El programa de parelles lingüístiques Voluntariat per la llengua commemora 20 anys amb més de 170.000 parelles constituïdes

A la tardor s’organitzarà un acte central per homenatjar tots els participants en el programa

Voluntariat per la llengua (VxL), el programa de parelles lingüístiques de la Generalitat de Catalunya que gestiona territorialment el Consorci per a la Normalització Lingüística, commemora 20 anys d’existència en plena recuperació de les xifres de participació prepandèmiques. L’any 2022 s’han constituït 9.111 parelles, en camí ja de les 11.000 assolides el 2019 després d’una caiguda fins a les 7.000, a causa de la pandèmia, que va impedir les trobades presencials. Gràcies a la modalitat virtual, però, el VxL no es va aturar i les parelles que van voler, van poder fer trobades virtuals.

Celebració dels 20 anys

La commemoració dels 20 anys del programa s’emmarca en la campanya “Provem-ho en català. Molt per parlar. Molt per viure”. Amb la doble etiqueta #VxL20anys #ProvemHoEnCatalà i amb presència de la imatge gràfica de la Queta, el personatge de la campanya, els centres de normalització lingüística estan programant celebracions d’aniversari arreu del territori. Els actes commemoratius de caràcter general tindran lloc a la tardor amb un acte central que vol homenatjar totes les persones que han participat en el programa durant la seva història.

L’experiència va néixer a Cornellà el 2002 i es va convertir en programa de govern el 2003 quan es va estendre al conjunt del país mitjançant els CNL. A hores d’ara, després de dues dècades, s’han constituït més de 170.000 parelles. És un programa reconegut per la Unió Europea i adoptat a Perpinyà, Andorra, el País Valencià, les Illes Balears i, també, a l’Aran, Bolzano (Itàlia), a Flandes (Bèlgica) i a Gal·les (Regne Unit). Fins al moment, el programa ha generat més de 3 milions d’hores de conversa en català, que han reforçat la confiança dels participants per parlar-lo amb seguretat i han contribuït a l’ús de la llengua.

Una fórmula d’èxit

L’any 2022 el programa ha tingut 6.106 noves inscripcions, de les quals, 4.484 són aprenents, amb un perfil d’edat majoritari entre els 30 i 39 anys, i 1.622 són voluntaris, amb un perfil d’edat majoritari entre 50 i 65 anys. En la modalitat virtual, hi ha un percentatge més alt de participació dels joves respecte de la modalitat presencial.

D’altra banda, en el marc del programa, s’han organitzat 1.619 activitats complementàries en les quals els voluntaris i els aprenents també han pogut interactuar en català. S’han signat 4.999 acords de col·laboració amb entitats i establiments col·laboradors. Cal tenir present que el 99 % de les parelles lingüístiques són gestionades pel Consorci per a la Normalització Lingüística i un 1 % són gestionades per entitats col·laboradores.

El programa té una marcada incidència territorial. El 2022 s’han format parelles lingüístiques a 181 localitats. Hi ha un predomini clar de les dones. Dels 6.106 nous inscrits, les dones sumen 4.329, de les quals són aprenentes 3.252 i voluntàries, 1.077.

Una mecànica senzilla i una bona organització per fomentar l’ús del català

L’objectiu del VxL és fomentar l’ús interpersonal del català a través de la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari o voluntària i per un aprenent o aprenenta. Es tracta de facilitar a les persones que tenen coneixements bàsics de català i es volen llançar a parlar-lo que el puguin practicar en un context real i distès amb persones que parlen català habitualment.

Per aconseguir aquest objectiu, es demana que la parella es trobi per conversar, del que vulgui i en l’espai que vulgui, 1 hora a la setmana durant 10 setmanes. Aquest objectiu s’aconsegueix, també, gràcies a la complicitat d’entitats i establiments col·laboradors que faciliten espais i activitats per practicar el català.

El Consorci per a la Normalització Lingüística, com a gestor territorial del programa, vetlla per l’organització i fa un seguiment acurat del bon funcionament de les parellesproposant-los tant temes de conversa com activitats per poder practicar el català en un context informal i amè, amb un equip de dinamitzadors.