• El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) ofereix 174 cursos intensius de 45 hores per començar a aprendre català, és a dir, dels nivells inicial i bàsic. En total s’ofereixen 3.690 places. Les inscripcions es poden formalitzar del 27 al 30 de juny.
  Els cursos intensius d’estiu s’impartiran en la modalitat presencial, majoritàriament durant el mes de juliol i, en algun cas, també a l’agost. Les persones interessades disposen d’un cercador web que permet trobar el curs, la localitat i la franja horària que més els convingui.
  Els cursos de nivell inicial (A1) s’adrecen, majoritàriament, a persones que no coneixen l’alfabet llatí. L’alumne aprèn expressions quotidianes i frases molt simples que permetin interactuar d’una manera senzilla en converses molt bàsiques. Per la seva banda, els cursos de nivell bàsic (A2) permeten a l’alumne comprendre i utilitzar oralment i per escrit les frases i expressions més usuals en situacions comunicatives bàsiques quotidianes. El nivell bàsic s’estructura en tres graus de 45 hores, cadascun.

  Article complet

 • Vine a la presentació de Tot joc

  Aquest divendres, 27 de maig, de 17.30 a 20 h, vine a la presentació de la nova
  marca del programa del joc en català del CPNL a la sala d’actes de la Biblioteca Roca Umbert (Granollers)

   

   

   

  Article complet

 • Pacte Nacional per la Llengua

  ::: Obert a la ciutadania el procés participatiu del Pacte Nacional per la Llengua:::

   

  Ja podeu fer les vostres aportacions al procés participatiu del Pacte Nacional per la Llengua.  Partint d’una bona base d’informació sobre la situació de la llengua i mitjançant la deliberació i la reflexió, aquest procés ha de permetre recollir propostes per a la millora de la situació de la llengua i revisar els discursos de les polítiques lingüístiques. També ha de permetre renovar els compromisos lingüístics i conscienciar les institucions, entitats, empreses i la ciutadania en general de l’impacte que tenen els seus hàbits i actituds.

  Les propostes es poden presentar de manera individual al web de Participació Ciutadana de la Generalitat de Catalunya. Podeu fer-ho en aquest espai, previ registre.

  També es poden presentar propostes col·lectives, siguin d’entitats formalment constituïdes, siguin de persones que es vulguin reunir expressament per fer propostes en sessions de proximitat. Les aportacions col·lectives es poden fer mitjançant aquest formulari.

  Qualsevol entitat o qualsevol grup de persones que vulgui fer-ho pot organitzar sessions de proximitat, per identificar els principals reptes que consideri que té el català i proposar solucions. Disposeu d’una guia de treball i material gràfic elaborats pel Departament de Cultura que us hi ajudaran. Un cop agendat l’acte o sessió, el primer pas és informar-se, el segon analitzar i debatre la situació i el tercer, formular propostes. També s’organitzaran sessions deliberatives en línia. Per estar al cas de les activitats que s’organitzin, podeu consultar el calendari d’activitats del Pacte.

  La fase de recollida de propostes finalitza el 30 de juny, i mentre dura, la Secretaria de Política Lingüística anima les entitats de tot el país i a qualsevol grup de persones que hi tingui interès a fer sessions de proximitat, per tal que tota la ciutadania pugui fer propostes de millora de l’ús de la llengua. A la tardor es farà un retorn dels resultats d’aquest procés a la societat i s’iniciaran els treballs de la taula social i de partits que han de conduir a la signatura del Pacte i a l’inici d’una nova política lingüística.

  Un marc sociolingüístic igualitari per a la llengua catalana

  El Pacte Nacional per la Llengua és un projecte de país impulsat pel Govern de la Generalitat de Catalunya, amb la voluntat de tractar els temes relacionats amb el català d’una manera frontal, dialogant i adaptada als temps actuals, incloent-hi el nombre màxim possible d’agents polítics i socials. S’està presentant a 16 ciutats de tot Catalunya amb la presència de la consellera de Cultura, del secretari de Política Lingüística i altres representants institucionals i acadèmics.

  El febrer passat, es va presentar l’Informe acadèmic sobre la situació de la llengua redactat per set acadèmics de diverses universitats catalanes i de l’Institut d’Estudis Catalans. En l’acte de presentació de l’informe, hi van participar el president de la Generalitat, Pere Aragonès; el vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila; representants dels partits polítics que formen part del Pacte, sociolingüistes, entitats membres del Consell Social de la Llengua Catalana, així com altres entitats representatives del foment de la llengua.

  El document ofereix una valoració objectiva de la situació sociolingüística i jurídica de la llengua catalana, centrada a Catalunya, en el marc del context plurilingüe de la nostra societat i en connexió amb els factors interns i externs que influeixen en la seva evolució. El text constitueix una base per al debat parlamentari i públic sobre les dificultats actuals de la llengua catalana i les formes idònies de superar-les. A més, inclou un ventall de possibles actuacions, des de diferents nivells i en àmbits diversos, a partir primordialment de les iniciatives que adoptin les institucions i la societat de Catalunya, però amb la possibilitat d’incidir en tots els aspectes més amplis que condicionen el futur i la igualtat de la nostra comunitat lingüística.

  Els objectius del Pacte Nacional per la Llengua

  Els objectius del Pacte Nacional per la Llengua són incrementar els nivells de coneixement col·lectiu de la llengua; facilitar al màxim el seu ús en tots els sectors, tot parant especial atenció als àmbits més rellevants en què té menys presència, així com potenciar l’adopció del català entre les persones que no el tenen com a llengua de partida. Per aconseguir-ho, es parteix del diagnòstic de la situació actual de la llengua catalana i del debat i acord que ha de permetre dissenyar i dur a terme una política lingüística més transversal, més participativa i consensuada amb les forces polítiques, les organitzacions, les entitats i, en general, amb tota la població.

  Article complet

 • Sorteig i lliurament de premis

  Aquest dimarts es van sortejar els premis de la setena edició a Sant Andreu del concurs de frases fetes “Si l’encertes, l’endevines”.

  Durant tot el mes d’abril, els comerços del barri han tingut exposades als aparadors les il·lustracions creades pels alumnes de l’Escola Superior d’Art i Disseny Llotja, i els concursants han intentat endevinar les frases fetes il·lustrades i completar una butlleta de paper (l’opció més triada) o una d’electrònica.

  Segons el nombre d’encerts, s’han sortejar tres premis, consistents en vals de compra cedits per l’Eix comercial, entrades per a un espectacle cedides per Sant Andreu Teatre i altres productes cedits per comerços del barri. Les categories amb més participants han estat la 3a (entre 11 i 20 frases fetes encertades) i la 1a (entre 31 i 40 frases fetes encertades) i hi ha hagut un concursant que ha encertat les 40 frases fetes.

  La Delegació de Sant Andreu del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona va ser l’escenari del sorteig, que va anar a càrrec de Pròsper Puig, president de l’Eix Comercial de Sant Andreu, i Imma Bigorra, responsable de la Delegació. Podeu veure l’acte del sorteig aquí.

  Dijous es va fer el lliurament de premis als guanyadors.

  Les frases fetes il·lustrades en aquesta edició del concurs han estat les següents:

  Article complet

 • Cinc estrenes en català aquest divendres

   

  Bèsties fantàstiques: Els secrets de Dumbledore

  El professor Dumbledore sap que el mag Grindelwald està fent plans per apoderar-se del món màgic. Incapaç d’aturar-lo ell sol, organitza un intrèpid equip de mags, bruixes i un forner valent en una missió perillosa, en què s’enfrontaran a una legió de seguidors de Grindelwald. Aquest és el tercer lliurament de la sèrie basada en les obres de J.K. Rowling. A Barcelona podeu veure’n la versió doblada al català a:

  Arenas Multicines, Cines Verdi, Cinesa Diagonal, Cinesa Diagonal Mar, Cinesa SOM Multiespai


  L’home que es va vendre la pell

  En Sam Ali, un jove sirià sensible i impulsiu, abandona el seu país i posa rumb cap al Líban, tot fugint de la guerra. Per poder viatjar per Europa i viure amb l’amor de la seva vida, accepta tatuar-se l’esquena a mans d’un artista contemporani de prestigi. Després de convertir el seu cos en una obra d’art, en Sam qüestiona l’encert de la seva decisió. A Barcelona la podeu veure doblada al català a: Cinemes Girona


  Ariaferma

  Els interns d’una presó italiana són traslladats a un altre centre, però certs problemes burocràtics allarguen l’estada dels últims presos. Mentre esperen les noves destinacions, les normes tenen cada cop menys sentit i les relacions amb els agents que els vigilen canvien.

  A Barcelona la podeu veure en versió doblada i en versió original subtitulada en català a: Cinemes Girona


  L’orquestra terrestre

  El Manu es va enamorar de ben petit de la gran pianista Stella Panini i el seu somni és conèixer-la. Per aconseguir-ho, forma una orquestra seguint el consell d’un tèrbol personatge que després es convertirà en el seu mànager. Però el Manu, no només és un somiador, sinó que també és un incomprès. Això no li impedeix crear una orquestra peculiar. Pel·lícula d’animació. A Barcelona es pot veure en català a: Cinemes Girona.


  Les cartes d’amor no existeixen

  En home d’uns 40 anys continua enamorat de la seva ex. Després d’una nit de borratxera, li confessa els seus sentiments però ella el rebutja. Amb l’ajuda d’un cambrer i alguns veïns del barri, en Jonas s’enfrontarà a les seves relacions passades, a un futur incert i, sobretot, a ell mateix, en una reflexió sobre la seva vida.

  Trobareu tota la informació de cinema en català a: http://www.gencat.cat/llengua/cinema/

   

  Article complet

 • A l’abril, el concurs “Si l’encertes, l’endevines” torna als aparadors

  El Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Barcelona organitza la setena edició de “Si l’encertes, l’endevines”. El concurs, que va néixer a Sant Andreu en col·laboració amb l’Eix Comercial de Sant Andreu, es fa per quart any consecutiu a tota la ciutat, amb participació d’eixos comercials de tots els districtes.

  Joves alumnes d’il·lustració de l’Escola d’Art i Superior de Disseny Llotja han creat 40 il·lustracions diferents que representen frases fetes catalanes. Les il·lustracions s’exposaran durant tot el  mes d’abril en 80 establiments comercials de Sant Andreu.

  Tothom que hi vulgui participar ho podrà fer emplenant una butlleta en paper o bé mitjançant una butlleta electrònica.

  Durant la primera setmana de maig, entre les butlletes encertants de cada una de les categories, es sortejaran els premis, patrocinats per l’Eix de Sant Andreu, SAT, Llibreria Dit i Fet i La Botiga Ecològica, i es lliuraran als guanyadors. 

  Article complet

 • Dijous passat, 17 de març, vam organitzar a l’espai Bota la segona tarda de jocs de taula en català, en col·laboració amb l’associació ludicocultural Stronghold.

  En aquesta segona trobada hi van participar fins a una setantena de persones, que van poder triar entre més d’una dotzena de jocs diferents, acompanyats de socis d’Stronghold que van actuar de dinamitzadors de la sessió.

  Entre els participants hi havia jugadors habituals de les tardes de jocs que organitza Stronghold cada divendres i alumnes dels cursos de català de la Delegació de Sant Andreu del CNL de Barcelona, que van aprofitar el darrer dia de curs per posar en pràctica el que han après de manera lúdica i en un context diferent de l’aula.

  La tercera tarda de jocs en català a la Fabra i Coats està prevista el dia 26 de maig.

  Article complet

 • Final de trimestre

  Aquests dies hem acabat els cursos del segon trimestre i els grups que fan classes presencials ho han celebrat de maneres diferents: participant en la trobada de jocs en català, sortides per conèixer l’entorn…

  El grup de Bàsic 1 que ha fet classe al local de l’entitat T’Acompanyem, al carrer Biscaia, va fer una sortida per conèixer el barri de Navas. Amb el responsable de l’entitat, l’Isidre, com a guia, el grup va visitar les places del barri, i va poder conèixer una mica més la història de Navas i com ha anat canviant el barri a través dels anys. Per acabar, van compartir un berenar i es van acomiadar fins d’aquí a uns dies, que començarà el curs següent, el del tercer trimestre. 

  Article complet

 • Dia Mundial de la Poesia

  Dia Mundial de la Poesia. Departament de Cultura

   

   

  Des del 1999 cada 21 de març se celebra el Dia Mundial de la Poesia a instàncies de la Conferència General de la UNESCO amb la finalitat de destacar la poesia com una manifestació cultural creativa i innovadora. A partir de l’any 2007 la Institució de les Lletres Catalanes promociona aquesta celebració a les terres de parla catalana amb l’organització de diferents accions amb l’objectiu de difondre el fet poètic. 

  A la delegació de Sant Andreu ens hem volgut sumar a aquest dia fent una lectura de poemes sobre la pau amb el nostre alumnat (us n’hem deixat una petita mostra). Podeu veure els poemes que hem seleccionat clicant aquí

  Article complet

 • Visita guiada a la Sagrera

  Amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora, amb un grup d’alumnes de nivell Intermedi vam fer una visita guiada al barri de la Sagrera, per conèixer com hi vivien les dones a final del segle XIX i durant les primeres dècades del segle XX.

  De la mà de l’historiador Joan Pallarès, la ruta va començar a la font de Can Gaig, on les dones, i sobretot les noies, anaven a buscar aigua quan encara no hi havia aigua corrent a les cases, i va incloure, entre altres punts d’interès, l’edifici històric del col·legi de la Mare de Déu dels Àngels, la torre de la Sagrera, la plaça Masadas, vinculada a la vida de les dones perquè durant molts anys hi va haver el mercat, la fàbrica tèxtil Algodonera Canals S.A., coneguda també com Can Mestres, l’espai on hi va haver la fonda de la Sagrera, que portava una dona, i l’entrada a la fàbrica de la Pegaso, on ara hi ha el parc, una fàbrica on durant la Guerra Civil, convertida en indústria de guerra, treballaven les dones.

  Finalment, ens vam fer una foto de grup al límit amb el barri de Sant Andreu.

  Gràcies, Joan Pallarès, per donar-nos a conèixer una part de la nostra història.

  Article complet

Comptador de visites


Delegació de Sant Andreu

 

Horari d’atenció al públic:

de dilluns a divendres de 10:00 a 14:00 h i dijous de 16:00 a 20:00 h

ATENCIÓ PREFERENT AMB CITA PRÈVIA: 

932 740 356

Recinte Fabra i Coats

Sant Adrià, 20 / Gran de Sant Andreu, 202

Edifici antigues oficines, 1r pis

santandreu@cpnl.cat          

 

Consulta l’oferta de cursos aquí.


Recursos lingüístics en línia