RSS

Consorci per a la Normalització Lingüística

 • Saps d’on ve el teu nom?

  Els noms de pila són noms propis i s’escriuen en majúscula, igual que els noms dels pobles, de les ciutats i des països.

  Explica d’on ve el teu nom.

  Jo us explicaré d’on ve el meu: Núria.

  Núria o Maria (de) Núria, informalment Nuri, és un nom femení d’advocació mariana a la Mare de Déu de Núria. Originalment, els prenoms derivats d’advocacions marianes completaven el nom de Maria (Maria de) fins que han pres significat per si mateixos, i, lògicament, són femenins.
  Segons Joan Coromines, el nom és d’origen preromà de la família lingüística ibero-basca-aquitana. Està vinculat a Norra, variant d’Andorra. Significa «lloc entre valls»; també podria provenir del terme àrab “nur”, més concretament derivar de “nuriyah”, amb el significat de “llumeneta” o «lluminositat».
  És molt popular a Catalunya, sobretot al Ripollès, l’Urgell, el Priorat, el Pallars Jussà, Osona, la Noguera, la Conca de Barberà, la Garrotxa i la Cerdanya. L’any 2012 era el 7è nom femení més freqüent a Catalunya, amb un màxim registrat a la dècada del 1970.[3]
  A la Vall de Núria, al Ripollès, on hi ha el santuari dedicat a aquesta mare de déu, s’hi va signar l’Estatut d’Autonomia català del 1932 mentre Francesc Macià era el president de la Generalitat.
  La seva onomàstica se celebra el 8 de setembre: la Mare de Déu de Núria.cap Núria

14 comentaris

 1. Sara Platero

  13 Oct 14
  13:37 #

  Em dic Sara i el meu nom es de procedència hebreu. “Sara”vol dir princesa en hebreu y procedeix de el llibre del Gènesi,on es comptava la historia de Sara, la dona de Abraham, en el any 1800 a.C. Aquest nom guanyo popularitat en Espanya durant els anys 60 per la influencia de Sara Montiel i, en la actualitat, es un dels noms més comunes a Espanya.
  ———————————————————————————————————————————————
  Em dic Sara i el meu nom és de procedència hebrea. “Sara” vol dir princesa en hebreu i procedeix del llibre del Gènesi, en què es contava la història de Sara, la dona d’Abraham, l’any 1.800 aC. Aquest nom va guanyar popularitat a Espanya durant els anys 60 per la influència de Sara Montiel i, a l’actualitat, és un dels noms més comuns a Espanya.

  Respondre

 2. Montse Reverte

  13 Oct 14
  15:52 #

  Em dic Montse i el meu nom prove de la paraula mont, muntanya i serrat. Tant serrat com serralada provenen del llati serra, forma que de fet tenen les montanyes de Montserrat. Apareix com un grapat de de montanyes d’or amb un serra d’ or , i en fa recorda la lletra del virolai.
  Montserrat, es pot abreviar com a Montse, Muntsa, Serrat o rat. Aquestes ultimes, no tenia ni idea !!
  ——————————————————————————————————————————————–
  Em dic Montse i el meu nom prové de la paraula mont, muntanya, i serrat. Tant serrat com serralada provenen del llati serra, forma que de fet tenen les muntanyes de Montserrat. Apareix com un grapat de de muntanyes d’or amb una serra d’or, i em fa recordar la lletra del Virolai.
  Montserrat es pot abreujar com a Montse, Muntsa, Serrat o Rat. D’aquestes últimes, no en tenia ni idea!

  Respondre

 3. Xinyi Gu

  13 Oct 14
  19:04 #

  Em dic Xinyi, és un nom xinès i significa al·legria. Com sabeu, els noms xinesos normalment venen d’un significat bonic, que porten els desitjos dels pares.
  ———————————————————————————————————————————————–
  Em dic Xinyi. És un nom xinès i significa alegria. Com sabeu, els noms xinesos normalment vénen d’un significat bonic, que porten els desitjos dels pares.

  Respondre

 4. cristobal carrasco

  13 Oct 14
  19:28 #

  El meu nom és Cristóbal. És un nom grec que significa “el que porta a Crist”.
  Es el patró dels automobilistes, i sincerament em va agradar molt des de nen, ja que la veritat no conec a molts amb aquest nom. El meu avi es deia igual que jo. Suposo que és una tradició familiar.
  —————————————————————————————————————————————–
  El meu nom és Cristóbal. És un nom grec que significa “el que porta a Crist”.
  És el patró dels automobilistes, i sincerament em va agradar molt des de nen, ja que la veritat no conec a gaire gent amb aquest nom. El meu avi es deia igual que jo. Suposo que és una tradició familiar.

