CLASSE 9 DE NOVEMBRE

Avui hem començat comentant els requadres del dossier sobre Pedrolo i explicant als companys l’argument d’un llibre o d’una pel·lícula de gènere policíac o negre. A continuació hem vist com fer un bon resum -teniu la teoria a la pàg. 70 del llibre de Teide-, i heu fet, en grups, el resum del primer text de l’apartat 3.2 (Ferrant Torrent, No emprenyeu al comissari), del dossier. Per deures, heu de resumir, ja individualment, el segon text (Raymond Chandler, La gran dormida). Feu-ho en el mateix dossier, quan l’acabem, l’haureu d’entregar.

O U ÀTONESDesprés hem vist la 0/u àtones (unitat 3 del llibre El català escrit):

  • N’hem vist la teoria i hem practicat l’escriptura dels verbs collir, cosir, escopir, sortir i tossir (i derivats) amb l’exercici 10. Recordeu que, en aquests verbs, quan la o de l’arrel està en posició tònica s’escriu u, per exemple, jo surto. Quan està en posició àtona escriurem o, per exemple, ella sortirà.
  • Hem practicat l’escriptura dels verbs poder i voler amb l’exercici 11. Recordeu que s’escriuen amb o excepte la primera persona del singular (jo vull, jo puc) i tot el present de subjuntiu (pugui, puguis, pugui, puguem, pugueu, puguin) i l’imperatiu (pugues, pugui, puguem, pugueu, puguin) que s’escriuen amb u en els dos verbs.
  • També hem fet el 4 i el 6 (paraules que s’escriuen diferent del castellà):

Per deures: fer la resta d’aquesta unitat 3 del llibre El català escrit.

Finalment, hem fet, entre tots, les primeres frases de l’exercici 4 de la pàg. 161 d’El català escrit sobre la substitució del complement preposicional. Acabeu-lo a casa.

A més, per deures feu l’exercici 3 de la pàg. 24 del llibre de Teide sobre substitució pronominal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *