• Vols fer un curs de català amb nosaltres? Comencem les inscripcions!

  El CPNL ofereix cursos generals de català de tots els nivells a majors de 18 anys, o bé a persones de 16-17 anys que no hagin fet l’escolarització obligatòria a Catalunya. Aquests cursos estan dissenyats a partir dels programes de llengua catalana de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) de la Generalitat de Catalunya. S’ofereixen de manera presencial o en línia. L’enfocament metodològic dels cursos s’orienta a l’adquisició de la competència comunicativa i el treball per tasques. Es plantegen reptes als aprenents que han d’aconseguir amb el suport i l’acompanyament del professor.

  Les inscripcions per als cursos generals s’estructuren en dos torns: preferent, els dies 12 i 13 de setembre (per a antics alumnes inscrits a un curs del CPNL durant els últims 12 mesos) i general, els dies 14 i 15 de setembre (per a tothom que tingui interès a aprendre català). Les sol·licituds es podran fer presencialment, a través de la xarxa de centres, serveis i oficines arreu de Catalunya, o bé en línia, mitjançant la plataforma d’inscripció als cursos de català, des del dimarts 12, a les 9 h, fins al divendres 15, a les 20 h.

  Abans de fer la inscripció, les persones que no hagin fet un curs al CPNL o que no puguin acreditar tenir coneixements de català hauran de sol·licitar una prova de nivell per determinar quin curs és el més indicat per a elles. Es pot sol·licitar en línia a la plataforma d’inscripcions o presencialment als centres de normalització lingüística.

  L’alumnat de tots els nivells té dret a una reducció del 50 o el 70 % de la matrícula. Se’n podran beneficiar les persones en situació de precarietat, pensionistes, de família monoparental o nombrosa o que tinguin una discapacitat reconeguda igual o superior al 33 %. Els cursos inicials i bàsic continuen sent gratuïts per tal de garantir l’atenció a les persones amb menys coneixement de la llengua.

  Amb l’objectiu de millorar l’experiència de l’usuari, s’ha redissenyat la pàgina d’inscripcions del web del CPNL per fer més entenedor el procés d’inscripció i s’han afegit dues guies de suport: una guia sobre com determinar en nivell i una guia per a la inscripció, que recullen els dubtes més freqüents dels usuaris.

  Ens veiem a les aules!

   

  Article complet

 • Bon estiu!

  Ja hem acabat els cursos d’estiu a la nostra delegació!

  Per acabar i tenir un bon record hem muntat un photocall a l’entrada amb refranys populars d’estiu, una manera més d’aprendre noves coses en català.

  Us deixem un petit recull de fotos amb alguns dels nostres alumnes.

  Esperem que hàgiu après molt i us esperem de nou al setembre!

  MOLT BON ESTIU A TOTS!!!

  Article complet

 • Practiquem els situacionals a classe amb una convidada ben especial

  Ahir al matí, un grup d’alumnes d’un bàsic 2 de la Fina Prats van fer una pràctica a classe amb una convidada molt especial, la Júpiter.

  La Júpiter és una golden maquíssima i molt intel·ligent que va venir a classe per poder practicar els situacionals amb tota la resta de companys de l’Alèxia, la seva ama.

  L’Alèxia i la Júpiter treballen plegades perquè és una gossa amb la que fa teràpia a gent amb necessitats especials.

  Tota la classe van poder donar instruccions i practicar d’una manera molt original i divertida tot el que havien après a classe.

  Estem súper agraïts tant a l’Àlexia com a la Júpiter per donar-nos l’oportunitat d’aquesta classe tan maca que vam fer plegats que de ben segur no l’oblidarà ningú! I per supost a la Fina, que sempre té unes pensades súper engrescadores i divertides per motivar als seus alumnes a practicar català!

  Article complet

 • Lliurament de premis del concurs “Si l’encertes, l’endevines”

  Ahir, divendres 9 de juny, es van lliurar els premis del concurs de frases fetes Si l’encertes, l’endevines, organitzat per la Delegació d’Horta-Guinardó del CNL de Barcelona en col·laboració amb l’Associació de Comerç Via Guinardó https://viaguinardo.cat

  L’acte es va celebrar a la sala polivalent de l’associació i hi van assistir el president, Artur Garcia i els guanyadors del concurs. Es van repartir un total de sis premis i els participants van rebre un val per a compres als establiments de l’eix comercial.

  Per altra banda, el passat dimecres 7 de juny es va fer l’acte de cloenda de la campanya a tot Barcelona. 

  https://www.cpnl.cat/xarxa/cnlbarcelona/noticies/30336/si-l-encertes-l-endevines-2023-finalitza-amb-un-acte-a-la-papereria-raima

  Article complet

 • L’ou com balla

  Avui uns alumnes dels cursos B2 i B3 de les professores Fina Prats i Eugènia Godayol han anat a conèixer algunes de les activitats que es fan per la festivitat de Corpus.

  L’Ajuntament de Barcelona, la Catedral de Barcelona i la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella ja fa molts anys que van decidir recuperar per a tota la ciutadania una de les festes més antigues i lluïdes que al llarg de la història s’han celebrat a la ciutat: el Corpus. I això ho han fet a partir dels aspectes més populars i participatius de la festa, que són fruit de l’herència col·lectiva dels barcelonins: l’ou com balla, les catifes de flors i la processó.

  A més, els actes del carrer es complementen amb una variada oferta cultural, amb conferències, debats i exposicions. Corpus és una tradició viva de Barcelona, que s’engalana per participar en aquesta manifestació de la rica tradició popular de la ciutat. Enguany, tot i el context d’emergència climàtica de la sequera, la festa torna als patis i jardins de manera innovadora amb una eclosió d’ous com balla adaptats, catifes de flors, repics de campanes, exposicions, presentacions, ballades i la processó.

  Us animem a gaudir d’aquesta festivitat històrica i plena de simbolisme!

   

  Article complet

 • Sessió de jocs a la Biblioteca Montbau

  Aquest matí unes dones del taller de memòria de l’Associació Excursionista d’Etnografia i Folklore de Montbau https://www.instagram.com/aeef.montbau/ han fet una sessió de jocs a la biblioteca.

  Aquesta associació ubicada al barri de Montbau té més de 50 anys i vetlla per la cultuta i les tradicions catalanes.

  La sessió ha anat genial i ens ho hem passat molt bé. Aquestes sessions tenen com a objectiu fomentar lús del català a través del joc i donar a conèixer l’oferta de jocs i joguines en català entre la ciutadania.  Al mateix temps és una manera de millorar la competència lingüística ja que a través del joc aprenem llengües de manera informal, i també consolidem els coneixements dels idiomes que ja sabem. I és que sense adonar-nos-en, emprem totes les habilitats lingüístiques perquè el joc exigeix: parlar, llegir (les instruccions, per exemple), comprendre (les explicacions que doni un altre jugador) i fins i tot escriure (si la mecànica del joc ho demana). Per als nous parlants de català, el joc és una manera d’entrar en contacte amb el registre més informal de la llengua. El joc és un espai propici perquè coneguin un llenguatge espontani i popular, allunyat de la variant més acadèmica.

  Com deia Stuart Brown, “el que fa excepcional l’espècie humana és que estem dissenyats per jugar durant tota la vida”.

  Article complet

 • Visita al refugi antiaeri 232 de la Plaça del Diamant

  Aquesta setmana passada uns alumnes de diferents nivells dels cursos que fem a la nostra delegació van anar amb la professora Eugènia Godayol a visitar el refugi antiaeri de la plaça del Diamant. A través de les explicacions d’un guia del Taller d’Història, han descobert de ben a prop com era la vida dins d’un refugi i poder recordar els 80 anys de la fi de la Guerra Civil.

  Barcelona va ser una de les ciutats que va patir amb més insistència els bombardejos durant la Guerra Civil, una tècnica militar dirigida a minvar el nombre i la moral de la població civil que va arribar a límits insuportables durant la Segona Guerra Mundial. Per resistir els atacs de l’aviació enemiga, que cada nit llançava les seves bombes sobre la ciutat, Barcelona va haver de crear una segona ciutat subterrània, i durant mesos es van construir refugis a diferents barris, on cada nit, quan hi havia alarma d’atac, s’havia de refugiar la població. Molts dels refugis són ara inaccessibles o han quedat soterrats, però d’altres han quedat en bon estat de conservació i fins i tot permeten visites guiades, una incursió en la memòria més trista de la ciutat i una ullada a l’horror de la guerra que, tot i així, cal conèixer per no tornar a cometre els mateixos errors del passat.

   

   

   

  A Gràcia hi havia molts refugis antiaeris, i el que es conserva millor és el de la plaça del Diamant, descobert l’any 1992 arran d’unes obres, i que s’obre cada diumenge per a qui el vulgui veure per dins.

  Construït a dotze metres sota terra pels veïns del barri durant la Guerra Civil, va donar refugi a més de dues-centes persones durant els nombrosos atacs que va patir la Gràcia industrial de l’època, plena de fàbriques que eren l’objectiu principal de l’aviació atacant.

  Aquesta és una iniciativa del Taller d’Història de Gràcia,  que facilita l’accés guiat al refugi a partir de les 11 del matí, amb reserva prèvia, i també amb l’opció de visites per a grups. Es tracta d’un descens a una construcció fosca i estreta, on en el passat es va resistir un dels capítols més horribles de la guerra, i que va salvar tantes vides.

  Trobaràs més informació en aquest enllaç.

  Article complet

 • Els llenguaferits ens visiten a la delegació

  Aquest dimarts ens van visitar a la delegació els @llenguaferits per oferir una sessió als nostres estudiants i descobrir els secrets de les llengües.

  Jessica Neuquelman (Dunkerque, 1983) és una francesa del nord que va deixar les gèlides terres nadiues per satisfer la seva curiositat lingüística en contrades catalanes.

  David Vila i Ros (Sabadell, 1977) és un escriptor i dinamitzador lingüístic que recorre el país parlant de llengua i literatura amb el ferm convenciment que les paraules són la millor eina per canviar el món.

  Les llengües són un dels grans patrimonis de la humanitat. No només serveixen per entendre’ns, sinó que són uns instruments incomparables d’identificació col·lectiva i de cohesió social i, alhora, maneres úniques i genuïnes de veure el món. Així, cada cop que desapareix una llengua, desapareix també una cosmovisió. I els catalans, de llengües en situacions complicades, en sabem una mica.

  Amb aquesta sessió, a dues veus, van explicar de manera amena i entretinguda als nostres alumnes, curiositats del català i d’altres llengües d’arreu del món amb l’objectiu de despertar la sensibilitat lingüística i, així, fomentar el respecte per totes les llengües i, en particular, pel català.

  Article complet

 • El Silenci de la Fera

  Aquest passat dijous 11 de maig dos grups d’alumnes de la nostra delegació van poder gaudir a l’associació cultural nunArt, del monòleg de l’actriu catalanojaponesa Sònia Masuda “El Silenci de la fera”. Aquest monòleg parla del patró que hi ha al món cultural de fer que els personatges asiaticodescendents no parlin, especialment si són dones. L’excusa per robar-los la veu sol ser qualificar-les de persones misterioses o de persones estrangeres que no parlen l’idioma. La Sònia dedica el seu monòleg a aquestes dones, intenta comunicar-se amb elles i entendre com es defineix cada personatge, però, és clar, no tenen cap definició més que “noia asiàtica”. Amb aquesta obra vol denunciar el racisme existent darrere d’aquesta pràctica i vol remarcar que les dones asiàtiques no només són “misterioses i dures” o “friquis i tímides”. En acabar, la Sònia va convidar a l’alumnat a participar d’un espai de diàleg per conèixer i reflexionar sobre aquesta realitat i va aprofitar per recordar al públic que han de crear els seus propis referents i no deixar-se influenciar pels estereotips existents. Els assistents hi van participar amb entusiasme.  

   

  Article complet

 • El Silenci de la Fera

  Us volem recomanar l’activitat “El Silenci de la Fera” monòleg que ens parla sobre com apareixen els personatges asiàticdescendents i, especialment les dones, en el món del cinema.

  L’actriu Sònia Masuda Mora, convida a l’alumnat de català a participar d’un espai de diàleg per conèixer i reflexionar sobre aquesta realitat a partir d’un monòleg.

  Dia: dijous 11 de maig

  Hora: d’11 a 12 h

  Lloc: NunArt (c/ del Telègraf, 67-71)

  Més informació i inscripcions: espaiavinyo@bcn.cat

  Col·labora: CNL de Barcelona

  *Activitat dirigida a estudiants de català i voluntariat per la llengua.

  Us hi esperem!

  Article complet

Contacte

Delegació d’Horta-Guinardó

C. Marina, 343

08025 Barcelona

Tel. 934 504 908

A/e: hortaguinardó@cpnl.cat

 


Horari

De dilluns a divendres de 9 a 13.30 h i

dimarts també de 16 a 20.00 h


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


Arxius