avi, fins que va creixent,la seva adolescència,l’educació etc. Després comença el seu viatge a Europa amb l’objectiu de tenir una vida millor … encara que no resulta ser així. M’he rigut molt llegint les seves relacions amoroses i he patit amb Samba quan puja a la barca rumb al desconegut.
  Després de la seva lectura he pogut aprendre dues lliçons de vida, la primera és que hem de deixar enrere els nostres prejudicis socials, tots som éssers humans i és més el que ens uneix que el que ens diferencia. La segona lliçó és la importància de l’educació com a motor per créixer personalment i eliminar els tabús i les injustícies.
  Recomano la lectura del llibre de la Mariona Masferrer, que ens endinsa en un món llunyà i exòtic però alhora familiar on es demostra que amb esforç i coratge tot es pot aconseguir i que la vida és un viatge d’aprenentatge constant.

 10. Antonio Doddo

  07 març 18
  7:22 #

  En la meva opinió no es trata de un llibre fàcil de llegir, no té una estructura lineal i està escrit en un català sumptuós amb un vocabulari ple de metàfores i imatges que suposo serveixen en la descripció del món que embolca totalment la vida del protagonista. Malgrat això trobo que l’esforç i la dedicació de l’escriptora per fer conèixer la cultura africana, la infància del jove i el seu viatge aventurer cap Espanya ha aconseguit el seu propòsit i el resultat és una història interessant i plena d’humanitat, una humanitat de la qual una part de nosaltres ignora l’existència completament, com si fos una realitat d’un altre planeta.

 11. Antonio Arcalís

  06 març 18
  18:05 #

  En el curs de català a Sant Adrià hem llegit i comentarem d’aquí uns dies el llibre “Origen: Tambakunda”
  La novel•la relata la vida i dificultat que va tenir el personatge per sobreviure.
  Què va fer per arribar a Catalunya quan no va veuren futur al seu país.
  En Samba, un noi senegalès molt inquiet, va voler estudiar català a Sant Cugat.
  Volia donar a conèixer la seva història molt sorprenent i digna de tot tipus d’elogis, explicant els seus orígens a partir de les converses que va tenir amb la seva professora i a la vegada parella lingüística la Mariona Masferrer.
  El llibre té dos punts de vista que m’han fer reflexionar: la societat senegalesa i la catalana, en uns continents tan diferents culturalment i a la vegada tan propers geogràficament.
  Antonio Arcalís

 12. Raúl torrejon fernandez

  06 març 18
  15:00 #

  En Samba un noi que desde ben petit esta marca per les desgracies i pesos el que pesi el que pesi supera totalment dificultats serioses i arriba a Espanta jugant se la vida. La narració conmoveis, amena, apasionant i molt rica en vocabulari. Representa un nexe entre dos continents tan llunyans com propers, tan iguals i tan diferents

 13. Raúl torrejon fernandez

  06 març 18
  14:02 #

  El. Llibre agrada pero conmovedor i vital.
  La narració amena, a momento tendré o altres vegades plenament realista a estones graciosa.
  Agrada per que fa un viaje a un continent. Africa,tan desconectado como fascinant. . I recorre un viatge vital a europa. On el protagonista en Samoa les pasa ben madres.

 14. Joan Heredia

  06 març 18
  11:18 #

  Origen Tambakunda és un exemple més comptat per en Samba, i ens fa veure les penalitats de milions de persones, sigui a l’Àfrica o l’Orient.
  Molts d’ells intenten, arriscant les seves vides, arribar a ” el Dorado ” (Europa) on sovint es troben un altre drama, potser no tan penós, però res a veure amb el que somiaven.
  D’altre banda he de dir que el llibre m’ha agradat, perquè descobrim costums i fets culturals o religiosos d’una part d’Âfrica.

 15. Pilar Gea

  06 març 18
  10:08 #

  M ‘agradat força, es un llibre molt entretingut, la vida d’en Samba aquell nen Senegalès que demostra aquest esperit que té de superació.
  La cultura Africana m´ha impactat molt, com les dones no tenen ni veu ni vot.
  L’avi volia que en Samba estudiés perquè tingués un bon futur encara que el pare no volgués per manca de recursos econòmics.
  El van ajudant pel camí i amb les seves històries amoroses tant boniques.
  Desprès prepara el seu viatge a Europa amb els seus amulets i bruixots que aconsegueix arribar on ell vol.
  Es una història molt maca.

 16. Antonia Collado Ortega

  05 març 18
  23:16 #

  M’ha agradat molt l’història del Samba.Sobretot m’ ha impressionat l’ afany de superació que té el protagonista del llibre.

 17. Maribel Rubiales Fortanet

  03 març 18
  1:19 #

  Aquest llibre és molt interessant perquè gràcies a la historia del protagonista, en Samba, he descobert com són els carrers, les cases i les families d’alguns pobles africans, Tambe m’ha ensenyat quins són els costums, les creences, les supersticions i la manera de viure de les seves gents, Fins i tot he après algunes paraules del seu idioma.
  En quan a la història que ens explica, és de superació i de lluita, amb episodis molt durs, sobretot quan parla de la seva infantesa i amb un final que podria ser feliç, però que, de moment, encara no ho és.
  Jo espero que algún dia en Samba pugui ser lliure junt amb la Mariama aquí a Barcelona o a qualsevol lloc altre lloc i que per fi tingui un final feliç.

 18. Jorge García Montero

  02 març 18
  20:11 #

  Penso que és un llibre que ens relata amb molta exactitud com és la vida a l’Àfrica. Una vida dura, amb pocs recursos econòmics, on la familia és el nucli fonamental del esser humà. La escriptora deixa ben clar que estem davant d’una societat gairabé medieval, poc evolucionada i molt marcada per la religió.
  Per altre banda el llibre ens descriu, amb tota la cruesa, l’odissea que significa pels emigrants el fet de marxar del seu país amb l’objectiu de buscar una vida millor, la qual cosa és molt difícil d’assolir, tot i que és deixen en l’intent tot el seu patrimoni económic i massa sovint les seves vides.
  També queda ben palés com funcionen les mafies de contraban de persones, les quals no tenen cap escrúpol i el seu únic propòsit és obtenir guanys.
  Un altre aspecte que m’agradaria destacar és la relació que s’estableix entre l’escriptora i en Samba. N’hi ha un apropament entre els molt fraternal, més aviat, una relació maternofilia.

 19. Belén Torres

  02 març 18
  20:01 #

  És un llibre que guanya a mesura que el vas llegint. Aquesta història de lluita i superació no deixa indiferent a ningú. El relat d’en Samba, és una autèntica lliçó de vida i de com els somnis es poden fer realitat si ho desitges de veritat. Personalment m’ha agradat molt i ha estat una lectura entretinguda de la qual poden extreure un bon missatge.

 20. Jacobo SM

  02 març 18
  17:33 #

  En general, m’ha agradat molt aquest llibre.
  La primera part, des del meu punt de vista, potser sigui la més densa. La segona part es posa més interessant a mida que el protagonista es va fent més gran i es comença a moure fora del seu poble natal.
  Gràcies a l’autora, he pogut comprendre millor les dificultats i el gran risc que suposa, per uns veïns nostres del continent africà, poder obrir una petita porta a l’esperança.

 21. Raúl torrejon fernandez

  02 març 18
  13:55 #

 22. Maura A.

  15 juny 14
  19:53 #

  Ara quan veig pels carrers els nois que hi venen bosses em pregunto si algú d’ells és en Samba!
  Aquest llibre m’ha fet reflexionar sobre un tema en què no m’havia aturat a pensar mai: el patrimoni que es gasten aquestes persones per viatjar a Europa i els patiments i maltractes que pateixen una vegada aquí.
  Estaria bé que poguessin tenir l’oportunitat de conèixer a fons la história d’en Samba per poder avaluar millor si realment val la pena emprendre el viatge…

 23. Francisco Fernández

  05 juny 14
  9:05 #

  Tot i que no m’atrauen gaire les biografies – sóc més de novel·les de ficció- m’ha sorprès gratament aquest llibre.

  L’autora a fet un treball biogràfic i de recerca important, la vida d’en Samba narrada amb minuciositat m’ha endinsat en un altre món que sembla no sigui el nostre. Els vincles familiars tan forts, l’educació alcorànica, la importància dels bruixots fa que tot plegat la lectura sigui sorprenent i entretinguda.

  Tot i això, he trobat que hi ha personatges dins la novel·la molt més “sucosos” per biografiar que el mateix Samba: l’àvia, la mare, la Binda o la Mariama.

 24. Àngel Muñoz Mèndez

  13 març 14
  1:08 #

  Considero la història d’en Samba molt sorprenent i digna de tot tipus d’elogis. El personatge en qüestió ens demostra l’esperit de superació i el seu afany per millorar i aprendre en la vida.

  Li desitjo de tot cor, que triomfi en la vida.

  Àngel Muñoz Mèndez

 25. MARINA

  08 març 14
  20:39 #

  M´agradat força la història d´aquell nen Senegalès que no torna a veure la seva mare fins després de 11 anys..el seu acrácter inquiet li va fer anar sempre un pas més anllà…

  De la cultura Africana, m´ha impactat com les dones no tenen ni veu ni vot , sobre els seus propis fills.

  Referent a la redacció , tot i que hi ha un munt de paraules enriquidores , trobo que és un pèl lenta .

 26. Mariona Masferrer

  12 des. 13
  19:23 #

  El dia 11-12-13 em vaig sentir molt ben acollida entre accents, aromes i gustos de tot arreu. Contenta d’haver pogut portar una mica d’olor i sabor de Tambakunda, Senegal, a Can Cabanyes!

Escriu un comentari

RSS dels comentaris

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Segueix-nos a:

      

Categories


Enllaços


Etiquetes


Arxius