Què és el còmic?
A Europa el còmic té molta tradició a Bèlgica i França, amb autors com Hergé (Tintín), Goscinny i Uderzo (Astèrix), Peyo (Els barrufets).
A Catalunya, abans de la Guerra Civil hi havia revistes de còmics infantils com El Patufet i també publicacions satíriques, dirigides al públic adult, com L’Esquella de la Torratxa, ¡Cu-Cut!, El Be Negre. Els escriptors Joan Oliver (Pere IV), Pere Calders i Avel·lí Artís Gener (Tísner) havien col·laborat en aquestes revistes.
El 1961 apareix la revista Cavall Fort (1961) per estimular la lectura entre els nois i noies de 9 a 15 anys. S’hi publiquen còmics d’autors autòctons com Ot el Bruixot de Picanyol i també s’introdueixen a Catalunya còmics com Els Barrufets, Tintín, Astèrix i Obèlix o Lucky Luke. Actualment Cavall Fort encara es continua publicant.
Paral·lelament, a Catalunya, hi ha la tradició de les auques, la característica de les quals és que el text, un rodolí, apareix al peu de la vinyeta.
Les publicacions destinades a un públic adult, tant les d’abans com les actuals, tracten temes d’actualitat i fan sàtira dels problemes de cada moment:
A Cerdanyola, per exemple, l’Edu retrata l’actualitat amb les historietes que publica als mitjans de comunicació locals:
Al final dels anys 80, es comença a difondre internacionalment el manga, còmic d’origen japonès dirigit a públics de totes les edats. L’èxit del manga a Europa es deu a les versions en dibuixos animats de sèries com Bola de drac o Dr. Slump, d’Akira Toriyama.
Tasca 1
Responeu les preguntes següents:
1. Quins personatges de còmic coneixeu?
2. En coneixeu els autors?
3. Per què us agraden?
Tasca 2
Inventeu-vos els diàlegs de la vinyeta següent:
Tasca 3
Poseu en comú els diferents diàlegs que us hagueu inventat i després comproveu si us heu acostat o no a l’original.
Font: El món del còmic