1. Rosa Sekouri

    20 febr. 13
    3:32 #

    Hola a tothom!
    Em dic Rosa i soc de Grecia
    La meva llengua materna es la llengua grega (ελληνική γλώσσα o simplement ελληνικά AFI [elini’ka] hel·lènic) constitueix la seva pròpia branca dins de les llengües indoeuropees.
    És l’idioma oficial de Grècia i Xipre. És una de les 23 llengües oficials de la Unió Europea. També es reconeix l’idioma minoritari a Albània, Armènia, Itàlia, Romania i Ucraïna.
    El grec modern és parlat per entre 15 i 22 milions de persones, és la llengua oficial de Grècia i part de Xipre, i també el parlen les comunitats gregues arreu del món a Albània, Bulgària, Macedònia, Itàlia, Turquia, Armènia, Geòrgia, Ucraïna, Moldàvia, Romania, Rússia, Egipte, Jordània i comunitats d’emigrants arreu del món, incloent-hi Austràlia, els Estats Units, el Canadà, Alemanya i altres estats.(Ara tambe a Catalonia!)
    El grec s’escriu amb l’alfabet grec, el primer alfabet de veritat i l’antecessor dels alfabets llatí i ciríl·lic. El grec s’ha escrit en alfabet grec des del segle IX aC a Grècia (anteriorment s’havia escrit en escriptura lineal pero la història de la llengua grega es mes antigua.
    L’alfabet grec (en grec: Ελληνικό αλφάβητο) és un repertori de 24 lletres que s’ha fet servir per a escriure la llengua grega des dels segles 9 o 8 aC. És el primer alfabet complet, és a dir, un sistema d’escriptura amb caràcters diferents per a cada vocal i cada consonant. Actualment es fa servir per a escriure el grec modern i també per a designar unitats de diversos tipus (en matemàtiques, física, astronomia, etc.). És l’avantpassat de l’alfabet llatí i de l’alfabet ciríl·lic, entre altres.
    Alfabet grec
    Αα Alfa
    Ββ Beta
    Γγ Gamma
    Δδ Delta
    Εε Èpsilon
    Ζζ Zeta
    Ηη Eta
    Θθ Theta
    Ιι Iota
    Κκ Kappa
    Λλ Lambda
    Μμ Mu
    Νν Ni
    Ξξ Ksi
    Οο Òmicron
    Ππ Pi
    Ρρ Ro
    Σσς Sigma
    Ττ Taf
    Υυ Ipsilon
    Φφ Fi
    Χχ Khi
    Ψψ Psi
    Ωω Omega

    Potser no es donen conte, però molta gent parla grec sense haver-ho estudiat.
    Moltes paraules que fem servir cada dia són d’origen grec.
    Per exemple :
    Demà vaig a anar al Podologo.
    La meva germana està estudiant la Història.
    Tenim un examen en Geologia.
    La Coreografia era impressionant.
    Les paraules podologo, Història, Geologia, Coreografia són tots grecs!

    Si vols veure les paraules gregues que més sovint utilitzat, feu clic aquí
    http://www.xtec.cat/~sgiralt/labyrinthus/graecia/glossa/lexicat.htm

    **Vaig compondre aquest article amb l’ajuda de moltes pàgines web i amb l’ajuda d’alguns amics catalans. Moltes gràcies per tot!**

  2. karen Y.Lopez

    03 febr. 13
    23:24 #

    Hola me llamo Karen y soy de Honduras y la lengua oficial de honduras es el castellano.
    Pero también hay varias lenguas en diferentes partes de Honduras a la que nosotros les llamamos dialectos; y están son algunas de los grupos etnicos:
    GARIFUNA; son grupo étnico afro descendiente que reside de varias regiones de Centroamérica, caribe y estados unidos, también conocida como Garifune o caribes negros.
    CHORTIS: quienes hablaban el chol y los que aun existen adoptaron el español, situados en el departamento de Copan.
    LENCAS: su lengua se considera extinta,situados en La Paz, Intibuca, Lempira, Comayagua etc.
    PECH O PAYA: deviene del chibcha y habitaban en el area inmeditamente al este y al sur.
    TOLUPANES O XICAQUES: localizados en los municipios de Yorito, El negrito, Morazan, Olanchito etc..
    MISQUITOS: situados en Gracias a Dios.
    SUMOS O TOWAHKAS: muy parecido a la de los misquitos ,situadas en la orilla del rio de Patuca de los departamentos de Olancho..
    INGLES : que se habla en la Costa Norte, Islas de la Bahia ( Guanaja, Roatan, Utila) tambien llamado Isleños…..

  3. Juan Miguel

    03 febr. 13
    20:34 #

    Hola companys.
    Com va això? Espero que bé.

    En el meu pais (Colòmbia) la llengua oficial que parlem és el castellà. Existeixen moltes llengües indigenas. Hi ha algunes extintes, entre elles la muisca. Aquesta era la llengua que es parlava a la meva província (Boyaca). Existeix una tribu indigena a la meva regió que parla en tunebo. Les províncies que mes llengües indigenas parlen és l’amazones (amb 17 llengües) i el vaupés ( amb 21 llengües), tots dos situats al sud de colombia.

    Espero haver-los instruït una mica en les llengües de la meva pais. una abraçada..

  4. Adriana

    03 febr. 13
    15:27 #

    Bon dia a tots, em dic Adriana…

    La llengua principal a Colòmbia és el castellà, no obstant això hi ha aproximadament més de 60 llengües indígenes; aquelles llengües originades en el continent americà, des del primer poblament humà fins a abans de l’arribada d’europeus, africans i asiàtics. Moltes d’elles hi ha extingit en l’actualitat. Algunes de aquestes son el wayúu, chibcha, quechua i tucana entre altres.

    Moltes gràcies!!

  5. karen posso

    02 febr. 13
    19:52 #

    En las 65 lenguas indigenas americanas de muy diverso origen habladas por 400,000 personas. en el comentario de arriba seme fue otro cero jijijiji.

  6. karen posso

    02 febr. 13
    19:47 #

    LENGUAS HABLADAD HOY EN COLOMBIA

    En colombia se hablan hoy: la lengua castellana, venida de europa con los españoles en el siglo 16, lengua de familia romanica, procedente del latin, es la lengua oficial de colombia y es hablada por la casi totalidad de la poblacion naciona. aunque es una sola lengua,tiene variaciones regionales significativas: el costeño,el paisa,el pastuso,el bogotano o el rolo,etc….

    65 Lenguas indigenas americanas de muy diverso origen,habladas por unas 400.000 personas en 22 de los 32 departamentos en colombia.

    Las 65 lenguas indigenas que subsisten hoy se pueden reagrupar en 12 familias linguisticas y 10 lenguas aisladas, no clasificadas hasta el momento.

    Tenemos: la gran familia linguistica CHIBCHA, de probable procedencia centroamericana;las grandes familias suramericanas ARHUACA, CARIBE, QUECHUA Y TUPI; 7 familias solamente presentes en el ambito regional (CHOCO,GUAHIBO,SALIBA,MACU,HUITOTO,BORA,TUCANO) y la 10 lenguas aisladas son: ANDOQUE, AWA-CUAIQUER, COFAN, GUAMBIANO, KAMENTSA, PAEZ,TICUNA, TINIGUA, YAGUA, YARURO.

  7. Galiya

    01 febr. 13
    21:28 #

  8. Fanny C. Angulo Quesquen

    28 gen. 13
    23:17 #

    Bona nit mestra de catala’ .En el meu lloc d’origen,nostra llengua oficial e’s el castella’ i segona llengua oficial es qichwa (quechua).des de temps passats se crearon los dialecte tribales y regionales . Esta creacio’ y fusio’ lingüística se dio en la regió central ,en Perú aquesta nomenar com patrimoni cultural en el Cuzco, antic capital del Perú y Chavin de Huanta (Ancash). Aunque su pronunciacio’ sea diferent .Tambe’ lo parla a l’ Equador,Bolivia y nord de Argentina. Salutación.

  9. mariana stan

    28 gen. 13
    22:24 #

    Hola, me llamo Mariana y soy de Rumanía. En mi país el idioma principal es rumano, pero tiene diferentes acentos según las provincias. La lengua rumana es de origen latino, porque el imperio romano ha conquistado el país que entonces se llamaba Dacia y por la mezcla de latino y daco a salido el idioma rumano. Hay también pueblo minoritario que hablan húngaro y alemán. En la escuela como idioma extranjera principal es el ingles.

Comptador de visites


Delegació de Sant Andreu

Atenció al públic a Sant Andreu:

de dilluns a divendres de 9.00 a 13.30 h i dijous, també, de 16.00 a 20.00 h

932 740 356

Recinte Fabra i Coats

Sant Adrià, 20 / Gran de Sant Andreu, 202

Edifici 15, 1r pis

santandreu@cpnl.cat          

 

Consulta l’oferta de cursos aquí.


Recursos lingüístics en línia