• ‘Tàndem cultural’: nou projecte per afavorir la conversa en català i la creació de noves parelles lingüístiques

  Les persones que volen practicar el català disposen d’un nou espai de trobada per compartir converses amb catalanoparlants habituals. Es tracta de Tàndem cultural, un projecte impulsat per Òmnium Cultural amb la col·laboració del Voluntariat per la llengua (VxL), d’Apropa Cultura i d’altres agents d’arreu del territori. El projecte neix amb la voluntat d’impulsar l’ús social del català, facilitar l’accés a la cultura, generar vincles entre persones de procedències diverses i reforçar el sentiment de pertinença col·lectiva a través de la llengua.

  Tàndem cultural ofereix una selecció d’activitats culturals gratuïtes que inclouen un tast de parella lingüística just abans de cada activitat. La proposta s’adreça d’una banda, a aprenents de català i, de l’altra, a catalanoparlants habituals (especialment socis d’Òmnium). Els aprenents de català a qui es dirigeix aquesta proposta són les persones inscrites al VxL que encara no tenen assignada una parella lingüística i els alumnes dels cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), a partir del curs bàsic 3, que necessiten practicar la llengua per adquirir fluïdesa i que no participen en el VxL.

  Com es pot participar en Tàndem cultural?

  A partir d’avui, dimecres 13 d’octubre, i fins al 17, tant les persones que volen practicar la llengua (aprenents) com aquelles que volen ajudar-les a fer-ho (voluntaris)  s’hi podran apuntar individualment i de forma gratuïta a través de la pàgina tandemcultural.cat. Podran escollir d’entre la programació d’activitats que s’organitzarà  arreu de Catalunya per a aquest mes (teatre, cinema, música, dansa, visites comentades, màgia, etc.). Del novembre en endavant, els períodes d’inscripció restaran oberts del 5 al 10 de cada mes.

  Un cop inscrits, i d’acord amb criteris prèviament establerts, Òmnium formarà parelles lingüístiques puntuals que es trobaran una hora abans de l’inici de l’activitat cultural i que, si ho volen, podran reprendre la conversa al final de l’activitat, per enraonar al voltant de l’experiència cultural compartida. Posteriorment, valoraran la trobada en una enquesta de satisfacció que els passarà l’entitat i, si ho consideren oportú, podran demanar la inscripció en el VxL  o més informació sobre la dinàmica del programa.

  Amb la intenció que aquesta iniciativa pugui repetir-se cada mes, Òmnium Cultural farà una selecció mensual de programació cultural per territori, dins de l’oferta d’Apropa Cultura i també dins de l’oferta cultural general, i n’assumirà el cost perquè puguin ser gratuïtes tant per als aprenents com per als voluntaris.

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes