Sol, solet

I com que després de la nit ve el dia, si la setmana passada parlàvem de la lluna, avui ens centrarem en el sol. ‘Sol’ pot ser el un nom d’astre i el d’una nota musical, o un adjectiu (se sent sol) o una forma del verb ‘soler’ (sol cantar a la dutxa). No el confonguem amb sòl, amb accent diacrític!, que és la superfície del terreny (un sòl fèrtil).

Però ara ens ocupa l’estel que il·lumina i escalfa els planetes que giren al seu voltant i que formen el sistema solar. I, com en el cas de la Lluna, si ens referim al nom propi de l’astre, l’escrivim amb majúscula: La Terra gira al voltant del Sol.

Els més matiners sabreu que, a punta de sol, si us encareu cap a llevant, veureu el sol ixent i, per contra, al capvespre, si us dirigiu cap a ponent, contemplareu el sol colgant o el sol ponent. I, renoi!, si n’hem passat, de dies, amb un sol de justícia… d’aquell que esquerda les pedres i que crema es cul a ses llebres. Però ara potser vindran dies de sol covat, que és fort però de núvols entelat.

I seguint amb el sol i si sou persones de joc, procureu no jugar-vos el sol abans de néixer! Que, si bé us pot eixir el sol a mitjanit i tenir una sort inesperada; si marxa de cop, se us haurà post el sol. I després, què farem? Intentar treure profit d’algú altre acostant-nos al sol que més escalfa? Vigileu no es posi de panxa al sol i es desentengui de tot. Així doncs, si jugueu, jugueu amb cap i sigueu sensats!

Font: M.Teresa Espinal, Diccionari de sinònims de frases fetes https://dsff.uab.cat/

Text publicat a la revista Tot Cerdanyola el 26 d’octubre de 2023.

Vocabulari:
Ixent: que surt (el sol)
Capvespre: part de la tarda, quan el sol ja s'ha post
Esquerda: obertura que es produeix a la terra, en una paret...

Parlem-ne:
Us afecte en l'estat d'ànim un dia assolellat? 
Us estimeu més la calor o el fred?
Us agraden les postes de sol, per exemple, per fer fotografies?
Coneixíeu aquestes expressions amb "sol"? 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *