• Aquest setembre, apunta’t als cursos de català!

  El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) continua organitzant en tot el territori cursos de català per a les persones que voleu aprendre a parlar en català amb fluïdesa i correcció i per a les que voleu escriure’l adequadament.

  En les actuals circumstàncies, els cursos presencials del CPNL compliran totes les mesures corresponents (neteja d’espais, gel hidroalcohòlic, mascaretes, distància de seguretat, ventilació, etc.) per assegurar la seguretat tant dels alumnes com dels professors.

  Si cliqueu aquí podreu accedir a tota la informació relativa a les modalitats dels cursos, els llocs on s’imparteixen, les condicions de matriculació i tot allò que us interessi saber per aprendre català.

  Nou calendari d’inscripcions

  • Sol·licitud de cita prèvia per fer la prova de col·locació: a partir del 8 de setembre
  • Inscripció preferent: 14, 15 i 16 de setembre
  • Inscripció general: 17,18, 21, 22, 23, 24 i 25 de setembre

  Inici dels cursos en línia: els cursos en línia començaran el dia 5 d’octubre (excepte el C2 que començarà el 13 d’octubre).

   

  Article complet

 •  Per Sant Jordi, enamora’m,                                  i si és pel juliol, també

  Amb motiu d’aquest Sant Jordi d’estiu que se celebrarà el 23 de juliol, el Centre de Normalització Lingüística de Barcelona convida alumnes i ciutadania en general a participar en el concurs #enamoram2020 elaborant una declaració d’amor.

  L’objectiu d’aquesta activitat és donar més visibilitat a la llengua catalana i celebrar, a més del dia del llibre, el dia dels enamorats. 

  Per participar-hi cal elaborar una declaració d’amor en format de text, de vídeo o d’àudio i publicar-la a les xarxes socials Instagram, Twitter o Facebook amb l’etiqueta #enamoram2020 durant la setmana del 23 de juliol, data d’aquest Sant Jordi ajornat.

  Les publicacions de text han de tenir una llargada màxima de 140 caràcters i podran anar acompanyades d’una imatge, i les de vídeo i d’àudio, una durada màxima de 60 segons. 

  Entre tots els participants, se seleccionaran les millors declaracions d’amor, segons criteris literaris, estètics i creatius. El 29 de juliol s’anunciaran els guanyadors en les següents categories:

  • Declaració més original
  • Declaració més divertida
  • Declaració més emotiva

  Els premis estan patrocinats per Fent PaísTradicionàrius i el Festival Cruïlla XXS, entre d’altres.

  Article complet

 • Nous vídeos per aprendre català

  El Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Política Lingüística, ha creat una sèrie de 21 vídeos de l’EP! Escolta i parla, el curs oral de català per a persones adultes no alfabetitzades o amb alfabets diferents. Cada episodi té una durada d’entre un i quatre minuts i mostra una petita conversa de la vida quotidiana. Aquesta és la primera videosèrie digital per aprendre català.

  Més informació aquí.

   

  Article complet

 • Formació laboral

  Article complet

 • L’IEC posa so a la ‘Gramàtica essencial’ en línia, que des d’ara té exemples en veu alta

  Les institucions, entitats i organismes que treballen amb la llengua continuen posant a l’abast de totes les persones interessades una gran i cada cop més moderna varietat de recursos lingüístics.

  Ara, a més, els manuals de gramàtica ens parlaran! Ens ajudaran a fer una pronunciació adequada, fins i tot en les variants dels diversos parlars catalans.

  Ho podreu comprovar accedint a l’actualització de la Gramàtica essencial de la llengua catalana (GEIEC), que és una adaptació pràctica, consultable en línia, de la gramàtica grossa de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC): la Gramàtica de la llengua catalana (2016)

  Aquesta GEIEC, consultable en obert per Internet, està dotada d’uns continguts de nivell mitjà-alt que es van reorganitzar, amb quadres de resum, índexs i enllaços, a partir de l’obra grossa. Va ser aprovada per l’IEC el 2018 i oberta al públic el gener de 2019. Ara la nova versió incorpora fitxers de so que il·lustren fenòmens fonètics.  

  Article complet

 • Curiositats dels jocs de taula

  Saps quina relació hi ha entre els daus i el dòmino?

  Article complet

 • Malaia, canal en català per a joves i adolescents

  Tik TokYouTube o Instagram són espais d’entreteniment dels joves i adolescents catalans, però són espais on els referents en català són comptats. Per posar-hi remei, neix la plataforma Canal Malaia. El seu propòsit és que, aglutinant el contingut, el català tingui més visibilitat i trenqui les barreres dels algoritmes que premien les llengües majoritàries i deixen en un segon pla les minoritàries. 

  Creat per Juliana Canet, Bru Esteve, Clàudia Rius i Arnau Rius, Malaia vol incentivar la producció de més peces audiovisuals en català. Així ho explicaven, fa tres setmanes, en el seu primer vídeo.  

  Article complet

 • Josep Carner va morir fa 50 anys

  El dia 4 d’aquest mes de juny s’ha celebrat el 50è aniversari de la mort de Josep Carner (Barcelona, 1884 – Brussel·les, 1970), poeta, periodista, autor de teatre i traductor. Fidel a la República, en acabar la Guerra Civil es va exiliar, primer a Mèxic i després a Bèlgica, a partir del 1945 i fins que va morir. 

  És conegut com el príncep dels poetes perquè va situar la poesia catalana a l’alçada de la poesia europea del seu temps, fent gala d’una gran perfecció lingüística i d’un estil i una gràcia molt personals i inconfusibles. Tenia la ferma voluntat de professionalitzar la cultura catalana, i amb aquest propòsit es va integrar a l’Institut d’Estudis Catalans, on va col·laborar estretament amb Pompeu Fabra. 

  Gran amant de la natura, els núvols, el mar i especialment els arbres són ben presents a la seva obra i esdevenen un mitjà idoni per expressar els sentiments humans. La seva filla Anna Maria explica que quan li van tallar un bell pollancre que hi havia davant de casa seva va decidir mudar-se. 

  Us presentem un poema dedicat a un auró, un arbre que hi havia davant de la seva habitació quan residia a Bèlgica, i amb el qual tenia una relació especial.

  A UN AURÓ 

  Farà aviat un any que cada dia

  et veig per la finestra al meu costat,

  oh noble auró d’un jardinet, que muntes

  més alt que no el teulat!

   

  T’he vist perdre la fulla, trasmudar-te

  de gronxada pintura en fi dibuix:

  gran pomell d’angles, dominant el ròssec

  de fulles en garbuix.

   

  T’he vist, en afermada primavera,

  movent a flocs el teu ramatge espès,

  i entaforant-hi mes de cinc finestres

  i retallant-ne tres.

   

  Ja encambres dues merles amoroses;

  gais, pluja i vent vanen ton delit;

  mous fulles fosques i arracades tendres

  i el sol juga amb ta nit.

   

  I en l’alt escaig de la claror del dia,

  quan als carrers la fosca, s’ajaçà,

  dalt de ton cim els falciots fressegen

  com dalt d’un campanar.

   

  Sovint em veus entre papers i llibres,

  arraconats de la cortina els plecs,

  o cercant ton consol en la fatiga

  o solament perplex.

   

  Tu vas dir-me en hivern: —He de reviure;

  tu no m’hauries d’envejar aquest do:

  ara, en el fred i amb testa esblanqueïda,

  encara dones flor—.

   

  Oh noble amic sobre lilàs i hortènsies!

  Si algú roba el meu nom, temps a venir,

  que no retreguin una tasca incerta,

  sinó el teu cor veí.

   

  Sobre aquest poema, hem trobat a la xarxa aquesta composició audiovisual:

   https://www.youtube.com/watch?v=kN5s0IHC2uE.

  Article complet

 • Joc d’escapada: repte superat

  Per commemorar el Dia Internacional del Joc, que se celebra cada 28 de maig, el CNL de Barcelona ha organitzat un joc d’escapada virtual, titulat Els diacrítics han volat. Per participar-hi calia enviar un missatge a una adreça electrònica des de la qual s’enviaven les instruccions del joc, que ha estat actiu del 22 al 31 de maig.

  Un total de 632 persones van escriure un correu electrònic al Dr. Dídac Crític per ajudar-lo a trobar els 15 diacrítics perduts. Cada una de les 15 paraules s’amagava en un espai emblemàtic de la ciutat de Barcelona que els participants han sabut trobar a través de diverses proves.

  El joc ha servit per recordar quines són úniques les quinze paraules que des de la publicació de la Nova Gramàtica de l’any 2017 porten accent diacrític.

  Article complet

 • Novetats al diccionari normatiu en línia: “empoderament” o “apoderament”?

  Consulta en línia sobre ‘empoderament’ al diccionari normatiu en línia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

  Hem d’escriure i dir “apoderament ” o “empoderament”, quan ens referim, per exemple, a “mesures per fomentar l’empoderament de la dona”?

  Per saber si una paraula és normativa en català, és necessari consultar el Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans, més conegut com a DIEC2. Aquest diccionari, com totes les obres d’aquest estil, es va actualitzant periòdicament. I aquest cop li ha tocat renovar-se a la versió consultable en línia.

  Des de final de maig, els més de dos milions d’usuaris que fan servir aquesta eina en línia cada mes poden consultar les noves paraules i modificacions. S’hi han afegit 43 articles nous i un centenar de modificacions, algunes de les quals són conseqüència  de novetats de la Gramàtica de la llengua catalana, publicada per l’IEC el 2016. 

  Entre els articles afegits hi ha substantius com desfibril·ladorempoderament, governançanicabpanelsororitat i vistaire; adjectius com halal, impactant, longeumaleducat i migrant, i la interjecció ostres.

  Article complet

Comptador de visites


Delegació de Sant Andreu

 

Recinte Fabra i Coats

Sant Adrià, 20 / Gran de Sant Andreu, 202

Edifici antigues oficines, 1r pis

Tel. 932 74 03 56 

santandreu@cpnl.cat          

 

Consulta l’oferta de cursos aquí.


Recursos lingüístics en línia