Dimarts vam veure els dos tipus de textos periodístics que hi ha: informatius i d’opinió (pàg. 308). N’havíem parlat a la tercera sessió del curs però en aquesta ocasió vam veure les característiques amb més detall: veu de l’autor, estructura del text, ús dels recursos… Després vam analitzar els cinc textos que hi ha d’exemple i vam dir de quin tipus eren (ex. 5, pàg. 314).
A continuació vam fer l’exercici 6 de la pàg. 316. Algun dels dubtes que van sortir va ser l’ús dels connectors ‘mentre’ i ‘mentre que’:
mentre: indica temps coincident. Ex. Mentre jo paro la taula, tu fas el dinar.
mentre + subjuntiu: indica una condició. Ex. Contractarem més empleats mentre ens falti personal.
mentre que: expressa un contrast. Ex. Tinc molt bona relació amb el meu germà, mentre que amb la meva germana no ens parlem.
A la classe de dimarts també vam corregir les notes de premsa que havíeu escrit sobre el STIC. Recordeu que a l’hora d’escriure el vostre text, és important integrar la informació dels textos que teniu com a font. I això és el que haureu de fer amb la presentació de la Care Santos. Heu d’escriure una notícia a partir dels apunts que heu pres al Cafè amb Lletres de dijous i a partir de la biografia de l’autora. Us passo algunes indicacions sobre l’estructura de la notícia.
El termini per lliurar el text és dijous 27.
Em fas dubtar, si de les notes preses dijous passat hem de redactar una nota de premsa o una notícia, veig que tenen una estructura semblant excepte que en una consta: l’organisme, la persona responsable, càrrec, telèfon, correu electrònic o webs al peu de página, i a l’altre no hi són.
L’estructura és la mateixa: titular, entradeta (que resumeix la informació que conté la notícia) i el cos de la notícia. La resta no cal.
Gràcies, Palmira,