CLASSE 2 DE DESEMBRE

Avui hem acabat de veure la flexió de l’adjectiu. Concretament hem vist el cas d’adjectius que són invariables pel que fa al gènere, és a dir, tenen la mateixa forma en masculí i en femení (per exemple, alegre, els acabats en -aire, -ble, etc.). Podeu consultar els quadres de la pàg. 111 del llibre El català escrit.

Heu d’anar amb compte amb els adjectius que són invariables en singular (acabats en -aç, -iç i oç), però que tenen doble forma al plural (per exemple, home feliç, dona feliç, però homes feliços, dones felices). També compte amb els casos que són variables en català (com per exemple, comú-comuna, etc.)

A classe hem fet l’exercici 8 de la pàg. 111. Per deures, feu l’exercici 9 de la pàg. 112.

Després hem vist la separació per síl·labes, pas previ important per un altre dia repassar l’accentuació. Hem repassat els diftongs (quan dues vocals seguides formen una sola síl·laba (teoria a la pàg. 39 del llibre de Teide) i també hem vist que quan s’ajunten 3 vocals, si la del mig és una i o una u fan de consonant. Per exemple, no-ia, ca-uen.(Com a principi de mot quan van seguides d’una altra vocal i també formen una sola síl·laba amb la vocal següent: io-gurt).

Hem fet l’exercici 6 de la pàg. 39 del llibre de Teide i alguns exercicis de la unitat 4 del llibre El català escrit. Per deures, heu de fer els exercicis d’aquest llibre de la pàg. 24 a la 27, és a dir, de l’1 al 8).

Tot seguit hem vist alguns errors extrets dels comentaris que fins ara s’han escrit al blog sobre el llibre Joc brut. Hem corregit les primeres 10 frases. Per deures, acabeu de corregir el full.

I per acabar, hem estudiat els casos en què fem una elisió (supressió en la pronunciació d’un so). I les hem practicat amb l’exercici 5 de la pàg. 38 del llibre de Teide.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *