Aquests dies hem estat parlant sobre les activitats que fem quan no estem ocupats i, concretament, de les festes populars, tant de Catalunya, com dels vostres llocs d’origen. La idea és aprofitar el blog per compartir les presentacions que vau fer dimarts passat a classe. Ah, i recordeu que també podeu afegir-hi alguna imatge o algun enllaç relacionat amb la celebració.
Començaré explicant-vos una de les festes populars més celebrades arreu de Mallorca, la de Sant Antoni (el 17 de gener). És una celebració on no hi falten els diables (dimonis), el correfoc, les fogueres (foguerons), els balls populars i la carn feta a la brasa. També és típic cantar unes cançons (gloses) acompanyades amb la ximbomba al voltant del foc.
De fet, i com a curiositat, des de fa més de 20 anys, aquesta festa també se celebra a la vila de Gràcia de Barcelona una o dues setmanes més tard.
Aquí teniu un vídeo i una breu explicació de la festa. Espero que us agradi!
La Ting Ting ens ha fet arribar una celebració de la Xina: ANY NOU XINÈS.
I la Betty, una celebració de Colòmbia: AÑO VIEJO.
Recreació del 2 de maig , Algodonales (Cadis)
Algodonales és una localitat de la serra gaditana. Desde fa uns quants anys els primers dies de maig, molts algodonalencs es van unir per representar una recreació de la vida d’aquells anys (1810). La festa consisteix en quatre dies en que tots els veïns es disfressen, uns de francesos i uns altres de ciutadans del poble. Tots participen en algunes escenes de batalles, la plaça del poble es guarneix amb coses d’època, hi ha moltes paradetes on venem vi, oli, mel, sabó fet a mà i productes artesanals. Als bars es consumeixen plats típics, cervesa i sobretot molta alegria. A la nit hi ha balls d’època i molta gent al carrer. Així com cavalls tant per grans com per petits.
https://www.youtube.com/watch?v=-krEqstbFqQ
Festa de “La Mascarrá” i el “Joc del Ji-Ji”.
Al meu poble, el dimarts de carnaval se celebra la festa de “la Mascarrá” i “el Joc del Ji-Ji”. “La Mascarrá” consisteix que tot el poble des de les deu del matí fins a les dues del migdia, la gent recorre el poble i es tiren farina els uns als altres i també es pinten la cara amb carbó. Quan tota la gent està molt bruta, marxen tots plegats per cada plaça del poble per fer “el Joc del Ji-Ji “. El joc consisteix que els adults fan un cercle i es tiren gerros de fang de totes les mides fins que es trenquin tots o quasi tots. Després, a les dues del migdia es fa una parrillada de carn de porc i una gran paella per a tothom. Mentre tots mengen, es fa una festa amb una orquestra que dura fins a la nit.
FESTES I TRADICIONS SETMANA SANTA ANDALUZA
Les cofradies,s´encarregan de portar ha terme aquesta tasca que ocupa gran part de les seves vides.
La prosecio, comporta una serie de detalls, om la presentaciódels santsque exiveixen en els estandarts.Vestits idecourats que van representant la vida i mort de Jesus
Trian misica, pasos que posarant de manifest els sentimentsen una historia que comensa el diumenge de rams i acaba en la resureció.
La gent fa las promeses acompanyant la desfilada,altres canten saetas.
Es una tradició que atrau molt turisme
FESTES ITRADICION SETMANA SANTA ANDALUZA
Les cofradies, s´encarregan de portar ha terme aquesta tasca que ocupa gran part de les seves vides.
La procesió,comporta una serie de detalls,com la presentació dels sants que exiveixenen els estandarts.
Vestitsi decouratsque van representant la vida i mort de Jesus.
Trian musica,pasos que posan de manifestels sentiment en una historia que comensa el diumenge de rams i acaba en la resurecció
La gent fa las seves promesesi canten saetas
Esta tradició atrau molt turistes
A Guatemala hi ha una tradició que es diu “La Crema del Diable ” i consisteix en que cada 7 de decembre, a las 6 de la tarda es cremen totes les escombraries, (llibretes acabades, pinyates, llibres, fulls, etc.) Es fa una foguera al carrer, cada veí fa la seva pròpia. I simbolitza que es crema el diable i els espiritus dolents.