• Cloenda a Manlleu dels cursos i VxL 2018-2019 del CNL d’Osona

  Divendres, dia 14 de juny, es va celebrar a Manlleu el final de cursos de català d’Osona i del Voluntariat per la llengua 2018-2019. A la trobada van assistir-hi alumnat i parelles lingüístiques de Vic, Manlleu i Torelló, aproximadament unes 90 persones.

  Els assistents van fer un recorregut vivencial per la història industrial del territori. Antiga maquinària tèxtil, maquetes i sobretot l’explicació didàctica i amena dels guies del Museu, en Jordi i en Pere, van fer de la visita una experiència propera i molt interessant. Gràcies a la força de l’aigua es va posar en funcionament una de les turbines més antigues del Ter —una Fontaine de 1860—, que fa moure, com antigament, un sistema d’embarrats i màquines de la filatura.

  Després de la visita al Museu van fer una caminada  pel passeig del Ter, seguint el canal industrial, fins a arribar als rentats. En aquest indret es va fer una petita pausa per explicar que, durant el segle XIX i  la primera meitat del segle XX, va ser una infraestructura molt important ja que servia a les dones per rentar la roba. Quan els rentants van ser construïts  van suposar una important millora en la vida quotidiana de les manlleuenques, ja que evitaven que les dones haguessin de continuar rentant de genolls. Aprofitaven l’aigua i la força del riu per rentar la roba i també aprofitaven per “fer safareig”, parlaven de les xafarderies del poble…

  Tot seguit es va continuar el passeig fins a arribar a la plaça Fra Bernardí, on hi ha l’Ajuntament, la biblioteca… i després es va pujar fins a Dalt Vila on hi ha l’església de Santa Maria. Per acabar la visita es va pujar al campanar,  des d’on els visitants van guadir d’unes magnífiques vistes de la ciutat…

  Aquesta visita guiada es va poder fer gràcies a la col·laboració del Museu del Ter. Moltes gràcies!

  Vídeo de la turbina Fontaine

   

   

   

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes