• “Els llits dels altres”, d’Anna Punsoda

  Una novel·la destinada a sacsejar la literatura catalana. Una autora cridada a deixar empremta. Una autèntica revelació.

   

  La Claustre atura el cotxe en una fonda de carretera de l’antiga Nacional. La visita a la seva mare l’ha deixat rebregada i necessita calmar-se. Darrere la barra, l’atén una antiga coneguda amb un passat tèrbol i un germà que es va penjar quan anaven juntes a escola. <<Encara no t’agrada res?>>, li demana d’entrada. <<Ara ja menjo de tot>>, respon ella. A fora ja és fosc, i les confidències de tota una vida encendran la nit a fogonades.

  Una novel·la curta i intensa, que es fa difícil de deixar un cop passada la primera pàgina. Una prosa contundent i tendra  alhora. Una història colpidora, que remou i també rebrega, explicada com qui no vol la cosa.

   

  Recomanació d’Alícia Andreu Creus (responsable Oficina de Català de Manlleu)

  Article complet

 • “Les pompes del diable”, de Carles Casajoana

  Un funcionari de l’Ajuntament de Barcelona, Serafí Serratosa, rep un ascens inesperat: serà el cap del gabinet del nou tinent d’alcalde. No sap pas on es fica perquè a partir d’aquí hi haurà una successió de fets que li compliquen la vida.

   

  El pobre Serafí, a qui encarreguen la revisió del projecte del Centre de Control de Trànsit, encara no construït, haurà de saber tractar, amb el seu llenguatge funcionarial i políticament hipercorrecte, amb tota mena de fauna: des dels polítics, passant per administratives gandules, hampa de tota mena, fins a arquitectes i constructors corruptes. El seu llenguatge, tan especial, exagerat i hilarant, de fet, el salvarà més d’un cop. Del Serafí, antiheroi i alhora heroi, en podem dir que sota la seva capa de babau hi ha un personatge hàbil i resolutiu –segons ell, sempre al servei dels ciutadans–, tot i l’embolic en què s’ha ficat al començament i les poques ganes que té de treballar.

  Com en un vodevil modern, l’autor de la novel·la, Carles Casajuana, juga molt bé amb les relacions que s’estableixen entre els personatges per descriure’ns una xacra de la nostra societat i que en principi no ens hauria de fer riure, la corrupció política, que la tracta de forma directa i sense ambages, això sí. Tenim al davant una novel·la divertida, àgil i amena, escrita amb enginy i “mala bava”; l’autor és molt destre tant en la descripció dels personatges com en la narració. Els diàlegs vius fan enriolar el lector a cada moment, sense parar. Carles Casajuana domina el llenguatge del funcionari, que és el narrador de la història, que de tant llenguatge buit i superflu ens fa riure, i al mateix temps fa servir en boca d’altres personatges el llenguatge més baix de la societat. La barreja de tots dos fa que la història sigui més hilarant. Molt recomanable per a aquells que volen rialles assegurades.

  Títol: Les pompes del diable

  Autor: Carles Casajuana

  Editorial: Edicions Proa

  Data de publicació: any 2018

  ISBN: 978-84-7588-761-6

  Pàgines: 256 pàgines

  Lectura recomanada pel nostre company Francesc Vall-llobera, tècnic de l’OC de Manlleu

   

   

  Article complet

 • “Marges”, de Roger Vilà Padró

  Marges és una novel·la ambientada al Priorat i tracta de la recerca dels orígens, de la introspecció personal i de la relació íntima amb el paisatge i la seva gent.

   

  El protagonista de la història, en Menna, ha arribat als quaranta anys i passa per un moment complicat i de buidor personal. No té fills i  fa tres anys que se li va morir la seva parella, l’Ada. Té la sensació que ha arribat a la meitat de la seva vida i que és hora de prendre algunes decisions. És per això que decideix passar tot el mes de juliol i part de l’agost en una masia a tocar del Montsant, a Margalef, a la comarca del Priorat, d’on és originari el seu pare.

  Hi va amb l’excusa de fotografiar i estudiar les parets i els marges de pedra seca, que són típics de l’arquitectura popular de la comarca. Però també té altres raons que el porten a fer aquest pas. En el fons, el que realment busca és marxar, cercar un espai de solitud i una sortida als seus problemes personals.

  L’estada, a poc a poc, li servirà de recomposició anímica i l’ajudarà a reorientar la seva vida. Establirà una relació molt especial amb el paisatge de la zona i els seus veïns, cosa que el connectarà amb la vida dels seus avantpassats.

  És una novel.la molt recomanable. Està molt ben escrita i retrata magníficament la vida rural, on es fa evident la duresa i la precarietat del treball de la terra i la migració dels joves.

                                                                                                           Recomanat per Llúcia Barba, coordinadora del CNL d’Osona.

  Article complet

 • “Nosaltres dos”, de Xavier Bosch

  Un llibre intens, emotiu i captivador. Parla sobre l’amistat entre dues persones, concretament entre un home i una dona.

  En Kim i la Laura es van conèixer a la universitat. Tots dos venen de dos mons ben diferents però, tot i les diferències, es diverteixen junts, riuen junts i s’entenen. Els uneix el vincle de l’amistat, els lligams invisibles que crea l’amistat malgrat no haver-se vist durant quinze anys. Quan es retroben, sembla con si s’haguessin vist i haguessin parlar abans-d’ahir. Tant se val la distància! Si l’amistat és sincera, pot amb tot.
  És un llibre molt fresc, de lectura àgil. Si sou persones a qui us agrada cuidar els altres, ja sigui estant a prop o en la distància, us hi sentireu identificats.

                                                                              Recomanat per Judith Vidal Perelló, responsable de VxL del SLC de Vic

  Article complet

 • “El fibló”, de Sílvia Soler

  Una lectura que parla de relacions de germans i d’allò que has perdut o guanyat amb el pas del temps

  Aquesta novel·la relata la història de tres germans adults (la Laura, l’Ignasi i la Judit) que intenten, arran de la mort del seu pare, reconstruir la seva relació. Aquesta pèrdua coincideix amb el trencament de les seves relacions de parella i decideixen conviure de nou a la casa familiar que han heretat (al Maresme). Una situació ben anòmala.

  La convivència dels germans posa en evidència el pas del temps i el que ha provocat la mort de la mare en la seva infància, a causa d’una picada d’abella. La pèrdua de la mare, aquella persona estimada  que esdevé per als tres germans el referent únic de les seves emocions, se’ls clava com un fibló en la seva pell tendra.

  Els ingredients de la novel·la es combinen molt bé: el pas del temps, la relació entre germans, el pes de la casa familiar atrotinada i que cal restaurar, el record de la mare…, i la biblioteca de la casa del pare -que era dramaturg- que esdevé un misteri que caldrà anar descobrint.

  Una lectura molt recomanable i motivadora.

  Montse Baqué (TNL del CNL d’Osona)

  Article complet

 • El perquè de tot plegat, de Quim Monzó

   

  Alumnes del nivell Intermedi 2 han llegit El perquè de tot plegat, de Quim Monzó: un recull de 36 contes.

  Per treballar-los s’ha utilitzat Claus per a analitzar un conte

  Article complet

 • Montcroix, de Joan Casanovas

  Alumnes del nivell S3 del SLC de Vic llegeixen Montcroix, de Joan Casanovas.

  Activitat Montcroix

  Article complet

 • “Estimat, t’he de deixar”, d’Hermínia Mas

  Són quinze contes curts que parlen de l’amor i les relacions de parella, encara que siguin d’una nena i el seu xumet, com el conte que dona títol al recull.

  Material del club de lectura:Club E1. Estimat, t’he de deixar_

  Article complet

 • “El pont dels jueus”, de Martí Gironell

  Club de lectura del nivell intermedi 3 sobre el llibre de Martí Gironell, El pont dels jueus.

  El mestre d’obres Prim Llombard rep l’encàrrec del comte de Besalú de construir un pont fortificat. Malgrat que els habitants de la vila veuen aquesta obra com a providencial, el constructor aviat sofreix els obstacles d’una intriga per afavorir que un altre senyor s’apoderi del comtat. Els conspiradors fan servir tots els seus poders a l’abast per aconseguir el seu objectiu. Confinada al call, la comunitat jueva passa a ser un suport indefugible en l’intent d’aturar aquest atac.El fill adolescent del mestre d’obres, Ítram, es veu abocat als perills d’aquesta lluita pel poder. Però al mateix temps accedeix al món secret dels jueus, on coneix la captivadora Jezabel.

  Club Intermedis. El pont dels jueus_(material del club de lectura)

  Article complet

 • “Adreça desconeguda” de Kressmann Taylor

  Club de lectura amb el curs de nivell S3.

  Adreça desconeguda. Traducció d’Ernest Riera.

  Es va publicar el 1938, i en poc temps va ser considerada una obra mestra. Visionària, incisiva i de desenllaç imprevisible, aquest llibre va ser tot un esdeveniment literari, el senyal d’alarma més estremidor contra el nazisme. Una història escrita sense complaença ni demagògia que descriu la tragèdia íntima i col·lectiva de l’Alemanya nazi.

  Material Adreça desconeguda Club lectura 18

   

  Article complet