Arxiu per novembre, 2022

  • En marxa els grups de reforç de lectura a la comarca d’Osona

    Primer trimestre farcit de bones lectures a Torelló, Manlleu i Vic

    A Vic, entre el 24 d’octubre i el 29 de novembre s’ofereixen cinc grups de reforç de lectura, que es trobaran al llarg de cinc sessions per llegir i parlar de llibres. Estan adreçats a estudiants de Bàsic 2, Bàsic 3 i Elementals. Els títols escollits són aquests: El violí d’Auschwitz, La meva família i altres animals, El cafè de la Granota, Sherlock Holmes resol tres casos i Viu la Festa! Tots en versions adaptades.

    Pel que fa a Torelló, els grups de lectura, que s’organitzen amb la col·laboració de la Biblioteca Dos Rius, són una activitat pensada per als alumnes i exalumnes dels cursos i els participants del Voluntariat per la Llengua, però estan oberts també als usuaris de la biblioteca que hi vulguin participar. S’ofereix un club de lectura de nivell intermedi, en què el títol triat és El cònsol de Barcelona. En aquest cas, la tertúlia serà el 19 de desembre. I a més a més s’ofereix un club de lectura fàcil, el format del qual serà una trobada setmanal d’una hora, durant cinc setmanes. El títol que s’hi llegirà és Això també és casa teva, de Mònica Nerín. Les dates aniran del 16 de novembre al 21 de desembre.

    En el cas de Manlleu, hi ha formats set grups de lectura, amb unes quaranta persones inscrites, alumnes avantatjats de nivell bàsic i Elemental 1. Les trobades s’organitzen en diferents espais que cedeix la Biblioteca Municipal de Manlleu BBVA, i hi treballaran 5 llibres: Kafka i la nina viatgera, Qui és el culpable?, Comptant núvols, Desllegendes de Manlleu i Això també és casa meva, adaptats a cada nivell. A més a més, es va preparar un acte de benvinguda al nou curs i d’agraïment a totes les persones que voluntàriament col·laboren a fi que els grups de reforç de la lectura a Osona siguin possibles.

    Que siguin tot un èxit!

    Article complet

  • Personatges literaris d’Osona. Gerard Guix

    GERARD GUIX

    Continuant amb els articles de persones emblemàtiques d’Osona vinculades a la llengua o a la literatura, avui parlarem de Gerard Guix (Vic, 1975), que és escriptor, dramaturg, articulista, guionista i professor de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès.

    Ha publicat les novel·les La deriva dels continents (2005) i Dia de caça (2007). També és autor de la novel·la juvenil El prodigi (2011), primera part d’una trilogia fantàstica que continua amb L’enginy i El talent. Amb Tot el que hauries de saber abans d’estimar-me (2011) va guanyar el Premi Pin i Soler de Novel·la. L’any 2013 va publicar El cementiri, i va fer una pausa llarga fins que el 2021 va fer-nos arribar La meva temporada a l’infern.

    Professionalment ha estrenat una desena d’obres de teatre. Entre les seves obres com a dramaturg, destaquen Gènesi 3.0 (Premi Fundació Romea de Textos Teatrals 2006), estrenada al Grec Festival de Barcelona, i la peça trilingüe U, Due, Três, representada també a Portugal, França i Itàlia.

    Saga Egmont, una editorial danesa, ha recopilat totes les seves novel·les en formats digitals, i l’editorial francesa Aux Forges de Vulcain ha publicat les traduccions Le Cimetière (2019) i Tout ce que tu devrais savoir avant de m’aimer (2022). Al segell digital FLASH hi té dos relats, i ha participat en diverses antologies: a Anagrama, Editorial Empúries, Comanegra o Univers.

    Les creacions d’aquest autor polifacètic, escrites en un llenguatge cinematogràfic ple de referències i d’històries obscures que ocorren en mons distòpics, sovint s’emmarquen en el gènere fantàstic, la novel·la negra o la ciència ficció.

    Article complet