• Benvinguts a la Delegació de Sant Andreu!

  En aquesta pestanya hi trobareu totes les propostes d’activitats i actes en català del CNL de Barcelona.

  Recinte Fabra i Coats, antic edifici d’oficines, Carrer de Sant Adrià, 20, 08030, Barcelona.

  Tel. 932 74 03 56                         santandreu@cpnl.cat

  Consulta l’oferta de cursos aquí.

  Article complet

 • El curs del Bàsic 1 del juliol acaba amb la visita a la biblioteca i pintant mandales

  El curs, que va començar el 19 de juny, va acabar el 12 de juliol amb la visita a la Biblioteca Ignasi Iglésias per conèixer els serveis i recursos que ofereix, especialment pel que fa a l’aprenentatge del català i, també, perquè puguin gaudir de la lectura amb els llibres de lectura fàcil i còmics que s’hi poden demanar en préstec.

   

   

  Durant aquest mes els alumnes, amb la professora Encarna Mendoza, han après a presentar-se i a relacionar-se en català amb activitats i pràctiques diverses, individualment o en grup, com la de pintar mandales per practicar els noms dels colors i els seus significats.

   

  Article complet

 • La Delegació de Sant Andreu col·labora amb el Fabrestiu 2018

  En la 5a edició del Fabrestiu  que va tenir lloc el 10 i el 12 de juliol, a la plaça de Can Fabra, els infants i joves de 3 a 12 anys van gaudir dels jocs, tallers i activitats que les entitats, els serveis i els projectes del recinte Fabra i Coats van preparar per a l’ocasió.

  Així, s’hi podien trobar des de jocs de rol i jocs tradicionals a activitats de dibuix, iniciació als castells i als escacs o cinema, entre moltes altres.

  La Delegació de Sant Andreu del CNL de Barcelona hi ha participat per segona vegada consecutiva aportant material per complementar algunes activitats: vocabulari especialitzat i jocs lingüístics visuals relacionats amb  els escacs, els castells, el còmic i els jocs tradicionals catalans.

  Programa Fabrestiu2018

  Article complet

 • El Govern de Catalunya aprova els nous Estatuts del Consorci per a la Normalització Lingüística

  Els nous Estatuts permetran donar resposta als reptes que la llengua i la societat catalanes tenen plantejats en l’actualitat.

  El Govern ha aprovat els nous Estatuts del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), constituït per la Generalitat i 135 ens locals l’any 1989, amb més de 700 treballadors, que presta serveis a 146 punts arreu de Catalunya. Per l’Acord de Govern 133/2015, de 4 d’agost, van ser modificats per adaptar-los a la Llei estatal 27/2013, de 27 de desembre de racionalització i estabilitat de l’Administració Local. En trenta anys d’existència, el Consorci ha format en català 1,7 milions de persones, ha gestionat més de 125.000 parelles lingüístiques i ha anat estenent la seva actuació a diversos àmbits com ara empresa, salut, justícia i tot tipus d’entitats.

  Les finalitats del Consorci són estendre el coneixement de la llengua catalana en l’àmbit de l’ensenyament no reglat, fomentar l’ús del català en tots els àmbits de la societat al territori i contribuir a la divulgació de la llengua catalana en col·laboració amb altres organismes i entitats.

  La renovació dels Estatuts respon a la necessitat d’adequar-los a la normativa bàsica que regula els consorcis i que l’adscriu a l’Administració de la Generalitat, que obliga a aplicar el seu règim jurídic, a la necessitat de donar compliment a les resolucions aprovades pel Parlament de Catalunya, que insten el Govern a incrementar progressivament la seva aportació fins a assolir el cost del personal estructural del CPNL i a la necessitat d’adaptar-los a la complexitat i a l’increment del seu volum, tant en personal com en els serveis que presta. El Consorci fou creat i manté el consens entre les administracions que l’integren en la voluntat compartida de treballar conjuntament per promoure el coneixement i l’ús del català des d’una perspectiva d’acolliment i de cohesió social.

  Els nous Estatuts també donen compliment a les línies d’acció aprovades el 2014 al Pla director i estableixen criteris àgils i transparents en la gestió de personal, amb la incorporació de processos selectius en la provisió de llocs de treball basats en els principis de mèrit i capacitat. Finalment, racionalitzen, simplifiquen i fan més equitatiu i homogeni el sistema d’aportacions al Consorci per part de tots els consorciats. Els nous Estatuts s’han elaborat amb la participació dels ens locals, que n’han enriquit el resultat.

  El Consorci per a la Normalització Lingüística fa trenta anys que treballa per l’aprenentatge i el foment de l’ús de la llengua catalana. Catalunya, que en les darreres dècades ha rebut gairebé dos milions de persones d’arreu del món, té en el Consorci un organisme clau per atendre la diversitat i la pluralitat lingüístiques. L’aprenentatge i l’ús de la llengua catalana i també l’apropament al patrimoni sociocultural tenen un paper clau en la construcció d’una societat cohesionada.

  El Consorci va néixer per donar continuïtat a la tasca iniciada pels ajuntaments i la Generalitat de Catalunya en començar el període democràtic. Els ajuntaments van ser pioners de la normalització lingüística, van recuperar els noms i la senyalització dels carrers, van restablir l’ús normal del català a la seva pròpia administració i van organitzar cursos de català en conveni amb la Generalitat. El Consorci va permetre la cooperació de les administracions catalanes en les polítiques de normalització lingüística al conjunt del territori.

  Aquesta cooperació entre Govern i ens locals durant tants anys posa de manifest la voluntat compartida de promoure l’ensenyament i l’ús del català, que ara es manifesta, una vegada més, en aquests nous Estatuts, que van ser aprovats pel Ple de l’organisme el dia 6 de juliol de 2017.

  Article complet

 • Comença el concurs fotogràfic #FabraDeVacances a les xarxes

  La revista “Llengua Nacional” proposa durant els mesos de juliol, agost i setembre un concurs fotogràfic a les xarxes socials perquè els participants es facin fotos en els indrets relacionats amb la vida de Pompeu Fabra: carrers, places, equipaments, etc.

  Aquests espais es poden localitzar al Mapa Fabra, que la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) ha elaborat amb motiu de la commemoració de l’Any Fabra. Així, el concurs #FabraDevacances pretén complementar la iniciativa #MapaFabra de geolocalització, promoguda per la DGPL amb la col·laboració dels ajuntaments.

  Per participar en el concurs cal seguir el compte d’@AnyFabra i @LlenguaNacional i etiquetar les fotos amb el nom del concurs, #FabraDeVacances, en el moment de publicar-les als perfils personals de Twitter, Facebook i Instagram.

   

  Un jurat, format per un fotògraf professional de prestigi, una dissenyadora, representants de l’Any Fabra, la DGPL i “Llengua Nacional”, escollirà la imatge guanyadora. El seu autor o autora rebrà com a premi una màquina GO PRO d’esports d’aventura de prestacions avançades.

   

  Article complet

 • Ruta pels comerços de Sant Andreu amb el B3 del SOC

  Divendres, 6 de juliol, la classe del Bàsic 3 del SOC van entrar a alguns dels establiments col·laboradors del VxL que hi ha al barri de Sant Andreu per fer-hi una pràctica oral.
   
   
  Amb la professora Amor Montané, l’alumnat primer va preparar l’activitat a classe; es van formar dos grups i cadascun va preparar la ruta i les preguntes que calia fer als establiments de l’altre grup. Seguidament, van intercanviar els papers entre els grups i van sortir al carrer. La primera parada va ser al mercat de Sant Andreu, on hi ha diversos establiments col·laboradors del VxL. En sortir del mercat, els estudiants van continuar la ruta pel carrer Gran i alguns carrerons de l’entorn.
  Aquesta activitat va permetre a tots els alumnes practicar l’expressió oral en català en un context real.  Així, també van ampliar vocabulari i expressions sobre els aliments i van conèixer tot tipus de botigues del barri com carnisseries, farmàcies, merceries, llenceries…, algunes de les quals són l’herència de moltes generacions de comerciants andreuencs.
  Des d’aquí agraïm a tots els comerços la bona predisposició i la gran acollida que van donar als alumnes, cosa que va contribuir a fer que l’activitat fos un èxit i que els estudiants sentissin que ja poden anar a comprar en català.
   

  Article complet

 • Dates matrícula per als cursos del setembre

  Inici matrícula per als cursos que començaran al setembre

   

  10 de juliol: nivell Bàsic

  11 de juliol: nivell Elemental i Intermedi

  12 de juliol: nivell Suficiència i Superior

   

  Article complet

 • Llengua i Cultura: un curs molt complet

  El 14 de juny va acabar el curs Llengua i Cultura de la Delegació de Sant Andreu que va començar el 3 d’abril. Al llarg del curs, s’han pogut treballar aspectes ortogràfics i gramaticals per millorar l’expressió escrita i també s’han visitat llocs per conèixer l’entorn històric i cultural.

  Una de les activitats per conèixer l’entorn històric va ser la visita a l’exposició que és al vestibul de la Delegació: “La Fabra i Coats: Abans i ara. Síntesi històrica” i la visita del recinte de la fàbrica acompanyats d’en Pere Fernández, de l’associació Amics de la Fabra i Coats, que els va permetre veure la sala de calderes on els van explicar els canvis tecnològics que es van produir al llarg dels anys que va estar en funcionament la fàbrica.

  Una altra de les sortides va ser la ruta pels carrers del centre de Sant Andreu de Palomar -població que va annexionar-se a Barcelona l’any 1897- acompanyats per en Jaume Seda Mariné, president del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias.  Amb ell de guia, van visitar primer la parròquia de Sant Andreu de Palomar que es va construir sobre les restes d’un antic temple d’origen romànic i que inclou pintures al fresc dels anys seixanta del pintor local J. Verdaguer. L’alumnat va saber que al seu interior es troba la capella dels Segadors, des de la qual, el 22 de maig de 1640, pagesos vinguts d’arreu de Catalunya van iniciar la revolta que acabaria donant peu a la guerra dels Segadors. Després van continuar la visita a l’actual sala de plens del Consell de districte, que és un espai de debat i participació de la ciutadania. Per acabar, van anar a l’arxiu municipal que és el servei especialitzat que s’encarrega de gestionar la documentació generada i rebuda pels òrgans del districte, el fons de l’antic municipi, els fons privats i les col·leccions fruit de donacions de persones, institucions i empreses.

  Les visites també van servir per, posteriorment, treballar a l’aula textos escrits i aplicar les normes ortogràfiques i els aspectes lingüístics de redacció de textos treballats durant el curs amb la professora Encarna Mendoza.

   

   

  Article complet

 • Voluntariat per la llengua a l’estiu

  Aquest estiu, practica el que has après durant el curs. Anima’t i inscriu-t’hi com a “aprenent”!

  I si vols ser “voluntari”, també t’hi pots inscriure!

  Clica i inscriu-t’hi

  Article complet

 • FesCAT – festes de Catalunya

  Ja ha arribat l’estiu i, per tant, l’època de les festes i festetes arreu de Catalunya.

  Si voleu conèixer què es fa i on es fa, podeu descarregar-vos l’aplicació per a dispositius mòbils “FesCAT” que us permetrà veure el programa de totes les festes populars de Catalunya, amb la ubicació corresponent al mapa.

  Podreu filtrar-ho per província i població. També disposa d’un GPS que us guiarà fins a l’esdeveniment i podreu rebre notificacions i notícies d’interès, pujar fotografies, xatejar, etc.

  En qualsevol moment tindreu l’oportunitat de decidir on anar a “fer turisme” dins del nostre país. L’aplicació està desenvolupada per Abalti Technologies, SL, i compta amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

  Web: fesCAT

  Article complet

 • Alumnes del B2 del SOC visiten la biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra

  La setmana passada el grup del B2 del SOC, de la professora Amor Montané, va conèixer els espais i les prestacions que ofereix la biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra.
  La visita els va permetre descobrir tot el que la biblioteca ofereix als usuaris, que és molt i molt variat. Des de l’espai exclusiu sobre còmics i la planta especialitzada en els diversos àmbits del coneixement fins a les diverses seccions: infantil, música, pel·lícules, novel·les…
  En l’última part de la visita, la bibliotecària els va ensenyar l’espai dedicat als recursos disponibles per aprendre català: des de manuals, diccionaris i llibres d’autoaprenentatge fins a llibres específics per als cursos bàsics, llibres de lectura fàcil, audiollibres o clubs de lectura adaptats a cada nivell de llengua.
  Qui més qui menys es va endur alguna cosa de la biblioteca: un carnet nou de trinca, un diccionari visual, un llibre de lectura, un còmic… o una experiència de descoberta de la biblioteca on els alumnes es van sentir com a casa, gràcies al tracte que van rebre de la persona encarregada de fer la visita.

  Va ser una sortida molt interessant per als estudiants, ja que la majoria no coneixien la biblioteca i, a més, van poder fer pràctica oral fent preguntes a la bibliotecària.

   
   
   

   

  Article complet

Comptador de visites


Delegació de Sant Andreu

C. Sant Adrià, 20
Recinte Fabra i Coats
Antic edifici d’oficines, 1r pis

 

Horari d’atenció:

De dilluns a divendres de 9 a 14 hores. Els dijous també a la tarda de 16 a 20 h

 


Recursos lingüístics en línia