Els jocs tradicionals

Els jocs tradicionals són aquells jocs, distraccions i divertiments, transmesos de generació en generació, que s’han anat reproduint i perpetuant cíclicament i periòdicament en el temps, i s’han acabat convertint en esdeveniments de referència d’una cultura. Molts són fruit de pràctiques religioses o màgiques, de rituals, de festes o d’activitats laborals. Per exemple, podria ser que alguns jocs d’habilitat i destresa hagin nascut en èpoques més o menys remotes per tal d’exercitar i preparar l’individu en un ofici o activitat.

Amb el pas del temps, els jocs han perdut aquell caràcter iniciàtic però alguns encara s’han mantingut vius en el context on es desenvolupaven, especialment els vinculats a les festes. I vosaltres, a quin joc jugàveu quan éreu petits?

 

Arrencar cebes: Tots els jugadors menys un s’asseuen a terra, cadascun entre les cames del de darrere amb el més fort al final de tot i repenjat en una paret. Cada jugador ha d’agafar per la cintura el jugador del davant. Aleshores, el jugador que para, bo i dret, comença a estirarpels braços el primer de la fila fins a separar-lo (arrencar-lo) de la resta de la colla. Quan ho aconsegueix, el jugador arrencat passa a ajudar-lo a arrencar les cebes darrere seu,i així successivament fins que les han arrencades totes.

En aquest enllaç hi trobareu molts jocs tradicionals catalans que han recollit des del Centre de Normalització Lingüística de Ca n’Ametller.

0 comentaris a “Els jocs tradicionals

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *