• ANEM DE FESTA MAJOR!

  Benvolguts alumnes!

  Aquesta setmana parlarem una mica de les festes majors de Catalunya. Què en sabeu? D’aquí un mes és la Festa Major de Sant Cugat: quines activitats es fan?

   Als vostres llocs d’origen també hi ha Festes Majors o altres festes que s’hi assemblin? Ens en podeu explicar alguna?

   

  Jo us explico la Festa Major del meu barri, Gràcia, a veure si aquest agost us animeu a anar-hi!

  La Festa Major de Gràcia se celebra durant una setmana a partir del 15 d’agost. La festa comença amb el pregó, que es recita el dia abans de  l’inici de la festa.  A la Festa Major de Gràcia es reuneix, cada any, gent de tot arreu de Catalunya que ganes de divertir-se i de gaudir dels carrers i de l’ambient alegre d’aquesta festa.

  Durant el dia, podem caminar pels carrers guarnits (decorats) i participar a les activitats que organitzen les diferents associacions del barri. La fotografia que veieu és del carrer guanyador de l’any passat.

  A les nits, podem passejar per les places del barri i escoltar grups de música de tota mena.

  Per acabar, i com no pot ser d’una altra manera, a la Festa Major de Gràcia, també hi trobem Gegants, Castellers i Diables!!

  Ah! Si sou per aquí aquest estiu, podeu consultar aquest web sobre les festes majors de Catalunya:

  http://festa.cat/

  Molt bé, doncs ara us toca a vosaltres, ens expliqueu alguna festa?

   

   

 1. Nuria

  28 Mai 12
  18:49 #

  La festa del meu poble és el 13 Agost. “La Virgen del Campo”
  Aquell mati hi ha missa,després els mossos del poble ballen a la verge
  ( PICAYOS ) i les mosses canten i toquen la pandereta. Despres de la missa i els picayos és l’hora del blanc i les rabas amb els amics i també amb la familia,fins a les tres mes o menys, que es va a menjar. Després de la sobretaula amb cafe i demés… la gent surt a la plaça on hi ha cavallets per als nens,parades on venen xurros, avellanes torrades,garrapinyadas, SUSPIROS ( son com els merengues d’aqui ). Al vespre comença la romeria,(una orquestra que amenitza amb la seva musica) i la gent balla els tipics pasdobles, rumbes… fins a altes hores de la matinada

  Respondre

 2. María Jesús

  28 Mai 12
  23:52 #

  Jo us explicaré les festes del Pilar de Zaragoza.
  Comencen al vespre abans del dotze de octubre amb el pregó a l’ajuntament, a la plaça del Pilar on va moltíssima gent. Las festes duren vuit dies i durant totes les festes hi ha moltes activitats (jocs, concerts, focs artificials) per nens, joves i gent gran. Son molt importantes els gegants i “cabezudos” (capgrossos) que surten cada dia per un barri de la ciutat. Però sens dubte el dia més important es el dia del Pilar (12 de octubre). Tothom porta el vestit de “baturro” i fa lofrena de flors a la Verge del Pilar. Amb aquestes flors es fa un mantell molt bonic a la Verge. Els carrers estan plens de gent i és un dia molt emotiu.
  Són unes festes que no us podeu perdre!!

  Respondre

 3. Olga-gabriel

  29 Mai 12
  0:45 #

  La Festa de les flors se celebra cada any entre juliol i agost es ressalta la cultura i la gran diversitat de flors dels diferents espectacles relacionats amb les flors com els gira-sols ,orquidees, clavells, etc considerades com les mes belles.
  Aquesta és la gran cavalcada que es Record Guinnes a mes hi ha desfilada de actuacions classics i antics.
  Medellin es reconeguda per ser la cuitat de L”eterna primavera

  Respondre

 4. Inez

  29 Mai 12
  10:48 #

  A Holanda hi ha festes pero differents de les d’aqui. El estui a Holanda no és gaire llarg. Llavors les festes son festes de un cap de setmana pero no gaire mes de una setmana. Al meu barri a Amsterdam “IJburg” cada estui hi ha un festival al costat del aguia a una platja molt petita. Hi ha teatre, molts tallers per els nens i tambe es pot fer canoa al llac. A mi m’agrada moltissim, vaig anar amb els meus veins. Ara faré explorar els festes de Catalunya.

  Respondre

  1. Inez

   10 Jun 12
   20:15 #

   Hola,
   Moltissim gracies Maria!
   Inez

   Respondre

 5. viviana colonia

  30 Mai 12
  0:02 #

  A la meva ciutat se celebra una fira de ramat, dura quatre dies i comença amb una cavalcada, el dia seguent comença la exposicio de ramats i la competicio de cavalls de paso fino , es fan concerts de musica de tota mena, hi ha paradas amb musica on la gent balla, menja i beu. Abans feian un concurs que es deia “el rostro mas bello” i participaven noias molt guapas,pero ara no el fan. La fira es fa en un lloc determinat per aixo. Aquesta festa se celebra a Buga Colombia!!! M`agrada molt perque aprofito gaudir dels meus amics!

  Respondre

 6. La_Cuenki

  30 Mai 12
  19:45 #

  Jo soc de Roquetas de Mar (Almería) i al meu poble fem varias festes importants. Unes són las “Festes de Santa Anna i la Verge del Carme”
  Són el dia 25 i 26 de juliol i són les festes típiques del port de Roquetas. En aquestes festes destaca l’ambient mariner. Per tradició la Verge es trasllada des de l’església al Far del port, on se li renta la cara i se li porta en processó en els vaixells. Aquests dos dias, hi ha atraccions i casetes on es pot tapejar(*) molt be i ballar, sobretot al migdia, que es molt tipic fer el menjar amb els amics celebrant las festes.
  Com que está a peu de platja, despres de la festa, al vespre, un bon bany també es tradició.

  (*A Almeria tapejar es molt tipic i barat perque pagues només la beguda i et posen una tapa bastan gran i ha molta varietat de tapes. Això és tot l’any per això!)

  A mi m’agrada molt aquesta festa perque són dies per riure molt i aprofitar-los amb els amics i els amics dels amics dels amics…tothom s’ acabar coneixem al final 😀

  Respondre

 7. Tatiana

  31 Mai 12
  10:16 #

  La meva ciutat ‘celebra Sant Joan el 24 de juny.La festa çomenca amb un mercat d’artesania amb productes de tot tipus, on també hi ha llocs utilitzats per a la nit com restaurants.Cada districte tracta de preparar una alta torre de fusta (feta amb qualsevol objecte de fusta) Llavors a la nit es fa una foguera . Jo no he viscut aquest festa durant molts anys, però a la propera estare’ i seguiré la tradició!

  Respondre

 8. Juana

  03 Jun 12
  22:46 #

  Jo he viscut molts anys a Alemanya a un poble que es diu Dossenheim es aprop de Heidelberg. A Alemanya les festes son molt diferents que les d’aquí. No tenim costum de fer festes per una verge pero una vegada a l’any tenim la festa del poble. Sempre és el tercer cap de setmana de setembre, de dissabte a dimarts. El dissabte i el diumenge hi ha un mercat se segona mà, tambe hi ha parades de bijuteria i de menjar tambe molts de manualitats per els nens i com no hi ha molta musica tot el dia i tambe tota la nit. El diumenge comença amb una missa per els grans i una per a nens. Despres hi ha un ball tipic “Holzapfeltanz” el bailan nois i noias que porten vestits tipics de la zona i els “Kerweburschen” son nois que animen a la gent i un altra vegada molta musica tot el dia i tota la nit. El dilluns es molt tipic mentjar “Knöchelessen” es un plat tipic, es mes o menys codillo de porc amb sauerkraut (choucroute). El dimarts a la tarda es reuneix la gent a la plaça i poc a poc s’acomiada la festa i al final es crema la “Kerweschlumpel” es una nina de fusta disfressada. Però que voll dir aixó no tinc idea i el meu marit que ha nascut allà tampoc!

  Respondre

 9. Juana

  03 Jun 12
  23:08 #

  Una festa que m’agrada molt es el diumenge de pasqües. A Alemanya es tipic la nit abans del diumenge amagar (al jadí) ous de xocolata, ous pintats i regals petits. El dia següent els nens i els grans han de trobar els ous i regals. Es molt divertit i tota la familia es posa molt contenta quan troba un regal. Als nens es diem que els ous i els regals us ha portat el conill de pasqües. Es tipic que tota la familia es reuneixi i passi el dia junts.

  Respondre

 10. Celine

  04 Jun 12
  9:23 #

  A França hi ha una festa que m’agrada molt: es el 14 de juliol es celebra l’aniversari de la presa de la Bastilla. Es celebra sobre tot a la nit amb un ball popular i focs artificials.
  M’agrada per el seu gust a l’estiu i a les vacances i per ser oberta a tothom: petits i grans anan amb la mateixa ilusio de trobar-se amb el seus amics i familiars.

  Respondre

 11. cécile

  04 Jun 12
  9:28 #

  Al meu poble no n’hi ha festa major però al poble veí hi ha una al mes de març que es diu festa de la violeta, es molt bonica perquè “disfrassen” (disfressen) carros amb 1000 i 1000 de violetes, es pot mangiar caramels de violeta, beure liquor o suc de violeta…, en fi tot està fet de violeta, aquest poble es diu Tourrettes sur Loup al sud de França, està molt a prop de Grasse, on es cultivan moltes flors per fabricar perfum, es molt conegut, tots els “nassos” ( no se si es diu així, son les persones que evaluen els perfums de tot el món) passen por Grasse.

  Respondre

 12. Bernadett

  04 Jun 12
  10:14 #

  A Hongría no tenim tradicions tan vives com aquí a Catalunya. En general tots els pobles tenen la seva Festa Major amb algúns programas culturals i hi ha moltes paradetas de cavallets i semblantes. Aixi que us explicaré algunes tradicions de Pasqua que crec que sí que son bastant tipiques. El diumenge i dilluns de Pasqua tota la gent esmorza pernil i ou cuit. El ou es prepara el día abans i es pinta a diferentes maneras. El més tipic es l’ ou vermell. Hi gent que pot pintar motius molt complicats, llavors s’utilitza cera, agulla i diferentes plantes (flors, fulles, etc). Pintar ou té el seu arte. El diumenge al matí el Conill de Pasqua porta els regals per els nens: ous, conills, ovelles, gallines de xocolata. Els nens han de preparar un niu per que el conill pugui on deixar els seus regals. Un altre costumbre molt típic de dilluns de pasqua es que els nois s’aixequen molt aviat i van a les cases de les noies i les regan amb una galleda de aigua freda. La tradición diu que aixo es fa per que les noies no s’assequin ( = que siguin ben guapes). En canvi les noies regalen ou pintat als nois. Avui aquesta tradición té la seva forma més delicada: els nois reguen les noies amb una ampolla de colonia. Si son nens petits, abans de regar les nenas, han de dir algún poema típic de aquest día y després en canvi les donen ou o diners.

  Respondre

 13. Liliana

  11 Jun 12
  10:39 #

  El dia de la meva ciutat, Rio Cuarto (Província de Còrdoba-Argentina), és el 11 de novembre. Com és primavera, se celebra tota una setmana, amb diferents esdeveniments a l’aire lliure.
  El dia diumenge, per al tancament de la festa, es comença amb una celebració religiosa en honor a la nostra verge patrona, la Verge de la Concepció, després hi ha una desfilada de gauchos que vénen des de tot el país i fins i tot, des de països veïns. A la tarda, tots els ciutadans ballen el Pericón Nacional a la plaça. Només cal saber ballar i portar un mocador blanc o un blau cel.

  Respondre

 14. rebeca

  11 Jun 12
  18:45 #

  Jo sóc de Huesca i la festa major és del 9 al 15 d’agost en honor al nostre patro sant Lorenzo. són unes festes on predominen el menjar, la beguda, les jotes i els dansaires, els toros i les penyes on es balla fins a les 8 del matí. despres et vas a veure les vaquetes, esmorzes ous fregits i despres a dormir. acabes molt cansat … pero són molt divertides. tots vestim de blanc amb un mocador i un cinturo verds.
  Us passo un enllaç del pregó de les festes del 2011 perquè us feu una idea de les festes de la meva ciutat.
  http://www.youtube.com/watch?v=nyqo6pM_mjo
  http://www.youtube.com/watch?v=gsFE4ZsQthk&feature=related

  PETONS

  Respondre

Escriu un comentari

RSS dels comentaris

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Cursos


Missatges de veu


Núvol d’etiquetes


Diccionaris


Mitjans de comunicació


Recursos per a l'aprenentatge


Vocabularis


Històric


Benvinguts

Hola! Els professors de català us volem donar la benvinguda al blog del curs que ens servirà com a diari d’aula. Aquí, setmanalment, fareu una entrada explicant què heu après aquella setmana, què us ha estat més fàcil i què més difícil. Per fer-ho, entreu a la categoria corresponent al vostre curs i població i afegiu-hi comentaris. Ànims!