• “Algú com tu” de Xavier Bosch protagonista del Club de lectura de la Biblioteca Horta-Can Mariner

  PortadaObrir un llibre és descobrir mons, viure altres vides, donar sentit a la nostra. Anar endavant i enrere. Forjar històries. Plorar i riure.” Amb aquest fragment de la novel·la va començar ahir, 23 de febrer, el Club de lectura mensual de la Biblioteca Horta-Can Mariner. Durant més d’una hora els lectors i, sobretot, les lectores van parlar de totes les històries que s’amaguen dins d’aquesta novel·la, de les descripcions de llocs, del passeig per llibreries, de la música que desprèn, dels seus personatges…, però, sobretot, es va parlar de l’amor, de la seva durabilitat i autenticitat. Per acabar i com a resum, es va llegir una altra frase del llibre: “Hi ha dècades en què no passa res i hi ha setmanes en què passen dècades”.

  El mes que ve hi tornarem amb  Aprendre a parlar amb les plantes de la Marta Orriols.

  Article complet

 • Inscripcions als cursos de català del 3r trimestre

  No saps quin nivell tens?

  image

  Demana una prova de nivell
  Del 22/2 al 8/4
  cpnl.cat/nivell

  Saps el nivell que tens? 

  image
  Omple el formulari d’inscripció
  Torn d’inscripció preferent (antics alumnes, darrer any): del 9 al 12/4
  Torn d’inscripció general: del 13 al 16/4
  cpnl.cat/inscripcio

  Quan comenceu la inscripció (preinscripció) és important que recordeu les dades d’accés a la plataforma d’inscripció, ja que tot el procés no se sol completar en un mateix dia.

  Article complet

 • Dia Internacional de la Llengua Materna

  El diumenge 21 de febrer és el Dia Internacional de la Llengua Materna i ho volem celebrar fent la volta al món. Es tracta de fer un viatge per la riquesa i la diversitat lingüística amb un joc que us portarà pels cinc continents.

  Us atreviu a jugar a “La volta al món amb les llengües”?

   

  Voleu jugar-hi? Entreu-hi!    ↓

  Article complet

 • Ja es poden consultar sinònims a l’Optimot

  El cercador de dubtes lingüístics Optimot incorpora una nova font a la seva base de dades: la segona edició del Diccionari de sinònims Franquesa d’Enciclopèdia Catalana. Amb aquesta novetat, millora significativament el servei que ofereix a la ciutadania des del 2008  i s’atén una demanda àmpliament expressada per les persones usuàries.

  El Diccionari de sinònims Franquesa del grup editorial Enciclopèdia Catalana és un diccionari molt complet, que conté 75.000 sinònims, entre els quals hi ha recollits un gran nombre de locucions i frases fetes, i 15.000 mots afins, que tenen alguna relació amb l’entrada o amb algun dels sinònims.

  Amb aquesta ja són deu les fonts que integren el cercador Optimot: el Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (2a edició); els verbs conjugats de la Gramàtica de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans; les fitxes de l’Optimot; l’Ortografia catalana de l’Institut d’Estudis Catalans; el Diccionari català-castellà i Diccionari castellà-català d’Enciclopèdia Catalana (4a edició); els diccionaris terminològics del TERMCAT; el Diccionari de sinònims Franquesa d’Enciclopèdia Catalana (2a edició); el Nomenclàtor oficial de toponímia major de Catalunya de la Comissió de Toponímia de Catalunya (2a edició); el Nomenclàtor toponímic de la Catalunya del Nord de l’Institut d’Estudis Catalans i les monografies sobre criteris lingüístics de la Direcció General de Política Lingüística.

  Per accedir directament als resultats de qualsevol d’aquestes fonts al cercador,  podem fer una cerca simple i triar el resultat per fonts, o bé podem anar a la cerca avançada i seleccionar la que vulguem.

  L’Optimot és un dels webs més consultats de la Generalitat de Catalunya. En els darrers quatre anys, ha tingut prop de 70 milions de visualitzacions. Quan les opcions de cerca no resolen el dubte lingüístic, es pot accedir, a través de la mateixa plataforma, a un servei d’atenció personalitzada.

  cercador de sinònims

  Article complet

 • “Màgia per conversar”, nou recurs audiovisual per practicar el català

  La Direcció General de Política Lingüística (DGPL) ha creat una sèrie de vídeos per estimular la conversa en llengua catalana, un nou material de suport a l’aprenentatge que s’adreça a les parelles lingüístiques del Voluntariat per la llengua, a l’alumnat del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i a tots els aprenents de català que el vulguin practicar. Es tracta de tres vídeos amb el mag Eduard Juanola fent una sèrie de trucs, a partir dels quals proposa temes d’interès per encetar una conversa.

  La sèrie s’emmarca en la campanya de la DGPL i el CPNL “Quan parles, fas màgia” i és el primer material audiovisual de suport al domini de l’ús oral en català en format digital, especialment pensat per al foment de la conversa entre les parelles que fan voluntariat lingüístic en línia, modalitat que des de la situació de pandèmia s’ha convertit en l’única opció per als participants.

  Article complet

 • Compte CPNL a Spotify

  El Consorci per a la Normalització Lingüística crea un compte a Spotify amb 16 llistes i més de 850 cançons. Amb la finalitat de divulgar el català en l’àmbit musical i fer més atractiu l’aprenentatge de la llengua, pensat per a totes les persones que, arreu del món, volen aprendre, cantar i sentir en català.

  A més, es tracta d’un recurs didàctic que pot ser molt útil per als alumnes dels cursos de català, els participants del Voluntariat per la llengua i, en general, els usuaris de totes les accions del Consorci per promocionar l’ús de la llengua,

  Article complet

 • Un club virtual que passa de l’humor a la tragèdia

  Portada La magnitud de la tragèdiaLa Magnitud de la tragèdia de Quim Monzó va entrar ahir al vespre a casa dels participants del Club de lectura d’Horta-Guinardó. En aquesta novel·la, Monzó sorprèn el lector amb un llibre que si bé al començament està ple d’humor, després, amb un gir sorprenent, inesperat, es converteix en una gran tragèdia.

  Tots vam estar d’acord que és un plaer llegir Quim Monzó, el seu estil fresc, àgil i sense complexos; juntament amb un domini gramatical i de lèxic van permetre’ns gaudir d’allò més i, fins i tot, vam ser conscients de la quantitat de paraules noves que havíem après gràcies a aquesta lectura.

  El mes que ve comentarem Algú com tu de Xavier Bosch, tant se val el format: segur que aquest autor també ens sorprendrà.

  Article complet

 • El Voluntariat per la llengua fa un recorregut virtual pels refugis barcelonins

   

  Foto: Taller d’Història de Gràcia

   

  Dimecres 20 de gener a la tarda els participants del Voluntariat per la llengua van poder fer un recorregut virtual pels refugis antiaeris de Barcelona acompanyats per les acurades explicacions d’en Josep Maria Contel, president del Taller d’Història de Gràcia.

  L’activitat es va organitzar en col·laboració amb la Delegació de Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona, que col·labora molt sovint amb el Taller d’Història de Gràcia.

  Vam conèixer els diversos refugis (els que es poden visitar i els que no), les quotes que feien pagar per poder utilitzar-los, com se‘n construïen les entrades i les galeries, la descoberta recent del refugi a sota del Palau de la Generalitat… Els i les assistents van fer una bona pila de preguntes que el Josep Maria va contestar detalladament.

   

  Article complet

 • El voluntariat per la llengua del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona fa una sessió de benvinguda virtual amb nous participants al programa

   

  Dimarts 19 de gener l’equip del Voluntariat per la llengua del CNL de Barcelona va fer una sessió de benvinguda virtual amb voluntaris i aprenents que s’havien inscrit al programa.

  Durant la reunió, els participants van tenir l’oportunitat de conèixer les dinamitzadores, que els van donar la informació del programa (nombre de trobades, modalitat virtual, oferiment d’activitats en línia, establiments col·laboradors, avantatges de carnet…). També es va donar veu a les persones que hi van participar, les quals van poder expressar dubtes, pors, inquietuds i desitjos abans de trobar-se amb la parella que en breu els assignaran. Totes van presentar-se i van explicar les raons per les quals s’havien inscrit al programa: contribuir a l’ús de la llengua catalana, guanyar fluïdesa i seguretat, poder conversar en català amb els veïns, etc.

  Com a curiositat, cal destacar la participació de l’aprenenta Mercedes, que es va connectar des de Sao Paulo. Ens va explicar que s’ha apuntat al programa perquè és filla de pares catalans i només pot parlar català amb la seva cosina, i va veure en el VxL una oportunitat per poder practicar la seva llengua materna. Aquesta és una bona mostra que la modalitat virtual del Voluntariat per la llengua brinda la possibilitat de practicar el català a persones d’arreu del món.

  La trobada va ser molt enriquidora i profitosa per a tothom i tots van agrair assistir-hi.

  I tots els voluntaris i aprenents que van participar a la sessió ja estan aparellats!

  Article complet

 • L’1 de febrer comencen les inscripcions a les proves per als certificats de català de Política Lingüística

  imatge de recurs

  El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya publica avui la resolució de convocatòria de les proves per a l’obtenció dels certificats de llengua catalana de la Direcció General de Política Lingüística. El període per presentar les sol·licituds és des del dilluns 1 fins al dimecres 17 de febrer. El pagament de les taxes es pot fer de l’1 al 18 de febrer, fins a les 22 h.

  Aquestes proves, que són de caràcter anual, es convoquen per obtenir els certificats de llengua catalana en cinc nivells: nivell bàsic (A2), nivell elemental (B1), nivell intermedi (B2), nivell de suficiència (C1) i nivell superior (C2). Els certificats acrediten cinc nivells de competència lingüística en català, d’acord amb el Marc europeu comú de referència per a les llengües (MECR) del Consell d’Europa.

  La inscripció es pot formalitzar telemàticament mitjançant la pàgina web Tràmits gencat o bé, presencialment, a les Oficines d’Atenció Ciutadana de la Generalitat de Catalunya. Les proves estan obertes a qualsevol persona de 16 anys o més i no cal tenir cap titulació acadèmica prèvia per fer-les.

  Els exàmens es duran a terme a 18 municipis (Barcelona, Figueres, Fraga, Girona, Granollers, Igualada, Lleida, Manresa, Mataró, Perpinyà, Reus, Sabadell, Tarragona, Terrassa, Tortosa, Vic, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú) entre el 8 de maig i el 19 de juny, segons la localitat i el nivell.

   

  Article complet