Fruita d’estiu


 
La síndria i el meló són dues fruites molt apreciades a l’estiu perquè ens refresquen els dies de més calor. Darrerament ens continuen refrescant però se’n parla més pel preu que per la frescor. El meló, com tantes altres fruites, també protagonitza expressions populars com quan volem referir-nos a algú que no és gaire llest, que és obtús, diem que és un cap de meló. Seria el mateix que ser un cap de carbassa o un cap de suro.

Saber la qualitat d’un meló o d’una síndria sempre és un misteri i si no en som experts, no ens quedarà més remei que tallar-los o tatxar-los, que vol dir precisament treure’n un tros per saber-ne la qualitat. En definitiva ja haurem encetat la peça i ens la podrem menjar. Actualment se sent sovint l’expressió obrir un meló, que en un sentit figurat vol dir encetar un debat normalment polèmic.

La síndria té moltes maneres d’anomenar-se segons la zona: xíndria, meló de moro, meló d’Alger o meló d’aigua. En el darrer cas coincideix amb les formes anglesa i alemanya watermelon o Wassermelone. El mot català síndria o la forma en castellà i en gallec sandía provenen de l’àrab: sindiyyah, ‘meló del país de Sind’, al Pakistan. Si fem un cop d’ull a altres llocs d’Europa, ens continuem trobant amb una gran varietat de noms curiosos: a Itàlia, és anguria o cocomero; a França, pastèque o melon d’eau, i al País Basc, angurri. Curiosament en sard, una de les llengües parlades a l’illa de Sardenya, se’n diu sa sindria, com en català.

Text publicat a la revista Tot Cerdanyola el 14 de juliol de 2022.

Vocabulari:
Llest: persona astuta, perspicaç
Encetar: treure un primer tros d'alguna cosa, obrir
Sardenya: illa mediterrània que pertany a Itàlia

Parlem-ne:
Acostumeu a menjar aquestes fruites a l'estiu?
Coneixeu receptes que s'elaborin amb síndria o meló?
Quines altres fruites us agrada menjar a l'estiu?
Intenteu menjar fruita de temporada o us és indiferent?                          

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *