El nostre menú és…Entreu aquí totes les vostres receptes que ens seran molt útils, ja que algú segur que s’animarà a fer algun dels plats proposats.
Per cert, hi ha molts noms de plats que contenen una preposició. Aquest element ens aporta informació diversa:
Arròs a banda: indica ‘a la manera de’, ‘a l’estil de’.
Estofat de vedella: indica l’ingredient principal del plat.
Daus de pernil: indica la presentació d’un determinat ingredient, generalment en trossets.
Mona de Pasqua: indica la data o la festa en què es menja el plat.
Vedella amb bolets: indica l’acompanyament o la guarnició.
Molles de pa (“Migas”)
Ingredients – 4 persones
4 barres de pa dur,
1 cabeça d`alls,
pebrot vermell sec,
400 g xoriço blanc,
llonganissa,
200 g pernill,
oli d’oliva,
aigua
sal.
Primer es talla el pa a rodanxes primetes i es reserva.
Es talla el xoriço, el pernill i la llonganissa a rodanxes i es fregeixen a foc lent junt amb el pebrot vermell i una mica d`oli, en una paella. Quan estiguin mig fregides es retiren i es reserven.
El pa es fregeix amb el mateix oli molt calent i els alls, donant-hi voltes contínuament perquè no s’enganxi a la paella. Quan el pa estigui fregit es posa el xoriço, el pernill i la llonganissa que havíem reservat.
Albergínies a la parmesana
Ingredients – 4 persones
4 albergínies grans
1 ceba ben picada
2 dents d’all, tallats en rodanxes primes
1 cullerada d’orenga seca
1kg de tomàquets sencers (o en llauna)
Vinagre negre
250 g de parmesà rallat
Alfàbrega fresca
Pa rallat
Es tallen les albergínies a talls d’ 1 cm de gruix i es posen en aigua salada una estona, per treure l`amargor.
Mentrestant, es prepara la salsa de tomàquet. S’escalfa oli en una paella a foc lent. S’afegeix la ceba, l’all i l’orenga sec.
S’apuja el foc i s’afegeixen els tomàquets i el pebre, i es deixa fent xup-xup durant 15 minuts, remenant regularment per desfer els tomàquets.
Mentre es cou la salsa, es fan les albergínies. Es posen a la barbacoa, esbandides, eixugades, untades amb oli i salades.
Quan la salsa de tomàquet estigui al punt, es posa sal, pebre i unes gotes de vinagre i s`afegeix l’alfàbrega. Segons gustos hi ha qui tritura la salsa o qui la deixa tal com està ( també s`hi pot afegir carn picada).
En una safata apte per forn o en una cassola de fang d’uns 25cm de diàmetre, es posa una fina capa de tomàquet, parmesà i una capa d’albergínies. Es repeteix el procés fins acabar amb els components. A la part superior s`acaba amb una capa de salsa i parmesà. Es podem afegir fulles d’alfàbrega entre les capes.
A la part superior es pot posar pa rallat, mullat amb oli d’oliva i orenga fresc picat, tot ben repartit. També es poden posar trossos de mozzarella per sobre.
Es posa la cassola al forn a 190ºC durant 30 minuts, fins que quedi daurat, cruixent. Es pot menjar just fet o servir-ho fred.
Rovells de Santa Teresa
Ingredients – 4 persones
8 rovells d’ou
200 g de sucre
8 cullerades d`aigua
1 pal de canyella
1 pela d`una llimona
200 g de sucre glacé
Es posa en un cassó, al foc l’aigua, 175 g de sucre, la canyella i la pela de llimona. Es deixa que es faci un almívar de bri fort. En un altre cassó es baten els rovells i es passen per un tamís. S`incorpora el almívar als rovells i es posa el cassó al foc. Es remena constantment amb una cullera de fusta fins que la massa es desprengui del cassó. S`aboca a un plat i es deixa refredar. Quan estigui freda es formen boletes petites sobre una superfície empolvorada del sucre restant. S`empolvoren amb el sucre glacé i es posen els rovells en càpsules de paper.
EL NOSTRE MENÚ
Nombre de comensals: 3
PRIMER PLAT: AMANIDA DE TONYINA
Ingredients:
-1 enciam -1 pebrot verd
-2 tomàquets -1 ceba petita
-Una llauna de tonyina natural -50g d’olives verdes
-Sal -1 polset de pebre negre
-Un raig d’oli d’oliva -Vinagre
Preparació:
Primerament renteu i talleu les verdures.
Seguidament afegiu tots els ingredients en un bol i a continuació amaniu tot segons el gust.
SEGON PLAT: DAURADA AMB PATATES AL FORN
Ingredients:
-3 Daurades -3 patates mitjanes
-1 Llimona -Oli d’oliva
-Sal -Pebre negre
Preparació:
En primer lloc, renteu les daurades i les patates. Talleu en rodanxes les patates.
Poseu tot en una safata prèviament preparada amb oli i paper d’alumini.
Coeu tot al forn a 180º, durant 20 min.
POSTRE: TARTA DE MADUIXA
Ingredients:
-1 paquet de Melindros -2 Ous
-Un got de llet -1/2 got de sucre
-100g de Maizena -1 sobre de vainilla
-1/2 k de Maduixes -Un got de suc de taronja
Preparació:
Per començar en una safata posareu els melindros prèviament mullades en el suc de taronja. A continuació preparareu la crema barrejant tot: la llet, els ous, la vainilla, la maizena i el sucre, ho fareu bullir a foc lent fins que us quedi cremosa.
Per finalitzar intercaleu una capa de melindros i una de crema. Al final decoreu-la amb maduixes per sobre.
Empanada de tonyina
Ingredients pel farcit:
(per 6 persones)
300 g. de ceba
150 g. de pebrot vermell
150 g. de pebrot verd
200 g de tomàquet triturat (natural o conserva)
50 g. d’oli d’oliva verge extra
1 culleradeta de sal
200 g. de tonyina amb oli d’oliva
2 ous durs
Elaboració:
Primer triturem, els pebrots, el tomàquet, l’oli el sucre i la sal. A continuació ho sofregim tot a foc lent. Un cop cuit es posa en un colador i aixafem per obtenir el suc el qual farem servir per fer la massa.
Quan ja ho tenim ho posem en un recipient i afegim la tonyina ben escorrida i els ous durs esmicolats.
Finalment es deixa refredar i es reserva.
Ingredients per la massa:
100 g. del suc del sofregit anterior (si no arriba a 100 g. completar amb aigua)
50 g. de vi blanc
90g. de llard de porc o mantega
1 ou
30 g de llevat premsat fresc
450 g. de farina de força (aprox.)
1 culleradeta de sal (aprox. 10gr.)
1 ou batut per daurar
Elaboració de la massa:
Abans de tot preescalfem el forn a 200º
Primer escalfem una mica el suc del sofregit, amb la mantega i el vi.
Després incorporem l’ou i el llevat. Barregem bé.
A continuació posem la farina i la sal.
Hem de treballar aquesta massa fins que quedi compacta.
Un cop la tenim preparada s’ha de deixar reposar entre 2 ó 3 hores en un recipient tapat amb film. Veurem com augmenta el seu volum.
Últim pas:
Espolsar una mica de farina sobre l’encimera de la cuina.
Amb un rodet estirem la meitat de la massa i la col.loquem a una safata de forn. A continuació aboquem el farcit. S’han de deixar uns 2cm a tot el voltant. Repetim amb l’altra meitat de la massa i la col.loquem a sobre. Ara ja podem segellar l’empanada.
Amb un pincell mullat en l’ou daurem la superfície.
Ficar l’empanada al forn a 200º durant uns 30’ aprox.
Es pot servir freda o calenta.
Bon profit!
COCA DE IOGURT
INGREDIENTS:
– un iogurt de llimona.
– dues mesures del iogurt de sucre.
– una mesura d´oli.
– tres mesures de farina.
– un sobre de llevat en pols.
– tres ous.
– Opcional: un grapat de pinyons amb sucre o una poma tallada molt prima amb sucre.
– una mica de mantega.
PREPARACIÓ:
– En primer lloc, pre-escalfeu el forn a una temperatura mitjana de 180º.
– Agafeu un recipient fondo i bateu amb una barnilla els ous.
– Incorporeu el iogurt i continueu batent.
– Seguidament, afegiu el sucre i l´oli.
– En un altre bol, poseu la farina i el llevat en pols tamisat amb un colador.
– A continuació, afegiu-ho a la mescal anterior fins que quedi una massa homogènia i sense grumolls.
– Greixeu amb una mica de mantega la placa de forn i poseu la mescla que hem fet.
– Afegiu per sobre els pinyons i el sucre.
– Finalment, coeu-ho durant unos 30-35 minuts.
POLLASTRE AL FORN
INGREDIENTS:
1 pollastre
sal i pebre
suc de llimona
un got de vi blanc
oli d’oliva
4 o 5 patates
2 0 3 cebas
4 dents d’all
una llimona
una fulla de llorer
PREPARACIÓ:
– Pre-escalfeu el forn a 180º – 200º
– Salpebreu el pollastre i li fiqueu dintre una llimona tallada i quatre dents d’all i una fulla de llorer.
– Poseu una mica d’oli a la safata del forn.
– Feu-hi un llit amb les patates i cebas tallades a “Juliana” a sobre del llit poseu el pollastra i afegiu un got de vi blanc i el suc d’una llimona
– El coeu al forn aproximadament durant una hora dins que estigui daurat.
Núria,
la ceba també la tritures amb els pebrots i el tomáquet ?
PASTÍS DE XOCOLATA
INGREDIENTS:
4 Ous.
4 cullerades soperes de farina.
2 Cullerades de sucre.
1 sobri de llevat “Royal”.
350gr. de xocolata de postres “Nestle”.
100gr. de Mantega.
PREPARACIÓ:
S’han de fer dues masses diferents!
Primera massa:
– Separar els rovells de les clares dels ous.
– Barrejar els rovells amb sucre.
– Desfer 200 gr. de xocolata en un dit d’aigua i barrejar amb 75 gr. de mantega.
– Afegir la farina i el llevat a la barreja anterior juntament amb els rovells amb sucre.
– Per últim, batre les clares a punt de neu i afegir a la massa anterior.
A la vegada que preparem la massa posem a escalfar el forn a 280º i quan fiquem la massa a dintre del forn en un recipient adequat baixem la temperatura a 150º durant 20 min. Després treurem la massa del recipient i la posarem a la safata on servirem el pastís.
Segona massa:
Desfer la resta de la xocolata amb la mantega. Ens tenim que recordar de posar una mica d’aigua perquè la xocolata no es quedi molt espessa.
Amb aquesta barreja cobrirem la primera massa i… ja està fet!!
COCA DE VIDRE
INGREDIENTS:
-Massa fresca de pizza
-Sucre blanquilla
-Pinyons
-Licor de anís
PREPARACIÓ
-Talleu la massa en forma ovalada i aplaneu-la fins que quedi més prima.
-Espolseu el sucre i els pinyons per sobre.
-Poseu al forn a 180º.
-Un cop feta afegiu-li un rajolí d’anís i deixeu-la refredar.
–
Cuina de mercat
Comensals: 4
BACALLÀ AL ROQUEFORT
Ingredients: 4 lloms de bacallà, 4 patates mitjanes, 1 ceba, oli, pebre i sal.
Ingredients salsa: 100 g. de formatge roquefot (també es pot fer amb formatge blau), 200ml. de nata líquida, 1 cullerada de mantega.
Preparació: Talleu les patates i la ceba a rodonxes, assesoneu-les i les fiqueu al forn, a 200º fins que estiguin quasi fetes. Una vegada que ja les teniu com us agraden, poseu el bacallà amb un rajolí d’oli i torneu-lo al forn 10 minuts.
Prepareu la salsa. En una cassoleta, desfeu la mantega i afegiu el formatge i la nata fins espesseir-la.
Finalment cobriu el bacallà amb la salsa i deixeu-lo 5 minuts més.
Ja el teniu fet! Bon profit!
Perdó! M’he equivocat! La nostra recepta porta 4 cullerades grans de sucre i no dues com he posat!
jajaja, 10 culleradas! que m’he tornat a equivocar! jajaja.
Menú i receptes
1º Plat: Xató (amanida)
Ingredients:
Salsa Romescu: 2-3 tomàquets madurs, 1 cabeça d’alls, 2 nyores 15 gr. d’ametlles torrades, 15 gr. d’avellanes torrades, 1 llesca petita de pa torrat, 250 gr. d’oli d’oliva verge extra, 100 gr. de vinagre, pebre vermell dolç, 1 bitxo i sal.
1 peça d’Escarola de cabell d’angel.
1 o 2 llaunes de bacallà o tonyina.
Preparació:
Salsa Romescu: un cop cuits els tomàquets, els pebrots i els alls, poseu tots els ingredients en un got de batedora: l’oli d’oliva , el vinagre, els tomàquets, els alls, les nyores, els fruits secs, el pa i bateu-hi amb energia fins que quedi liquid i espès.
Renteu, trossejeu i poseu l’escarola en un bol. Esmicoleu la tonyina o el bacallà i afegiu tot al bol de l’escarola. Amaniu-la amb la salsa Romescu. Finalment guarnir amb un pebrot vermell escalibat i unes anxoves de l’Escala.
2n Plat: Conill amb patates al caliu.
Ingredients:
1 conill.
4 patates mitjanes.
Sal, pebre i oli.
Brandy.
Preparació:
Encengueu el forn per escalfar-lo uns 10’ a 180º-200º. Talleu per la meitat el conil. Salpebreu-lo i poseu-li un ratjoli d’oli per dalt i baix per que no s’es pegui a la placa. Fiqueu-lo al forn fins que estigui daurat, tant a dalt com a baix (uns 20 a 30’aproximadament).
Afegiu a la mateixa placa, al mateix temps que el conill, les patates per que es cuinin junts.
Postre: Music
Ingredients:
50 gr. Avellanes.
50 gr. Atmelles.
50 gr. Panses.
50 gr. Nous.
Preparació:
Barrejeu-ho tot i serviu en plats petits.
XATONADA
Ingredients:
• 1 escarola
• 200 g de bacallà dessalat
• 1 llauna d’anxoves
• olives arbequines
• salsa romesco
Preparació:
Rentem i tallem l’escarola, i la posem en un bol. A continuació, afegim el bacallà que prèviament haurem dessalat i esqueixat; les anxoves i les olives. Finalment ho amanim tot amb la salsa romesco.
PASTÍS DE TRUITES
Ingredients:
• 6 ous
• 2 patates grosses
• 1 ceba mitjana
• 1 llauna de tonyina de 100 g
• 1 kg de carxofes de temporada
• Oli d’oliva
• Sal
• Salsa de tomàquet fregit
Preparació:
Tallem i fregim les patates en oli d’oliva abundant. A mitja cocció afegim la ceba trinxada i la sal. Ho reservem en un plat.
A continuació, en el mateix oli fregim les carxofes trossejades i també les reservem.
Després batem 2 ous i els barregem amb les patates i la ceba en una paella amb una mica d’oli, i fem la truita.
Per la de tonyina, batem 2 ous i els barregem amb la llauna de tonyina i fem una altra truita.
I per la de carxofa, posem oli en una paella i les carxofes que teníem reservades, batem els 2 ous restants i fem la truita.
Finalment, muntem el plat, posant la truita de patates i ceba de base, a continuació la de carxofa i damunt la de tonyina. Es cobreix tot amb la salsa de tomàquet fregit.
PA DE PESSIC
Ingredients:
• 4 ous
• 4 gots de farina
• 2 gots de sucre
• mig got d’oli d’oliva
• 1 sobre de llevat
• 1 poma
Preparació:
En un bol barregem, els ous, la farina, el sucre, l’oli i el llevat. Ho remenem molt bé fins que queda una crema homogènia. A continuació s’unta el motlle amb mantega i s’hi tira la crema. Finalment es talla la poma a làmines i es posa per damunt fent una espiral. Ho fiquem al forn prèviament escalfat a 180o.
Sí, Carme, me l’havia descuidat. La ceba es tritura i es sofregeix junt amb la picada dels pebrots i el tomàquet.
Postres:Macèdonia Enfilada(pinxos).
Meló, pinya, raims, maduixots, cireres confitades i pinxos de fusta.
Preparació: Talleu les fruites a daus i enfileu-les per colors als pinxos de
fusta.
LASANYA DE CARN
Ingredients (per a quatre persones) :
– 12 plaques de lasanya
– 250 g de carn picada de porc
– 250 g de carn picada de vedella
– 1 ceba
– 1 pebrot verd
– 1/2 pebrot vermell
– 1/2 albergínia
– 2 dents d’all
– 1 kg de tomàquets madurs
– Oli d’oliva, sal, pebre
– 500 ml de llet
– 50 g de mantega
– 2 cullerades soperes de farina
– Nou moscada
– 50 g de formatge parmesà ratllat
Preparació :
1.- Per el farcit, sofregim la ceba fins que sigui transparent, afegim el pebrot verd i vermell tallats en trossets petits, l’albergínia i l’all, deixem coure durant 2 minuts,incorporem la carn i la rostim. A continuació posem el tomàquet sense pell i triturat i ho deixem coure a foc lent durant 20 minuts.
2.- Per a la beixamel, posem a escalfar la llet en un cassó; en un cassó a part desfem la mantega a foc lent i quan agafi color anem abocant la llet calenta, poc a poc, sense deixar de remenar per evitar que es facin grumolls, quan trenqui a bullir la deixem 2 minuts coent i afegim la nou moscada ratllada i sal al gust.
3.- Remullem les plaques de lasanya en abundant aigua calenta i sal, les deixem fins que estiguin al dente, les escorrem i les estenem damunt un drap per eixugar-les.
4.-En una safata de forn, muntem les lasanyes individuals, 3 plaques per persona i dues capes de farcit intercalades.
5.- Cobrim amb la beixamenl i el formatge ratllat. Fiquem la safata al forn a 180º en la funció de gratinar i la deixem fins que la superfície de la lasanya estigui daurada.
Postres TIRAMISÚ
Ingredients:
1 paquet de “bizcochos de soletilla”
500 g. de formatge Mascarpone
1 got gran de cafè
3 cullerades soperes de sucre
5 ous
1 got de “tallat” de licor d’avellanes o conyac (no gaire ple)
Xocolata negra en pols
Preparació:
Barrejar el cafè i el licor.
Posar en un bol les clares dels ous amb un polsim de sal i muntar-les a punt de neu.
A part, barrejar els rovells i el sucre fins que quedi una mescla fina. A continuació incorporar el Mascarpone i remenar. Seguidament abocar les clares i barrejar a poc a poc, fins a aconseguir una crema.
Sucar els “bizcochos” en la barreja del cafè i anar disposant en una safata, fins que quedi coberta.
Posar per sobre una capa de la crema, un altra capa de “bizcochos” i acabar amb la resta de la crema.
Ficar a la nevera de 12 a 24 hores.
A l’hora de servir, empolvorar la xocolata negra en pols.
BON PROFIT !!!
Nombre de comensals : 4
PRIMER PLAT: CARXOFES AL FORN
Ingredients:
4 carxofes
pebre, sal , oli d’oliva.
Preparació:
Talleu en dues meitats les carxofes, assaonar amb sal, pebre negre i un rajolí d’oli d’oliva, coure al forn durant 30 minuts.
MENÚ
Nombre de comensals : 4
PRIMER PLAT: CARXOFES AL FORN
Ingredients: 4 carxofes, oli, pebre, sal , oli d’oliva.
Preparació: Talleu en dues meitats les carxofes, assaonar amb sal, pebre negre i un rajolí d’oli d’oliva, coure al forn.
SEGON PLAT: CARN AMB FRICANDÓ
Ingredients: 1 kg. de carn de vedella, all, ceba, tomàquet, herbes aromàtiques i bolets (moixernons), 1 got de vi blanc, sal , pebre negre, nou moscada i farina blanca.
Preparació: enfarineu els filets i fregiu-los, no massa , poseu-los en una casola (millor de fang).
En una paella es fregeix la ceba, el tomàquet, s`afegeixen les herbes aromàtiques, s`escalden els moixarnons i afegiu-los al sofregit, el got de vi, una tassa de brou, salpebreu i afegiu els filets. Deixeu coure lentament a foc fluix, deixeu reposar i servir.
POSTRES: MACÈDONIA ENFILADA (PINXOS)
Meló , pinya , raim,maduixots , cireres confitades I pinxos de fusta.
Preparació: Talleu les fruites a daus i enfileu-les per colors als pinxos de fusta.
BON PROFIT !!!!!!!!!!!!
Per cert, hi ha molts noms de plats que contenen una preposició. Aquest element ens aporta informació diversa:
Arròs a banda: indica ‘a la manera de’, ‘a l’estil de’.
Estofat de vedella: indica l’ingredient principal del plat.
Daus de pernil: indica la presentació d’un determinat ingredient, generalment en trossets.
Mona de Pasqua: indica la data o la festa en què es menja el plat.
Vedella amb bolets: indica l’acompanyament o la guarnició.
Ara sí!
Pastís de pernil:
Ingredients per a 6 persones
9 Llesques de pa de motlle sense crostra
400 g. de pernil dolç tallat a làmines fines
9 Talls de formatge tipus ” tranchettes”
3 o 4 ous
Preparació:
Greixar un motlle de “cake” de 25 X 10 apox. folrar-lo amb làmines de pernil que sobresurtin del motlle, el que calgui per tapar-ho.
Posar-hi a dins 3 llesques de pa ben xopes amb ou batut. A continuació 3 talls de formatge i a sobre una capa de pernil, repetir la mateixa operació dues vegades més i acabar tapant amb el pernil que sobresut del motlle untat amb el ou batut que sobra perquè s’enganxi.
Posar-ho al forn a temperatura mitja per espai de 15 o 20 min.
Una vegada cuit deixar-lo refredar uns 10 min.
Es pot sevir calent o fret, s’acompanya amb amanida.
Perdoneu, no és fret, sinó fred