  Respondre

 5. Lissette Gallo

  14 Oct 14
  0:01 #

  Em dic Lissette, es un nom d’origen francés encara que jo no sigui de Francia ni que tingui famil.lia francesa.
  Significa la que ama a dèu.
  Es pot abreviar com Lis o Lissy que es com a casa em diuen.
  ——————————————————————————————————————————————
  Em dic Lissette. És un nom d’origen francès, encara que jo no sigui de França ni tingui familia francesa.
  Significa la que estima a Déu.
  Es pot abreujar com Lis o Lissy, que és com em diuen a casa .

  Respondre

 6. Mªjose Castan Anaya

  14 Oct 14
  18:31 #

  En dic Maria jose .El meu nom es d’origen hebrea es un nom compós per:
  Maria que significa “l’estimada per Déu”.
  I jose que significa “Aquell a qui Déu ajuda..
  Es un nom que m’agradat senpre.
  ———————————————————————-
  En dic Maria José. El meu nom és d’origen hebreu, és un nom compòs per:
  “Maria”, que significa “l’estimada per Déu” i “José”(cat.Josep) que significa “Aquell a qui Déu ajuda”..
  És un nom que sempre m’ha agradat.

  Respondre

 7. Emilia Ruiz

  14 Oct 14
  19:09 #

  Em dic Emilia, el meu nom es d´origen Griego . Correspon a persones que estimen l´ exoeriencia , el saber i l´evidència. Posseeixen una ment de pensament eficient.
  El meu nom m´agrada però de forma abreujada o curta com és EMI.
  ———————————————————————————————————–
  Em dic Emília, el meu nom és d´origen grec.Correspon a persones que estimen l´experiència, el saber i l´evidència. Posseeixen una ment de pensament eficient.
  El meu nom m´agrada més de forma abreujada o curta, com és EMI.

  Respondre

 8. Ramon

  14 Oct 14
  21:05 #

  Ramon es d’origen Germànic i es l’abreviacó de “Reginmund -en català, Raimund” i el seu significat es “Aquell que dona bons consells” ó “Aquell que és protegit per la divinitat”, en resum el Protector.
  —————————————————————————————————
  Ramon és d’origen germànic i és l’abreviació de “Reginmund -en català, Raimund-” i el seu significat és: “Aquell que dóna bons consells” o “Aquell que és protegit per la divinitat”; en resum, el Protector.

  Respondre

 9. Francesco Mattia Mancuso

  15 Oct 14
  7:18 #

  El meu nom es Francesco Mattia. Però tothom em diu nomes Francesco (amb tots tipus de abreviatura: Fra, Cisco, Cesco, Ciccio,…)
  Francesco es un nom masculí d’origen latín medieval que significa “franc”, “pertanyent a la població dels francs”. A Itàlia, Francesco és un nom que gaudeix de gran popularitat: era el quart nom masculí per difusió al segle XX i és el més comú entre els nounats al segle XXI.
  Mattia deriva del grec bíblic i significa ” do del Senyor “.
  Lo bo de tindre dos noms es que celebro dos vegades el sant.
  ———————————————————————————————————–
  El meu nom es Francesco Mattia. Però tothom em diu només Francesco (amb tots tipus d’abreviatura: Fra, Cisco, Cesco, Ciccio,…)
  Francesco és un nom masculí d’origen llatí medieval que significa “franc”, “pertanyent a la població dels francs”. A Itàlia, “Francesco” és un nom que gaudeix de gran popularitat: era el quart nom masculí per difusió al segle XX i és el més comú entre els nounats al segle XXI.
  Mattia deriva del grec bíblic i significa “do del Senyor”.
  El millor de tenir dos noms és que celebro dues vegades el sant.

  Respondre

 10. Guadalupe

  15 Oct 14
  14:14 #

  Em dic Guadalupe.
  El nom de Guadalupe vol dir ” Riu de LLops” es un híbrid del àrab “Guada” que vol dir riu, i del llatí “Lupus” que vol dir llop.
  Per la provincia de Càceres, pasa un petit riu que es diu Guadalupe i que es un afluent del riu Guadiana. També hi ha un poble que es diu Guadalupe, on hi ha un Monastir amb la verge de Guadalupe.
  També es una Verge molt venerada a Méxic, on hi ha una gran bàsilica.
  El dia 12 de desembre que es el dia que es celebra el sant hi han grans peregrinacions fins aquesta bàsilica desde totes les parts del Pais.
  ———————————————————————————————————–
  Em dic Guadalupe.
  El nom de Guadalupe vol dir ”Riu de llops”. És un híbrid de l’àrab “Guada”, que vol dir riu, i del llatí “Lupus”, que vol dir llop.
  A la provincia de Càceres, passa un petit riu que es diu Guadalupe i que és un afluent del riu Guadiana. També hi ha un poble que es diu Guadalupe, on hi ha un monestir amb la verge de Guadalupe.
  També és una Verge molt venerada a Mèxic, on hi ha una gran basílica.
  El dia 12 de desembre que és el dia que se celebra el sant, hi ha grans peregrinacions fins aquesta basílica des de tot arreu del país.

  Respondre

 11. M Carmen Perez

  15 Oct 14
  14:30 #

  Em dic M Carmen i el meu nom Carmen, en llatí te un significat bonic, Significa cant. Pèro el nom no arriba per arrels llatines.

  El nom arriba por arrels arabes. Karm en arabe vol dir vinya. Els àrabes van regnar a la península mes de 700 anys. I com era una terra de fàcil de conrear i amb molt jardins als quals deien karm.

  Crec que me agrada més ser un jardi amb flors que un cant.
  ———————————————————————————————————–
  Em dic M. Carmen i el meu nom, “Carmen”, en llatí té un significat bonic, Significa cant. Pèro el nom no arriba per arrels llatines.

  El nom arriba per arrels àrabs. “Karm” en àrab vol dir vinya. Els àrabs van regnar a la península més de 700 anys, i aquesta era una terra de fàcil conrear i amb molt jardins als quals anomenaven “karm”.

  Crec que me agrada més ser un jardi amb flors que un cant.

  Respondre

 12. Paulina

  15 Oct 14
  22:24 #

  Em dic Paulina, el meu nom és d´origen grec, encara que en altres documents posa que es d’origen llatí, en grec significa ” la petita que té grandesa”. sent un gran carinyo i compresió per tots aquells que ho necessiten, és una persona lluitadora que normalment aconsegueix les metes que es proposa amb molta constància i dedicació.
  ———————————————————————————————————–
  Em dic Paulina. El meu nom és d´origen grec, encara que en alguns documents posa que és d’origen llatí. En grec significa ” la petita que té grandesa”. Sent una gran estimació i comprensió per a tots aquells que ho necessiten, és una persona lluitadora que normalment aconsegueix les fites (metes) que es proposa amb molta constància i dedicació.

  Respondre

 13. Montserrat Sanchez Cortés

  18 Mar 15
  14:25 #

  El nom prové de la paraula mont , muntanya , i serrat , cadena muntanyosa.Precisament , en les representacions heráldiques , Montserrat apareix com un grapat de muntanyes d´or sobre camper de gules amb una serra d´or tallant-les pel damunt. Fins al segle x|x també va ser un nom propi masculí .

  Respondre

  1. ntarridas

   18 Mar 15
   14:40 #

   El nom prové de la paraula mont(muntanya) i serrat(cadena muntanyosa). Precisament, en les representacions heràldiques, Montserrat apareix com un grapat de muntanyes d’or sobre camper de gules amb una serra d’or tallant-les pel damunt. Fins al segle XIX també va ser un nom propi masculí .

   Respondre

RSS dels comentaris

Escriu un comentari

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • cristina: Pedrolo en aquesta novel.la fa servir la mort per a l’evolució del protagonista, d’una forma...
 • Laura: Opinió sobre el llibre Algù com tu de Xavier Bosch Aquest llibre m’ha agradat molt, perquè encara que és...
 • Paula: “Algú com tu” és el primer llibre que he llegit del Xavier Bosch. El coneixia com a periodista, inicialment...
 • Paula: Ser curt de gambals (no ser massa llest) Tallar el bacallà (manar) Anar com anell al dit (que va perfecte)
 • Manel: És una novel.la de sentimens no corresponduts i contradictoris. El noi s’enamora de la bellesa de la...

Núvol d'etiquetes

Anem de viatge? C2 cançons comprensió lectora Comprensió oral Cornisa cantàbrica El camí dels bons homes i les bones dones El camí de Sant Jaume El pulmó de Collserola El Ripollès i la Vall de Núria Expressió escrita Haikus Intermedi 2011-2012 Intermedi matí 2014-2015 Intermedi vespre; Intermedi vespre; expressió escrita La Garrotxa Notícies Sortida amb els companys de classe SS 2010-2011 Suficiència 2011-2012 Suficiència 2011-2012; Comprensió oral Tot un personatge!