La lluna, la pruna

Ara que som a l’octubre i, ara sí, sembla que ens endinsem en la tardor, segur que us heu adonat que cada dia que passa, el cel s’enfosqueix abans. I hi ha dies que alcem el cap i veiem la lluna brillant d’una manera encisadora.

Podem veure la lluna completament il·luminada i, aleshores, hi haurà lluna plena o, pel contrari, que sigui invisible, i tindrem lluna nova. I si només s’il·lumina mitja part, estarà en quart minvant o en quart creixent.

La lluna és el satèl·lit del nostre planeta i, quan hi fem referència com a tal, l’escrivim amb majúscula: la Lluna és el satèl·lit de la Terra. També altres planetes tenen satèl·lits o, popularment, llunes i, fins i tot, tenim una ciutat amb lluna pròpia: si estem distrets, tindrem el cap a la lluna o estarem a la lluna, però també, a la lluna de València.

Hi ha qui pretén l’impossible i aleshores vol agafar la lluna amb les dents i qui té un humor variable i és un llunàtic. I quants cops no us han demanat la lluna i no l’heu pogut donar? Millor no prometre la lluna si no la podem aconseguir. Però si algun cop ens donen la lluna, potser ens enamorem i, arribats al punt, fins i tot ens casem. Aleshores marxarem de lluna de mel i, si tot va bé, tornarem de bona lluna.

Font: M. Teresa Espinal, Diccionari de sinònims de frases fetes https://dsff.uab.cat/ 

Text publicat a la revista Tot Cerdanyola el 19 d’octubre de 2023.

Vocabulari:
Enfosquir-se: fer-se fosc
Encisador, -a: que encisa, que captiva per la seva bellesa. 
Llunàtic-a: d'humor variable.

Parlem-ne:
La fase de la lluna us influeix en l'estat d'ànim? 
Preferiu l'horari de tardor o d'estiu?
Coneixíeu aquestes expressions amb la "lluna"? En sabeu altres?                        

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *