• Parlem amb Joaquim Carbó

  L’escriptor Joaquim Carbó parlarà del seu llibre La casa sota la sorra el proper dimarts 26 de febrer, a les 19 h, a la biblioteca Horta-Can Mariner, a la trobada del Club de lectura de nivell bàsic que hi té lloc el quart dimarts de cada mes.

  La casa sota la sorra és una novel·la d’aventures. El Pere Vidal n’és el protagonista. És un barceloní de 27 anys que troba feina a partir de la lectura d’un misteriós anunci al diari. Un seguit de contactes telefònics el posaran en relació amb uns desconeguts i amb pistes que suposaran l’inici de l’aventura. Després d’un recorregut a través del Caire i les terres del Nil, Pere Vidal arriba a la casa sota la sorra, seu d’una organització secreta del Sudan que es dedica a negocis bruts. Pere Vidal té un company de viatge: Henry Balua, que ajudarà el Pere Vidal a convertir-se en un digne adversari del malèvol senyor Ti.

  Joaquim Carbó destaca per la gran producció en novel·la infantil juvenil. També ha escrit novel·la, teatre infantil i narrativa breu, i ha estat guardonat amb nombrosos premis. Vinculat a la revista Cavall Fort des del primer número.

  Joaquim Carbó parla així de la seva feina:

  “El que intento transmetre, sense ganes d’alarmar a ningú, és que cal fer un esforç en qualsevol activitat que ens decidim a emprendre. I, sobretot, que és molt important que ens agradi fer feina. Està molt bé que ens agradi menjar xocolata, llepar un gelat, beure una beguda que fa bombolles […], llegir i tant!, però també hem de tenir ganes de treballar. Si pot ser en una cosa que us vingui de gust. Al cap i a la fi, totes aquestes coses que ens agraden no existirien si ho hi hagués uns professionals com els pastissers, els gelaters, els botiguers, els músics, els artistes, els ferroviaris i, és clar, els novel·listes que, també cal dir-ho, ens ho passem d’allò més bé amb la nostra feina… No us podeu imaginar el greu que em sap que em cridin per anar a sopar quan estic acabant un conte, amb les ganes que tinc de saber si el podré acabar bé!”

   

  Article complet

 • Sessió de jocs a la delegació d’Horta-Guinardó

   

  Ahir, 18 de febrer, a la delegació d’Horta-Guinardó, es va fer una sessió de jocs, conduïda per dos tècnics de normalització lingüística, a un grup de B2. Hi van participar 15 alumnes, distribuïts en 3 grups, i es va jugar al Dobble i al Parauleja. S’ho van passar molt bé; es va crear un ambient distès alhora que van aprendre vocabulari nou. La sessió s’emmarca en la campanya “I tu, jugues en català?”, que dona a conèixer l’oferta de jocs i joguines en català i en fomenta l’ús i el consum.

  Article complet

 • Sortida del Bàsic 2 per conèixer La Pedrera

  Ahir els alumnes de Bàsic 2 de la Delegació van visitar La Pedrera i es van endinsar en l’imaginari de Gaudí. Durant gairebé dues hores van recórrer l’edifici i, a través d’un guia, van conèixer curiositats de la vida de l’arquitecte, de la família Milà i també de la Barcelona de principi del segle XX.

  Article complet

 • Practica la llengua catalana al Centre Cívic la Teixonera

  CULTUR CLUB CATALÀ

  Sessió dirigida per un professor on, de manera amena i entretinguda, practicarem el català parlat.
  Us oferim un espai on practicar i parlar amb altres persones que, com vosaltres, volen perdre la por a parlar en català.

  Propera sessió: dimarts 19 de febrer, a les 19.30 h

  Activitat gratuïta. Places limitades. Cal inscripció prèvia. Inscripcions on line  

  Inici d’inscripció: 12/01/2019
  Fi d’inscripció: 19/02/2019

  Centre Cívic la Teixonera

  Carrer Arenys, 75 – 08035 Barcelona
  Tel. 93 256 33 88
  ccteixonera@qsl.cat

  Com arribar-hi en transport públic

  Bus: H4, V15, 19, 27, 60, 119

  Metro: Vall d’Hebron (L3-L5). El Coll-La Teixonera (L5). Sortida c. Arenys

  Article complet

 • Visita al refugi antiaeri de la plaça del Diamant

  L’any 1992, arran d’unes obres, es va descobrir el refugi antiaeri que ocupa el subsòl de la plaça del Diamant, a Gràcia. Construït a dotze metres sota terra pels veïns del barri durant la Guerra Civil, va donar refugi a més de dues-centes persones durant els nombrosos atacs que va patir la Gràcia industrial de l’època, plena de fàbriques que eren l’objectiu principal de l’aviació atacant. Avui el grup de Llengua i cultura de la Delegació d’Horta, a través de les explicacions d’un guia del Taller d’Història, ha descobert de ben a prop com era la vida dins d’un refugi.

  Una bona manera de recordar els 80 anys de la fi de la Guerra Civil!

  El Taller d’Història de Gràcia Centre d’Estudis organitza cada diumenge visites guiades al refugi.

  https://www.tallerhistoriadegracia.cat

   

  Article complet

 • Xerrada

  “La pertinent impertinència
  de Maria Aurèlia Capmany”

  A càrrec d’Isabel Graña,
  doctora en Literatura Catalana

  Divendres, 8 de febrer
  Hora: 12.30 hores

  Espai Avinyó – Llengua i Cultura
  (Carrer d’Avinyó, 52)
  Aforament limitat
  Inscripcions a ensenyament.bcn@cpnl.cat

  Article complet

 • Vas participar en el concurs de preguntes de “I tu, jugues en català?”

  Dimarts vinent, 29 de gener, a les 19 h es lliuraran els premis del concurs “I tu jugues en català ” a la Biblioteca Central Tecla Sala de l’Hospitalet de Llobregat. Totes les persones finalistes estan convocades a assistir-hi, ja que en aquest acte es farà el desempat final. En cas que guanyés una persona que no hi fos, ens hi posaríem en contacte posteriorment per lliurar-li el premi.  També, tots els assistents podran guanyar un lot de jocs participant en un kahoot elaborat amb preguntes que no van poder formar part del concurs.

  Us animem a anar a l’Hospitalet, a continuar jugant!

  Article complet

 • A finals d’aquesta setmana se celebrarà la 27a edició dels Foguerons de Sant Antoni a Gràcia, esdeveniment al voltant del qual el Festival Folk Tradicionàrius organitza diverses activitats.

  Inauguració exposició “Un món de mil dimonis”. Dijous, 24 de gener, a les 20 hores. Entrada gratuïta.

  Tast gastronòmic i glosada. Divendres, 25 de gener, a les 20 hores, al bar del C.A.T. Entrada gratuïta.

  Concert i Ball de Bot amb S’Estol Des Gerricó. Divendres, 25 de gener. Taller de ball de bot, a les 19 hores, i concert de S’Estol Des Gerricó, a les 22 hores. Entrada gratuïta amb el carnet del CPNL o de VxL.

  Folk als Mercats (Mercat de la Llibertat, de l’Abaceria, de Lesseps i de l’Estrella). Xeremiers i Glosadors de Mallorca. Dissabte, 26 de gener, a  les 12 hores.

  Article complet

 • L’IEC presenta “la gramàtica del segle XXI”

  Després d’actualitzar la gramàtica fa dos anys amb la publicació de la nova Gramàtica de la llengua catalana, ara l’ Institut d’Estudis Catalans (IEC) en presenta una versió en línia que ha titulat Gramàtica essencial de la llengua catalana. Aquesta nova eina, dirigida per Maria Josep Cuenca i disponible a través de l’adreça geiec.iec.cat, és una versió reduïda de la nova gramàtica que busca acostar-la al gran públic i fer-la accessible. “És la gramàtica del segle XXI. Està pensada per a persones que no consulten documents en paper”, explica Cuenca, que subratlla que l’aportació d’aquesta gramàtica virtual “no és el contingut sinó el format”. Així, l’IEC assegura que el contingut de la gramàtica en línia “és el mateix” que el de la gramàtica en paper, si bé la primera ha estat sotmesa a simplificacions. “L’una i l’altra diuen el mateix, però d’una manera diferent. Hem procurat que no hi hagi contradiccions”, diu Cuenca.

  Estructurada en 32 capítols, la Gramàtica essencial aborda qüestions fonètiques, morfològiques i sintàctiques de la llengua. A banda d’establir-ne les normes, els articles s’acompanyen de diversos materials de suport amb la voluntat de fer-los més entenedors i pràctics. Així, l’IEC utilitza més de 240 quadres resum que esquematitzen els fenòmens i que inclouen comentaris d’ús i exemples. També es pot consultar un sumari i un glossari amb una selecció de paraules clau. Així mateix, els articles es complementen amb enllaços a l’ Optimot per ampliar la informació, com també amb les conjugacions dels verbs més rellevants. La gramàtica virtual és, diu Cuenca, un instrument “més ràpid i accessible” que el volum del 2016. Tanmateix, encara presenta algunes mancances, com l’absència d’un cercador general, “un element encara pendent”, segons la directora. Entre les qüestions previstes per incorporar en un futur també hi ha fitxers d’àudio als quadres fonètics per exemplificar les diferents pronúncies en funció dels dialectes.

  Menys registres i marcadors d’ús

  Si bé l’IEC defensa que per crear aquesta nova eina s’ha regit “per una doctrina única” marcada per la nova Gramàtica catalana del 2016, els resums i la simplificació de continguts fan que hi hagi modificacions en algunes qüestions. A l’hora d’indicar si una forma lingüística és correcta o no, per exemple, la Gramàtica essencial utilitza “no és acceptable”, “s’evita” o bé “és preferible”. La primera fórmula es refereix a totes les construccions que es rebutgen, la segona indica les que no s’utilitzen en registres formals i la tercera recomana l’opció més adequada per a registres formals. “A la Gramàtica de la llengua catalana hi havia més marcadors d’ús, com ara la fórmula «és recomanable», però a la virtual hem optat per acotar-los”, explica Cuenca. També s’ha simplificat la categorització per registres, que es divideixen en “molt formal”, “formal”, “informal” i “ús espontani”. El terme col·loquial, per tant, pràcticament desapareix de la gramàtica.

  Una simplificació que es replega en la norma fabriana, per Albert Pla Nualart

  Aquest instrument virtual és la segona pota del projecte de l’IEC sobre la normativa gramatical de la llengua. La iniciativa es completarà al setembre amb la publicació de la Gramàtica bàsica, que l’IEC ja ha aprovat i que preveu tenir enllestida a principis d’estiu. Aquest volum aglutinarà “aspectes prescriptius i d’orientació gramatical estàndard”, diu la presidenta de la secció filològica de l’IEC, Maria Teresa Cabré, que precisa que la Gramàtica bàsica s’adreçarà al gran públic i està pensada, en general, com una eina de consulta per a les escoles.

  Informació extreta: Ara.cat

  Article complet

 • DONEM EL TRET DE SORTIDA A L’ANY BROSSA!

  Fundació Joan Brossa

  Aquest gener commemorarem el centenari del naixement de Joan Brossa, que va néixer el 19 de gener de 1919. L’Any Joan Brossa serà comissariat per Manel Guerrero i coordinat des de la Fundació Joan brossa per Judith Barnés. Durant tot aquest 2019 es faran moltes activitats per tal de fomentar la lectura i el coneixement del corpus poètic brossià: exposicions, diàlegs entre persones que el van conèixer, visites guiades, rutes literàries, un festival sobre art i poesia…

  La Delegació d’Horta també s’hi vol sumar i per això li ha dedicat el seu racó literari. Si voleu conèixer la vida i obra d’aquest gran poeta, apropeu-vos-hi: segur que no us deixarà indiferents.

  Article complet

Contacte

Delegació d’Horta-Guinardó

C. Marina, 343

08025 Barcelona

Tel. 934 504 908

A/e: hortaguinardó@cpn.cat


Horari

De dilluns a divendres de 9 a 14 h i dimarts també de 16 a 20 h

 

 

 

 

 

 


Cercador de cursos

 

 


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


  Arxius