• L’any que vaig néixer…

  Escrit per el 22 de Octubre del 2012 a les 23:40 a: General

  Jo vaig néixer l’any 1979. Aquell any, a la ràdio, se sentien els Dire Straits, Queen, Abba, Boney M…

  Aquell mateix any, al Regne Unit van nomenar Margaret Thatcher cap de govern. Era la primera vegada que una dona ocupava un càrrec similar a Europa. Se la coneix com la Dama de ferro per l’estil que tenia a l’hora de governar.

  L’any 1979, va aparèixer al mercat el cotxe Seat Ritmo. A casa meva teníem un Seat però era el model 133 com el de la foto, tot i que era de color verd.

  A Catalunya, el 8 de desembre, va entrar en vigor l’Estatut d’Autonomia.

  I quan vau néixer vosaltres, què va passar?

   

15 comentaris

 1. Antonio

  24 Oct 12
  18:28 #

  El any que vaig naixer ….. 1943
  any 1943
  En el 1943 van néixer cantants que després serien famosos: Serrat, Julio Iglesias. Escriptors com ara Eduardo Mendoza.
  Ajedrecistas (després es comvirtiría en campió mundial) Bobby Fissher
  (Ah, també la meva mare va parir Antonio Moreno i Martínez)

  En USA van invertir l’Exèrcit va invertir 500,000 dòlars al projecte PX de crear la primera comutadora (si senyor van ser ells). Li van posar ENAC
  A Espanya (catòlica, apostòlica i romana) van prohibir el Carnaval

  I a Antoine Sant Exupéry li va donar per escriure el Petit Príncep.

  I SOBRE TOT L’ANY 1943 VA SER UN DELS PITJORS ANYS DE L’ÉSSER HUMÀ. S’estava “CELEBRANT” La Segona Guerra Mundial, el gran fruit va ser la collita de milions, i milions de morts (Es va batre el rècord)

  En fi estimats companys de tots “L’any que va néixer” per a mi aquest és el pitjor.
  El lament.

  Respondre

 2. Merche Gª Casasolas

  25 Oct 12
  15:19 #

  Jo vaig néixer l`any 1972. M`agradaria destacar d`aquell any, esdeveniments com els seents: Van néixer entre altres Eva Amaral i Juanes, antants d`èxit durant els darrers anys, el gran jugador Nord-Americà Shaquille O’ Neal i com única guanyadora espanyola de Wimblendon, la nostra “mañica” Conchita Martínez.

  Tampoc vull oblidar-me del món del cinema, precisament, Ben Affleck, i Gwyneth Paltrow, els nostres “Romeo i Julietta” contemporanis en la pel•lícula,“Shakespeare in Love”, també van obrir els ulls en aquell any, juntamtent amb un del meus actors preferits, el Jude Law i finalment com a producte nacional, un jove i reconegut director, Alejandro Amenábar.
  Continuant en l‘àmbit cinematogràfic, va ser un any gloriós, tothom a la televisió va veure com Liza Minelli, va rebre el seu Óscar com a millor actriu, al ritme del millor musical de tots els temps “Cabaret”. Un dels clàsics del cinema actual “ El Padrino”,va rebre l Óscar a la millor pel•lícula i el seu protagonista , Marlon Brando, rebutja el seu premi com a millor actor de la cinta i també com “Candilejas” de Charles Chaplin, obté el seu guardó a la millor música original.
  Va arribar el triomf del cinema espanyol a Hollywood, amb “ El discreto encanto de la burguesía” del gran mestre Luis Buñuel com a millor pel•licula extranjera i aquest any va aparèixer a la gran pantalla “ L`últim tango en Paris” vençent la censura a molts països alhora que consagra Marlon Brando com un dels grans actors del moment.

  Molts més esdeveniments van ocórrer durant l’any 72, però aquí només us deixo algunes pinzellades i curiositats, que desitjo que us hagi agradat.

  Respondre

 3. Alfonso

  26 Oct 12
  19:51 #

  jo vaig néixer el sis de setembre de l’any mil nou-cents quaranta-quatre. Fa seixanta-vuit anys. He estat mirant a internet i en aquell any hi ha molts fets històrics, sobretot, els referents a la segona guerra mundial, on van morir sis milions de jueus per la barbàrie nazi. A mi m’ha semblat molt curiós el fet ocorregut a Espanya el dos de març, on per iniciativa del dictador Franco es dicta un decret per establir la creació del DNI, obligatori per poder tenir més control sobre tots els espanyols. Els primers obligats a tenir-lo van ser els presos i els que estaven en llibertat vigilada. Després els homes que per la seva professió o negoci canviaven freqüentment de domicili.
  En tercer lloc, els residents en ciutats de més de cent mil o més habitants; després els homes que vivien en ciutats d’entre vint-i-cinc i menys de cent mil habitants.
  Per últim, les dones que viatjaven per motius de feina i així successivament fins a la totalitat de la població. A mi em va resultar curiós perquè jo pensava que en aquells temps llunyans tothom devia tenir de feia molt de temps el DNI.

  Respondre

 4. Virginia

  27 Oct 12
  12:17 #

  Jo vaig néixer l´any 1972.

  Accident Aeri dels Andes.

  Els supervivents de la tragèdia Andes van estar 72 dies aïllats, després d´un accident aeri. El món sencer els va donar per morts, però durant 72 dies van resistir a temperatures negatives de 40 graus, ferides i molta fam. Els veterans esportistes eren de Xile per commemorar el 40 aniversari aeri, en què van morir 29 dels passatgers de l’avió, i agrair a les autoritats xilenes la seva ajuda en el rescat.
  Només 16 del 45 passatgers tripulants de l´avió van sobreviure a la “tragèdia dels andes”, com es va denominar l´accident que van viure i que ha estat portat al cine i a la literatura.
  És impressionant adonar-se que aquest grup de joves tenien només 19 o 29 anys i van oferir una demostració gegant de coratge, treball en equip i fe. Els supervivents van fer un partit amistós, van aterrar al terreny de joc de l´old Gragonian club, a Santiago de Xile, dos helicòpters, un dels quals va participar en el rescat fa 40 anys. L´exhibició aèria va continuar amb un vol de l’esquadrilla de Los Halcones i amb el salt de 16 paracaigudistes.
  Aquest accident cobra vida a la pantalla gran amb la pel·lícula Viven – Supervivents dels andes.

  Respondre

 5. Amalia Cayuela

  28 Oct 12
  14:26 #

  L’ANY QUE JO VAIG NEIXER (1953)

  Jo vaig neixer un vint-i-u d’abril, serà per aixó que l’estació del any que més m’agrada es la primavera.
  Aquell any entre d’altres asdevinents Espanya va ingressà a la UNESCO (organització de les nacions Unides per l’Educació, la Ciència i la cultura). Seat va llançà el primer automòbil fabricat a Barcelona (600-D). Inici de la distribució oficial de Coca-Cola a Espanya. Edmund Hillary va escalá l’Everest, va ser la primera persona que ho va fer. Aquell any el barça va quedar en segon lloc a la lliga…….Va neixer l’Amalia……..

  Respondre

 6. Juanan

  28 Oct 12
  18:17 #

  Jo vaig néixer l’any mil nou-cents seixanta-cinc. Tinc quaranta-set anys

  M’agradaria destacar d’aquell any alguns esdeveniments:

  Vint-i-quatre de gener: es va morir, als noranta anys, el Sr. Winston Churchill, exprimer ministre britànic.

  Al vint-i-u de febrer va ser assassinat, a trets, Malcom X, que donava suport a la defensa dels drets de la població negra per mitjans violents.

  Al divuit de març, Leonor, astronauta soviètic, va passejar lliurement per primera vegada per l’espai.

  L’onze de setembre un nou grup de música va posar-se en els primers llocs de la llista d’èxits anglesa; es tracta d’un grup anomenat “Rolling Stone” amb la cançó “Satisfacció”.

  A Espanya podem destacar l’incendi del tren correu, el deu de febrer, i l’actuació dels Beatles el dos de juliol.

  Això i moltes més coses van succeir el 1965, fa quasi mig segle.

  Respondre

 7. manoli

  28 Oct 12
  22:44 #

  Jo vaig néixer l’any mil nou-cents cinquanta-vuit . Fa cinquanta-quatre anys
  Vull destacar d’aquell any alguns esdeveniments.

  Quatre de gener – Edmund Hillary (Neozelandès) arriba al Pol Sud havent recorregut 1900 Km.

  Trenta-un de gener: la NASA llançà el primer satèl·lit nord-americà a l’espai.

  Sis de febrer: a l´aeroport de Munic van morir quaranta-quatre ocupants de l’avió, vuit d’ells jugadors del Manchester United.

  Vint-i-set de març: Nikita Kruschev fou el primer soviètic en convertir-se en líder absolut del partit comunista, més tard junt amb Kennedy eviten la tercera guerra mundial.

  Quatre d’abril: a Londres hi ha una marxa que dura fins al dia set on hi ha més de deu mil persones per a protestar contra la bomba atòmica. Són els orígens del moviment per la pau dels anys vuitanta.

  El disset de maig: Espanya forma part del fons monetari internacional.

  El vint-i-nou de maig a San Juan de Puerto Rico va morir el poeta espanyol Juan Ramón Jiménez, Premi nobel de literatura en el mil-nou-cents-cinquanta-sis. És l’autor de “Platero y yo “.

  U de juny: De Gaulle dóna inici a la cinquena república francesa.

  Vint-i-nou de juliol: Eisenhower firma la creació de la NASA.

  Nou d’octubre: mor a itàlia el papa Pius XII.

  Vint-i-vuit d’octubre: és escollit el papa Joan XXIII. Impulsa la renovació el Vaticà convocant el Concili Vaticà II.

  Onze de desembre: L’Alt Volta s’independitza de França creant una república dins de la comunitat francesa. Aconsegueixen la seva total independència el cinc d’agost del mil-nou-cents-seixanta.

  Vint-i-vuit de desembre: durant la revolució cubana contra el règim de Batista, a Santa Clara té lloc la batalla liderada per “Che” Guevara on triomfa la revolució cubana.

  Respondre

 8. MCarmen

  29 Oct 12
  16:07 #

  Al 1964, l’any que jo vaig néixer al mes d’octubre, és quan Martin Luther King rep el premi Nobel de la Pau.

  Aquell any també van succeir altres esdeveniments: arriba a Espanya la minifaldilla, a la ràdio sonen les cançons “Si jo tingués una escombra”, “Noia Ye-Ye” i s’inaugunaren els estudis de Prado del Rei a la TVE de Madrid.
  Mor l’actor de Tarzan (Jonhy Weismuller) i a Barcelona té un gran éxit l’obra de teatre en català “Maria Rosa” interpretada per Núria Espert.
  Espanya guanya la final de la Eurocopa i també el Tour de França.

  Respondre

 9. Nidia

  30 Oct 12
  0:08 #

  L’ any 1974 l’huracà Carmen va ser el més intens cicló tropical de la temporada d’huracans de l’Atlàntic. Que va sortir d’Àfrica, cap a finals d’agost. Va viatjar cap a l’oest, la tempesta es movia a través del Mar Carib, ràpidament es va enfortir a la seva intensitat màxima inicial com un huracà de categoria 4 en l’escala Saffir-Simpson. Es va traslladar a la península de Yucatán , una regió poc poblada. Va causar danys als cultius importants i va matar diverses persones.

  Respondre

 10. Núria

  30 Oct 12
  18:58 #

  Jo vaig néixer l’any 1983, he estat buscant informació i aquell any l’acadèmia de Belles arts elegeix director i dos acadèmics. Aquell mateix any la firma Sueca ASEA va inaugurar la primera fàbrica de robots a Espanya, una altra cosa que va succeir és que el president portuguès va voler negociar amb Aliança Democràtica la solució de la crisi.

  Respondre

 11. Anna P.

  30 Oct 12
  23:19 #

  L’ANY EN QUÈ JO VAIG NÉIXER
  Jo vaig néixer l’any 1957, aquest any es van produir fets importants, com que la Unió Sovietica va posar en òrbita l´Sputnik, el primer satèl·lit construït, això va ser una cosa impressionant. També Cuba estava en plena revolució, i entre el 1953 i 1957 es va descobrir l’estructura de l’ADN, un gran avenç per a la ciència, Fidel Castro i el “Che” Guevara van tenir una lluita contra el general Batista, que va ser l’inici de la Revolució Cubana. En l’àmbit d´Espanya puc comentar que Franco es va consolidar amb el seu vuitè govern, que hi va haver una vaga de la mineria asturiana i que Camilo José Cela va ser nomenat acadèmic de la Real Academia Espanyola. Com a anecdòtes he trobat que va ser l´any en què es va innagurar el Camp Nou, que Paul McCartney va conèixer Jonh Lennon, que Juan Manuel Fangio, un pilot mític, va ser campió del mon de fórmula 1, i que va morir l’actor Humphrey Bogart.

  Respondre

 12. Toñi

  01 Nov 12
  0:43 #

  A Espanya es treu un impost per tenir aparell de ràdio a casa. TVE començà a emetre “Galas del Sábado”, i sèries com “El Virginiano” o “Los Intocables”. Quant a música, Los Sirex triomfen amb “Si yo tuviera una escoba” i Conchita Velasco amb “La chica ye-yé”. A la resta del món, comencen amb molta força Els Beatles i Rollings Stones.
  Mor l’actor Johnny Weismullet, el famós “Tarzán” i el general MacArthur entre d’altres. Bahamontes va guanyar el Tour de França i el Reial Madrid va guanyar la Lliga.
  Als EEUU, Malcom X crea el Partit Nacionalista Negre. La NASA posa en òrbita per primera vegada una nau espacial Apolo, sense tripulació, des de Cap Kennedy. S’aprova la Llei de Drets Civils. L’ONU condemna l’apartheid de Sud-Àfrica. El Vaticà publica una disposició autoritzant la cremació de morts catòlics.
  A la Gran Bretanya s’aprova l’abolició de la pena de mort. I, per últim, guanyen el Premi Nobel Martin Luther King (pau) i Sartre (literatura).

  Respondre

 13. Jordi

  06 Nov 12
  14:03 #

  L’any que jo vaig néixer va ser el 1958 i van ocórrer moltes coses, però les que considero més importants en general per a totes les persones, des del meu punt de vista, van ser las següents:

  L’empresa Texas Instruments va presentar el primer “xip” que des de llavors ha servit per al desenvolupament de tota la informàtica en general, amb la importància tan gran que això ha tingut en la vida actual i futura de totes les persones.

  També va ser el primer any en què es realitza un vol transatlàntic entre Londres i Nova York per a passatgers civils; que després dels anys que han transcorregut s’ha convertit en alguna cosa molt habitual i freent.

  Va ser l’any en què es va inventar l’ecografia, una nova tècnica que avui s’utilitza de forma quotidiana per a tot tipus de revisions mèdiques i que des de llavors ha suposat un gran avanç per a la salut de les persones.

  Van passar moltes altres coses que segur que van ser tan importants com aquestes però les que han tingut més influència en les nostres vides crec que han estat les que he descrit més amunt.

  Respondre

 14. Mercedes

  07 Nov 12
  18:14 #

  Hola a tothom!
  Jo vull dir-vos que quan vaig néixer, al juliol de mil nou-cents quaranta-cinc, vaig portar la pau al món!
  Com pot ser això? és veritat!
  Perquè en aquell any va acabar la Segona Guerra Mundial! Juliol de 1945, oi?
  També va ocórrer una altra cosa molt important, quan va néixer la meva filla, al juliol de 1969, l’home va posar el peu per primera vegada a la lluna.

  Respondre

 15. Verònica

  13 Gen 13
  19:09 #

  L’any en què vaig néixer va tenir lloc la Copa Mundial de Fútbol de 1982,entre els mesos de juny i juliol. Aquest mundial va tenir com a mascota el “Naranjito” i la seva pilota oficial va ser feta de cuir i va ser característica pel seu model impermeable ja que reduïa l’absorció de l’aigua en cas de pluja.
  La cerimònia inaugural es va celebrar al Camp Nou de Barcelona on milers de persones estudiants de la ciutat van formar diverses imatges en el camp, de les quals va destacar un immens colom, símbol de la pau. Va ser acompanyada musicalment per les cançons “El Mundial” de Plácido Domingo i “Sevillanes del Mundial España “82” del humorista espanyol Pepe Da Rosa.
  El 10 de febrer també a Espanya s’aprova el funcionament del Congrés dels Diputats, el 15 de febrer es produeix la reobertura de les coves d’Altamira, el Papa Joan Pau II inicia la seva primera visita a Espanya, el 30 de novembre, als EUA, Michael Jackson crea el seu segon àlbum ”Thriller”, el 2 de desembre Pedro Laín Entralgo és nomenat director de la Real Academia Espanyola i el 2 de desembre Felipe González és president del Govern.
  A més a més va néixer el 3 de novembre d’aquest mateix any Raquel del Rosario, cantant del grup musical El Sueño de Morfeo i també va morir l’actor espanyol Paco Martínez Soria.
  En aquest recull d’esdeveniments la majoria dels que he triat afectaven Espanya!!

  Respondre

RSS dels comentaris

Escriu un comentari

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • Ferran: Molt bones rutes! La primera imatge es de bararnquisme com el que vaig fer a https://raftingcatalunya.es...
 • Judit Borrell: Vaig tard….no havia llegit encara aquest meravellós llibre, i sí, crec que és una obra mestra....
 • Andrés: Excel·lent resumen!!. Molt útil i profitós per a els que no hem portu anar a classe avui. Moltes gràcies Jordi
 • Andrés: Moltes gràcies Jordi. Hem fet un trimestre molt intens i engrescador. Bones Festes!!
 • pfreixa: “fes-te” El pronom EN aquí no cal.

Núvol d'etiquetes

Anem de viatge? C2 cançons comprensió lectora Comprensió oral Cornisa cantàbrica El camí dels bons homes i les bones dones El camí de Sant Jaume El pulmó de Collserola El Ripollès i la Vall de Núria Expressió escrita Haikus Intermedi 2011-2012 Intermedi matí 2014-2015 Intermedi vespre; Intermedi vespre; expressió escrita La Garrotxa Notícies Sortida amb els companys de classe SS 2010-2011 Suficiència 2011-2012 Suficiència 2011-2012; Comprensió oral Tot un personatge!