• Curs 2018-2019. Horari d’atenció al públic

   

  L’atenció al públic a la Delegació de Sant Andreu és de dilluns a divendres al matí de 9 a 14 h, i també el dijous a la tarda de 16 a 20 h.

   

   

   

  Article complet

 • Benvinguts a la Delegació de Sant Andreu!

  En aquesta pestanya hi trobareu totes les propostes d’activitats i actes en català del CNL de Barcelona.

  Recinte Fabra i Coats, antic edifici d’oficines, Carrer de Sant Adrià, 20, 08030, Barcelona.

  Tel. 932 74 03 56                         santandreu@cpnl.cat

  Consulta l’oferta de cursos aquí.

  Article complet

 • Per Nadal, col·laboració amb el Mercat de Sant Andreu del Palomar

  Si aneu amb la família a comprar al Mercat de Sant Andreu del Palomar, des del 27 de desembre fins al 5 de gener, els vostres fills i filles s’ho passaran d’allò més bé amb l’activitat “Paraules de Nadal” que els tenen preparada en col·laboració amb la nostra Delegació de Sant Andreu del CNL de Barcelona.

  Són uns fulls amb activitats diverses: sopa de lletres on hauran de buscar aliments vinculats amb la gastronomia nadalenca, aparellar expressions d’aquestes dates i pintar plantes típiques de Nadal. I mentre els pares i mares compren, els infants podran fer les activitats en un espai dins del mercat.

  Els fulls s’han de demanar a les parades i també hi trobareu cartes del Reis i fulls volanders per instal·lar-se del programa I tu, jugues en català? que dona molta informació als pares i mares a l’hora de recomanar als seus fills el tipus de  jocs i joguines més adequats.

   
   

  Article complet

 • La Maquinària, nou establiment de Sant Andreu, adherit al programa I tu, jugues en català?

  La Maquinària és un establiment que va obrir les portes a mitjan juny d’enguany i s’acaba d’adherir al programa del joc i la joguina en català que promou el CPNL.

  L’establiment, situat al c. Llenguadoc, 82, del barri de Sant Andreu, neix amb la intenció de ser un espai polivalent entorn dels jocs de taula. Allà trobareu en Joel Garcia Morera, fundador i propietari, que us assessorarà amb molt bon criteri sobre la diversitat de jocs que hi ha al mercat i els que són més adequats per a cada edat.

  En Joel coneix de prop el món del joc i, sovint, explica als clients les novetats, els jocs premiats i curiositats com per exemple que hi ha marques que són de producció catalana, però que no es poden identificar com a tals perquè el seu nom no és pròpiament català. Segons la seva experiència, hi ha més demanda que oferta pel que fa als jocs en català, tot i que ara, hi ha fabricants que posen a l’abast, a través d’Internet, les instruccions en català del joc.

  El concepte d’aquest comerç comença amb molta empenta, ja que ofereix servei de ludoteca, tallers, punt de trobada, espai per als “jocs de Km 0”, edicions dels jocs premiats en català…

  Us animem a visitar-lo i a deixar-vos assessorar per en Joel. Hi trobareu, a més, fulls amb informació perquè us pugueu instal·lar l’APP del programa I tu ,jugues en català? i cartes del Reis.

  Web La Maquinària

  Instagram La Maquinària

  Facebook La Maquinària

  Twitter La Maquinària

  Web I tu, jugues en català?

  Article complet

 • Teatre per aquest divendres 14 de desembre

  Teniu pla per aquest divendres 14?

  Si us agrada el teatre, aprofiteu la promoció d’entrades a 6 euros

  Teatre Akadèmia

  Carrer de Buenos Aires, 47, 08036 Barcelona

  Per a la funció de Nit de Reis (o el que vulgueu) d’aquest divendres, 14 de desembre, a les 20.30 hores. Podeu adquirir les entrades a través d’aquest enllaç: https://bit.ly/2rwnQra

   

  Article complet

 • Bons resultats en el 6è aniversari de l’«I tu, jugues en català?»

  El Consorci per a la Normalització Lingüística impulsa el programa I tu, jugues en català?, amb 18 fabricants compromesos amb la llengua catalana en el joc, més de 500 establiments adherits i un catàleg amb prop de 800 jocs en català. Aquest any, el concurs “I tu, jugues en català?” ha superat totes les expectatives, amb més de 1.300 de participants.

  El programa I tu, jugues en català?, del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), ja ha arribat a la sisena edició, amb la finalitat de promoure la presència del català en el consum de jocs i joguines, gràcies al treball en xarxa dels 22 centres de normalització lingüística (CNL) amb els comerços i les empreses del territori.

  Així, el Consorci consolida l’aposta clara per fomentar l’ús del català en aquest àmbit, perquè és conscient de l’oportunitat que suposa per a l’aprenentatge i l’ús de la llengua, atès que la interacció en el joc facilita la socialització, enforteix el diàleg i ajuda en les relacions personals, alhora que fomenta la creativitat i activa la imaginació. Elements, tots ells, que afavoreixen l’adquisició i la millora de les habilitats comunicatives.

  De fet, durant el joc, es potencien totes les habilitats lingüístiques: parlar, llegir (les instruccions, per exemple), comprendre (les explicacions que doni un altre jugador) i fins i tot escriure (si la mecànica del joc ho demana). I, sobretot per als nous parlants del català, pot suposar una manera d’entrar en contacte amb el registre més informal de la llengua, a través d’un llenguatge espontani i popular, allunyat de la variant més acadèmica.

  La presència del català en l’oferta del sector

  18 empreses fabricants del país fan una aposta clara per un mercat que també demana la presència del català, amb la ferma voluntat de fer-lo créixer i consolidar-lo, tant per adaptar el joc a la demanda lingüística de la clientela, com per normalitzar la presència de la llengua catalana en el sector. Malgrat això, l’oferta de jocs en català encara és reduïda.

  En aquest sentit, el Consorci per a la Normalització Lingüística insisteix que, per bé que hi ha empreses que ja estan incorporant el català, és important que cada vegada s’hi sumin més empreses de la indústria del joc i la joguina i que “cada cop siguin més sensibles a la qüestió lingüística i donin resposta a aquesta necessitat”.

  Ara com ara, les famílies que vulguin disposar de l’oferta de joguines en català tenen a l’abast un catàleg amb prop de 800 productes, que poden consultar al web del CPNL (/jocs/cataleg/ ) o a l’app del programa («I tu, jugues en català?»), tant per a IOS com per a Android.

  Per mitjà de l’app, també s’accedeix a la llista de més de 500 establiments que donen suport al programa, amb l’opció de trobar els més propers a la ubicació de l’usuari. Aquests usuaris, posteriorment, tenen l’opció de valorar el joc des de la pàgina web i des de l’aplicació.

  Èxit del concurs “I tu, jugues en català?”

  La tercera edició del concurs “I tu, jugues en català”, celebrat del 19 al 30 de novembre, enguany ha superat totes les expectatives, amb un nou format i disseny que ha motivat la participació de 1.352 persones.

  El concurs ha consistit a respondre una pregunta diària anunciada al blog del concurs i a Twitter, relacionada amb els jocs tradicionals d’arreu del territori.

  Les 125 persones que han empatat amb la màxima puntuació (100 punts) entraran en un sorteig públic, que se celebrarà el dia del lliurament de premis, cedits pels patrocinadors: Devir, Cap de Colla, Kibo, Guerra de Mitos, Sembra, Abacus, XANASCAT, Teatre Nacional de Catalunya i el restaurant El racó de l’Avi Melcior.

  L’acte de lliurament de premis tindrà lloc el mes de gener.

  L’origen del programa

  Les primeres actuacions del CPNL relacionades amb el joc parteixen del 1997, amb iniciatives vinculades a l’elaboració i la difusió de catàlegs de jocs en diferents centres de normalització lingüística. El 2012, s’inicia la campanya I tu, jugues en català? al CNL de Barcelona, que, posteriorment, es consolida com una actuació estratègica de tot el Consorci, en vista de la bona acollida entre el públic i els professionals del sector.

  Programa I tu, jugues en català?

  Concurs I tu, jugues en català?

   

  Article complet

 • Sessions del web “I tu, jugues en català?” i el de Nadal del CPNL a Nadons en Harmonia

  Dimarts, 11 de desembre, a les 17 hores, i divendres, 14 de desembre, a les 10.30 h, la Delegació de Sant Andreu del CNL de Barcelona farà dues sessions de presentació de les pàgines web dedicades al programa I tu, jugues en català? i al Nadal del CPNL, per a l’entitat Nadons en Harmonia que forma part de la Federació d’Entitats Socioculturals i de Lleure de Sant Andreu del Palomar, amb qui tenim un acord de col·laboració per a l’organització d’activitats de promoció de l’ús del català.

  Es presentarà la Delegació de Sant Andreu del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona   per donar a conèixer que, a banda de fer cursos de català per a adults, també es treballa en altres àmbits, com el del joc i la joguina en català.

  A partir del web del programa “I tu, jugues en català?“, els pares i mares de l’associació, coneixeran el cercador de jocs, l’app, vocabulari en català de jocs, establiments adherits al programa, altres webs per jugar, enllaços d’interès…

  També veuran el web de Nadal del CPNL on poden trobar tota la informació sobre el Nadal en català: nadales, dites, gastronomia, els pastorets, el tió, la carta als Reis, fires de Nadal…

   

   

   

  Article complet

 • Maria-Rosa Lloret ens descobreix la faceta de Fabra com a mestre

  Amb motiu de l’Any Pompeu Fabra 2018, dijous, 29 de novembre, va tenir lloc la conferència “Descobreix el mestre Fabra vist pels seus alumnes”, a la nostra Delegació de Sant Andreu del CNL de Barcelona,  a càrrec de Maria-Rosa Lloret, catedràtica de la Universitat de Barcelona del Grau de Filologia Catalana.

  L’entusiasme, la ironia, la contundència i la persuasió són alguns dels trets que definien Pompeu Fabra en la seva faceta com a mestre. Rosa-Maria Lloret va explicar com gràcies sobretot als apunts d’un dels seus alumnes, Joan Miravitlles, ens hem pogut fer una idea de la personalitat de Fabra i de la manera com feia les classes. 

  Lloret també va explicar les opinions de Fabra respecte d’algunes qüestions ortogràfiques, com el seu posicionament a favor d’eliminar la hac, de mantenir la ela geminada com a signe identitari de la llengua catalana i de tenir un únic accent tenint en compte les diferències de pronúncia de les vocals segons els dialectes.

  Així, doncs, va mostrar un Fabra més flexible del que s’acostuma a imaginar en l’actualitat, però amb la convicció ferma que “era el moment de redreçar la situació del país i de la llengua” i que “un cop aprovada la norma, s’havia de seguir inexorablament”. 

  Per seguir donant a conèixer la figura de Fabra entre l’alumnat i els veïns i veïnes del districte, es podrà veure fins al 21 de desembre l‘exposició “Pompeu Fabra. Una llengua completa” al vestíbul de la Delegació de Sant Andreu del CNL de Barcelona.

  Àlbums de fotos

  Exposició Pompeu Fabra. Una llengua completa

  M. Rosa Lloret

  Article complet

 • L’escola Pegaso i Pròsper Puig (Cansaladeria Puig) reben aquesta tarda la Medalla d’Honor

  Des de la Delegació de Sant Andreu del CNL de Barcelona volem felicitar l’Escola Pegaso i Pròsper Puig per la Medalla  d’Honor de Barcelona 2018 que se’ls ha atorgat.

  L’acte es farà avui dimecres, 28 de novembre, a les 18 h, al Saló de Cent, i l’alcaldessa Ada Colau presidirà l’acte.

  Pròper Puig, de la Cansaladeria Puig, també és el president de l’Eix Comercial de Sant Andreu, amb el qual col·laborem per portar a terme el concurs de frases fetes “Si l’encertes, l’endevines” entre els comerços de Sant Andreu.

  Per saber-ne més: web Districte Sant Andreu

   

   

  Article complet

 • Activitats d’entorn per al Bàsic 1 que es fa a Baró de Viver.

  Dilluns 26 de novembre, dins del programa de llengua, cultura i cohesió, el grup del Bàsic 1, que es fa a través de la Fundació  Apip-Acam a Baró de Viver, va fer una activitat de coneixement de l’entorn i una sessió d’acollida.

  Al matí es van trobar, van agafar el metro i es van acostar al cor de Sant Andreu de Palomar. Per una banda, van fer una visita al mercat de Sant Andreu i van conèixer de prop els noms dels productes i aliments que s’hi poden trobar, van atendre les explicacions dels paradistes i, fins i tot, alguns van fer-hi alguna compra. Després van fer pràctiques orals dels aliments que més els agradaven.

  En acabar, van conèixer la Delegació de Sant Andreu del CNL de Barcelona on van assistir a una sessió informativa d’acollida que s’organitza des del servei del SOAPI (Servei d’Orientació i Acompanyament per a persones Immigrades) de l’Ajuntament de Barcelona. Gràcies a aquest servei van conèixer recursos i serveis en temes de salut, educació, serveis socials, arrelament, nacionalitat, entre d’altres temes,… que els poden ser d’ajuda.

  Va ser una sortida ben aprofitada; l’alumnat va quedar molt content per l’orientació pràctica de les activitats i per l’experiència d’anar tots junts d’un barri a un altre.

  Article complet

 • POMPEU FABRA AL VESTÍBUL DE LA DELEGACIÓ DE SANT ANDREU

  Des del 26 de novembre i fins al 21 de desembre, podreu visitar l’exposició “POMPEU FABRA. UNA LLENGUA COMPLETA” al vestíbul de la Delegació de Sant Andreu del CNL de Barcelona.

  I el dijous 29 de novembre a les 19.30 h, podreu assistir la confèrència “Descobreix el mestre Fabra, vist pels seus alumnes” a càrrec de Rosa M. Lloret. 

  Article complet

 • El CNL de Barcelona promociona els jocs en català al Festival Dau i una andreuenca guanya un dels lots de jocs en català que se sortejaven

  El Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Barcelona va ser present per cinquè any consectiu al Festival de jocs DAU que es va fer al recinte de la Fabra i Coats durant el cap de setmana del 24 i el 25 de novembre. El Centre va tenir un estand amb una mostra dels jocs en català que es poden trobar al mercat i va informar sobre el programa I tu, jugues en català?.

  Enguany, es van organitzar dos jocs de llengua: una reedició del concurs Si l’encertes, l’endevines, en què calia omplir una butlleta amb les frases fetes representades en 15 imatges repartides per tot el recinte; i el concurs “En quines llengües es juga a Barcelona?”, que consistia a trobar noms de llengües en una sopa de lletres gegant exposada a l’estand, fer-se seguidors del compte de Twitter del CNL de Barcelona i fer una piulada amb la solució i l’etiqueta #jojugoencatalà.

  Centenars de persones van participar en tots dos concursos, i entre tots ells es van sortejar lots de jocs, patrocinats per Devir, Vexillum, Sembra, Kibo, Abacus, el Nan Casteller, Nutrigame, KIBO, Kidnelis, Zombi Paella, La fallera calavera, HABA, Guerra de mitos, Baralla Catalana i Lúdilo.

  La guanyadora del sorteig que es va fer al matí és la Lluïsa, andreuenca, que també és molt fidel al concurs de frases fetes “Si l’encertes, l’endevines” que es fa cada any Des de la Delegació de Sant Andreu del CNL de Barcelona amb la col·laboració de l’Eix Comercial de Sant Andreu. Felicitats, LLuïsa!

  El CNL de Barcelona també va fer diumenge la sessió “Editar o no editar en català, aquesta és la qüestió” a l’espai per a professionals “Dau PRO“. Hi van participar diversos fabricants i editors de jocs, amb els quals es va poder debatre de manera fructífera sobre les raons de per què editar en català. Una de les conclusions a les quals es va arribar és que el client valora de manera molt clara l’esforç del fabricant i de l’editor per oferir el producte en la seva llengua.

  Programa I tu, jugues en català?

  I tu, jugues en català? és un programa del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) que té com a propòsit donar a conèixer i fer visibles els jocs i les joguines en català per tal de fomentar-ne l’ús i el consum. A més, pretén contribuir a l’augment de l’oferta i incentivar la creació i fabricació de nous jocs en català. La iniciativa va néixer el 2012 al CNL de Barcelona i el 2013 es va estendre a tot Catalunya gràcies a la bona acollida que va tenir entre el públic i els professionals del sector.

  Festival de jocs Dau

  Dau Barcelona arriba a la setena edició com un gran festival de participació i de creativitat al voltant del joc de taula. És d’entrada lliure i s’adreça a un públic ampli. S’hi ofereixen jocs de tot tipus i per a totes les edats, amb un espai propi per al joc infantil. El festival se celebra cada any al recinte de la Fabra i Coats i a la plaça de Can Fabra del barri de Sant Andreu. Està organitzat per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) de l’Ajuntament.

  Àlbum de fotos

  Festival Jocs DAU

  Programa “I tu, jugues en català?”

   

  Article complet

Comptador de visites


Delegació de Sant Andreu

C. Sant Adrià, 20
Recinte Fabra i Coats
Antic edifici d’oficines, 1r pis

 

Horari d’atenció:

De dilluns a divendres de 9 a 14 hores. Els dijous també a la tarda de 16 a 20 h

 


Recursos lingüístics en línia