Arxiu per març, 2020

  • 20a sessió: 10 de març de 2020

    Hola a tots!

    A partir del 12 de març, d’acord a les instruccions del Govern davant de la pandèmia del virus Covid-19, queden anul·lades totes les activitats presencials del CNL de l’Hospitalet almenys fins al 27 de març. Us aniré informant de tot allò que tingui a veure amb el curs en els propers dies.

    Pel que fa a les classes, aquesta setmana hem fet la vintena sessió del curs, la vuitena de l’any!

    Què hem fet?

    ·Per començar l’Ana Pina ens ha parlat de l’estimulació en infants primerencs com a tema de la seva intervenció oral.

    ·Tot seguit, hem comentat la correcció de la crítica d’un restaurant i hem corregit els exercicis de pronoms febles que encara quedaven per revisar.

    ·Abans de la pausa, hem iniciat una nova unitat del curs: l’elaboració d’informes. En primer lloc, hem treballat diversos aspectes que cal tenir en compte a l’hora de redactar un informe correctament: ús i abús de pronoms febles, concisió, claredat, etc. Si voleu saber-ne més, podeu consultar aquest enllaç: 10 recomanacions per redactar amb eficàcia.

    Després de la pausa, l’Ana ens ha llegit la seva aportació al dictat creatiu:

    QUI ERA EL NOSTRE VEÍ?

    Capítol 18

    Al mig del meu somni, i intentant captar la conversa entre la mare i la tia, em vaig desvetllar i vaig parar atenció als crits que m’havien despertat. Ara ja era tot orelles per assabentar-me d’aquella fastuosa història que mai no m’havien volgut explicar. Estava tan nerviós que m’havia de concentrar.

    Em vaig quedar esparverat quan vaig sentir que la meva tia li deia assassina a la mare. Què passava? La mare no podia haver mort ningú, era una bona dona, o això pensava jo. Vaig poder deduir que l’odi entre germanes era per la infidelitat de la meva tia amb el pare.

    Vaig descobrir que feia anys ma mare havia embogit en saber que fruit d’aquella relació havia nascut una nena i, amb tota la ràbia del món, l’havia llençada al pou de les terres del pare. Ell, atònit, i sense saber com actuar, va vendre les terres per oblidar-se i desmarcar-se d’aquest fet; no pas perquè s’arruïnés com m’havien explicat a mi o als habitants del poble, sinó per amagar i ocultar davant de tota aquella petita vila la realitat del seu afer.

    En plena disputa a la mare li va agafar un rampell i es van endur la tieta al pou on havia llançat la meva cosina o germana anys enrere. Jo em vaig quedar glaçat. Va començar una baralla al costat del pou. Vaig sentir un fort soroll, com si algú hi hagués caigut. Qui havia estat? Què passaria ara?

    Què heu de fer?

    · Llegiu-vos el text de la pàgina 47 del dossier del curs “El català i els neologismes”, de Neus Faura. N’heu de fer un resum i respondre les preguntes següents:

    a) Saps què és un neologisme?

    b) És el mateix un neologisme que un manlleu?

    c) Saps quin són els criteris d’acceptació d’un neologisme? d) Quina és la llengua que aporta més paraules noves al català?

    e) Saps quin és l’equivalent en català d’aquestes paraules, que sovint trobem en webs o blogs de viatges: tour operator, forfait, jet lag, check-in, overbooking, hub, low cost? On ho has consultat?

    f) Els manlleus s’escriuen en cursiva? On ho consultaries?

    ·Redacteu un article d’opinió a partir del text “10 exemples d’enganys i de fracassos de parcs temàtics: molt soroll per no res“.

     

    Bon cap de setmana!

    Cuideu-vos molt i fins ben aviat!

     

     

    Article complet

  • 19a sessió: 2 de març de 2020

    Hola a tots! Aquesta setmana hem tingut la dinovena sessió del curs, la setena de l’any!

    ·Què hem fet?

    Per començar, la Jéssica ens ha presentat el seu tema d’exposició: el coronavirus.

    Tot seguit, hem fet un exercici de repàs sobre indefinits i hem repassat l’apostrofació amb un exercici pràctic.

    Després de la pausa, l’Estafania ha llegit la seva aportació al dictat creatiu:

    QUI ERA EL NOSTRE VEÍ?

    Capítol 17

    No puc fer altra cosa que donar voltes a aquells pensaments amb les paraules dels meus veïns repetint-se, incessants, dins meu com un repic de campanes: “Pobre noi!! -deien amb commiseració

    Quina vida portava el meu pare realment? Amb la vida de bonhomia que desmostrava, semblava que els deutes de joc i la mala vida el van portar a ser un taral·lilot. Si el problema va ser pels diners, com pot ser que arribés a malvendre les propietats heretades?

    Van passar els dies. Jo intentava iniciar una conversa amb la meva mare. Sabia que alguna cosa m’amagava, però no sabia quina. Durant aquella setmana vam rebre la visita de la meva tieta Maria. Feia anys que no la veiem. No sabria dir ben bé per què, però sí que vaig notar l’ambient certament incòmode.

    La germana de la meva mare encara vivia al poble on havien viscut els meus avis i sé de bona tinta que elles mai van tenir una relació escaient. L’ambient cada vegada era més crispat i la mare cada cop estava més apesarada. Fins que una nit, els crits a casa em van desvetllar. Jo somiquejava al llit, intentant captar la conversa entre elles dues: “Per què has tornat? No en vas tenir prou, d’abocar el meu marit i a mi a la ruïna, entabanadora? Quants diners més li vols rampinyar”

    Per acabar la sessió, hem corregit els exercicis de pronoms febles (combinacions binàries) i hem resolt alguns dubtes.

    Què heu de fer?

    ·Acabar els exercicis de pronoms febles

    ·Redactar una entrada per a un blog de viatges en què descriguis i recomanis un lloc que t’hagi agradat especialment (d’unes 300 paraules aproximadament).

    Data de lliurament: 9 de març de 2020

    Bon cap de setmana!

    Article complet