Per Carnaval tot s’hi val

Foto cedida per la Pastisseria Xarop

Falta poc perquè comenci el Carnestoltes, una festa que de ben segur servirà per donar una mica de calidesa en aquests dies de fred intens. Aquesta festa, a la qual podem anomenar tant Carnestoltes com Carnaval, va acompanyada d’altres tradicions com el Dijous Gras o Llarder, que la precedeix, o el Dimecres de Cendra, que en marca el punt final i és l’inici de la Quaresma. D’on prové el nom de Dijous Gras o Llarder? Doncs de l’alt contingut en greix que tenen els aliments que mengem per aquestes dates. La paraula “llarder” ve de “llard”, el greix que s’extreu del porc. Un dels dolços més emblemàtics, la coca de llardons, es diu així perquè es farceix amb trossets de greix de porc. Els pastissers de Cerdanyola ens expliquen que la coca de llardons pot ser de brioix o de pasta de full, tot i que té més demanda aquesta darrera. A més de la coca, pel Dijous Llarder, que enguany és el 16 de març, també mengem aliments a base d’ou: botifarra i truita. Segons diuen això s’explicaria perquè és l’època de l’any en què les gallines ponen més ous. I diem “ponen” i no “posen” perquè és un error bastant comú confondre els verbs “pondre” (“pondre ous”, “pondre’s el sol”) i “posar”.

El dia del Carnestoltes la gent surt de casa amb disfresses i màscares i participa a la rua que s’organitza per la ciutat. Posteriorment encara ens queda el Dimecres de Cendra: el dia de l’enterrament de la sardina i quan es crema el ninot que representa el rei Carnestoltes.

Text publicat a la revista Tot Cerdanyola el 9 de febrer de 2023.

Vocabulari:
Pasta de full: una massa cruixent que s'elabora amb farina, greix, aigua i sal. 
Brioix: (del francès brioche) Pastís lleuger i flonjo, elaborat amb farina, llevat, mantega i ous.

Parlem-ne:
Quins carnavals famosos del món coneixeu? Hi heu estat mai?
Coneixeu poblacions de Catalunya famoses pel seu Carnaval? 
Acostumeu a celebrar el Dijous Llarder? Com el celebràveu de petits?

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *