• Va de blogs i bloguers!

    blogLa setmana passada vam encetar la unitat 4 del curs i, d’acord amb el pla de treball, parlarem de blogs, bloguers i entrades ben bé durant un mes.

    Segons l’última actualització del Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans, un blog és una pàgina web, generalment de caràcter personal i poc institucional, amb una estructura cronològica que s’actualitza regularment i que presenta informació o opinions sobre diversos temes. I la persona que crea i gestiona un blog s’anomena bloguer/bloguera, igual que l’internauta que sol navegar per blogs.  D’aquesta manera queda resolta, doncs, la polèmica sobre *bloc i *blocaire i blog i bloguer.

    Repassem una mica la història d’aquests termes. L’any 2005 el Consell Supervisor del Termcat va aprovar els termes *bloc i blocaire com a equivalent als anglicismes blog i blogger i es justificava de la manera següent:  «Pel que fa a la nova solució adoptada (*bloc), es tracta d’una adaptació fonètica de la denominació anglesa blog i respon, alhora, a una imatge metafòrica del terme, ja que el concepte es refereix a una pàgina web que funciona com una mena de bloc de notes. La forma *bloc ja té ús i força acceptació entre els usuaris d’aquest tipus de pàgines web.» Aquesta decisió va tenir defensors i detractors, però així es va incorporar al diccionari normatiu i es va mantenir fins a l’any 2013, moment en què la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans va decidir substituir *bloc i *blocaire per blog i bloguer. Els motius pels quals s’han acabat imposant aquests dos últims termes es poden resumir de la manera següent:  és la forma utilitzada en la majoria de mitjans de comunicació catalans, per la majoria d’universitats catalanes i per diversos especialistes.

    Així, doncs, des del 2013, cal dir blog i bloguer i no *bloc i *blocaire.

    Per acabar aquesta entrada, podeu llegir l’article “Bloc” o “blog”? que Gabriel Bibiloni, professor i lingüista de la Universitat de les Illes Balears, va escriure l’any 2005 o el comentari del Termcat en relació amb aquesta qüestió.

    Esperem que al final d’aquesta unitat us hàgiu convertit tots en un bons bloguers!

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.