• Ripoll

  Escrit per el 19 de Novembre del 2010 a la 1:29 a: General

  Si no disposeu de gaire temps i el que voleu és fer una petita escapada, jo us proposo que us apropeu a la comarca del Ripollès.
  Aquesta comarca és ideal per gaudir dels plaers de la muntanya, on podem trobar uns pobles de llarga tradició i patrimoni, valls amb boscos frondosos, rierols i natura extraordinària, cims de gran bellesa, unes comunicacions excel·lents i unes rutes amb moltes possibilitats.
  Avui us presentaré la ciutat de Ripoll, per fer aquesta “sortida” no cal matinar massa, ja que la distància que ens separa és aproximadament d’uns 100 km. I estimem que per la traçada de l’itinerari la podrem fer en 1h 30′  més o menys.
  Què trobarem a Ripoll?
  Per la gent que no hagi visitat la ciutat mai, els podríem dir que té un passat històric molt interessant, ja que és un punt notable de la Catalunya medieval i romànica. Hi podem trobar una gran quantitat de punts d’interès, el més important és el seu monestir, el qual l’escriptor Jacint Verdaguer anomenava, “la bíblia de pedra”, ja que la seva portalada conté diferents escènes bíbliques.
  Visitarem tambè l’Scriptorium, exposició permanent sobre la còpia i producció dels manuscrits del monestir.
  Foto de 04 OgassaLa Farga Palau és museu que permet conèixer i visitar l’única Farga de Catalunya que segueix en funcionament i que va tenir un paper molt important en l’indústria del ferro, i no oblidem que si volem ampliar aquest coneixement podrem voltar per aquesta zona en diferents rutes a peu o en bici per poder descobrir la ruta del ferro i el carbó, una bona excusa si més no, per poder aprofitar el tast dels bons embotits d’aquesta zona.
  Nosaltres, per amanir aquest dia, anirem a gaudir d’un bon àpat (imprescindible d’una bona sortida) a la Fonda Xesc d’en Gombrèn (guardonada amb una estrella Michelin). Allà ens ofereixen avui cuina de temporada;
  • “Peus de porc amb botifarra negra i espardenyes”
  • “Arròs de la fonda amb carxofes trompetes i sepiones”
  •  I de postres “Xocolata amb regalèssia i gela d’eucaliptus”
  Buff!!! Amb aquest dinar haurem de fer una mica de cames, ens hem fet l’ànim, doncs, de rodar per aquesta meravellosa vila del segle XVII, amb una de les visites guiades, organitzada per la Oficina de Turisme i de la mà del fra Benet, monjo almoiner del monestir.
  Aprofitem la nostra passejada tambè, per aturar-nos i regalar-nos un dolç típic de Ripoll…..què us semblen unes carícies per al vostre paladar? Això no vol dir que us fem pessigolles a la gola no….., sinó que els dolços típics d’aquí s’anomenen així “Carícies”, i consisteixen en unes neules farcides d’ametlles, avellanes i sucre fetes a la pastisseria de més renom a Ripoll, la Pastisseria Junyent.
  Feu-nos cas, tasteu-les, no us en penedireu!!

   
  Eva Mª  López

1 comentari

 1. Núria Ballesteros

  02 Des 12
  18:01 #

  Ripoll és una vila que conec molt bé. Voldria afegir a aquest escrit la importància també de les colònies textils creades a mitjans dels anys 50.
  Com a altres pobles de la comarca del ripollés, vàren aprofitar la força hidràulica del riu Ter i el seu afluent, el Freser, i es van construir les fàbriques textils a la vora dels rius. Les colònies doncs les componien fàbriques, vivendes i serveis (treball, viure i oci).
  Els meus tiets, antics treballadors, encara viuen a una d’aquestes vivendes, concretament a la Colònia Botey, la qual està protegida com a bé cultural d’interès local.
  Us recomano per tant que si aneu a Ripoll visiteu alguna de les seves colònies textils.

  Respondre

RSS dels comentaris

Escriu un comentari

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • Ferran: Molt bones rutes! La primera imatge es de bararnquisme com el que vaig fer a https://raftingcatalunya.es...
 • Judit Borrell: Vaig tard….no havia llegit encara aquest meravellós llibre, i sí, crec que és una obra mestra....
 • Andrés: Excel·lent resumen!!. Molt útil i profitós per a els que no hem portu anar a classe avui. Moltes gràcies Jordi
 • Andrés: Moltes gràcies Jordi. Hem fet un trimestre molt intens i engrescador. Bones Festes!!
 • pfreixa: “fes-te” El pronom EN aquí no cal.

Núvol d'etiquetes

Anem de viatge? C2 cançons comprensió lectora Comprensió oral Cornisa cantàbrica El camí dels bons homes i les bones dones El camí de Sant Jaume El pulmó de Collserola El Ripollès i la Vall de Núria Expressió escrita Haikus Intermedi 2011-2012 Intermedi matí 2014-2015 Intermedi vespre; Intermedi vespre; expressió escrita La Garrotxa Notícies Sortida amb els companys de classe SS 2010-2011 Suficiència 2011-2012 Suficiència 2011-2012; Comprensió oral Tot un personatge!