• Clubs de lectura de llengua catalana 2019-2020 a les biblioteques de Barcelona

  Clubs de lectura de llengua catalana de 2019-2020 a les biblioteques de Barcelona

  Durant el proper mes d’octubre començaran els clubs de lectura de llengua catalana a Barcelona del curs 2019-2020, que tindran lloc a diverses biblioteques de la ciutat. N’hi ha de dos tipus, de nivell bàsic de català i de nivell mitjà (elemental).

  Els clubs de lectura de llengua catalana són trobades de lectors interessats a comentar en català literatura escrita en llengua catalana.

  Els clubs de nivell bàsic van adreçats a persones que tenen un nivell inicial de català i que volen practicar l’expressió oral. La tria dels llibres està basada, majoritàriament, en materials de lectura fàcil i obres especialment adaptades per a aquest nivell.

  Els clubs de nivell mitjà (elemental) van dirigits a persones amb un nivell mitjà de català que volen llegir i conversar en català per guanyar-hi fluïdesa. A més, també volen fer conèixer la tradició literària contemporània en llengua catalana.

  Clubs de lectura de nivell bàsic

  Clubs de lectura de nivell mitjà (elemental)

  Durada i inscripció

  Cada club es reuneix una vegada al mes i la sessió té una durada aproximada d’una hora.

  Per inscriure-s’hi cal fer-ho al taulell de préstec de la biblioteca on es fa el club. La inscripció és gratuïta i es dona prioritat als residents del districte de cada biblioteca i a les persones que actualment no assisteixin a cap club de lectura.

  Els clubs de lectura de llengua catalana estan organitzats conjuntament

  pel Centre de Normalització LIngüística de Barcelona i el Consorci de Biblioteques de Barcelona.

  Article complet

 • Teresa Pàmies al racó literari de la Delegació

  Fa 100 anys va néixer la que molta gent ha definit com la gran cronista d’una època, com la memòria viva de la nostra història, però, com ens recorda Teresa Pàmies, “de memòria, cadascú té la seva”. Tot i que ella mateixa es qualifiqués com a cronista al rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, només cal obrir un llibre seu per veure que ens porta més enllà del reportatge, la crònica o el llenguatge periodístic. I és que la literatura no és només sinònim de ficció.

  Capacitat d’anàlisi, autocrítica, intel·ligència, humor, un vocabulari ric i precís, una veu personal i única… són alguns dels aspectes que podem trobar, avui, amb una descoberta o relectura de les seves obres. I principis: compromís polític amb la llengua, el país, l’antifeixisme, el progrés social. En definitiva, una literatura compromesa com a eina d’informació, memòria i crítica.

  Article complet

 • Passejada històrica pel barri del Carmel el proper 28 de setembre

  La (Re)volta és un projecte d’Òmnium Cultural, que pretén fomentar el sentit de pertinença al barri del Carmel. Aquesta entitat organitzarà una passejada històrica on s’explicarà la construcció del barri del Carmel gràcies a les lluites veïnals.  Després de la passejada, hi haurà un debat amb aperitiu.

   

   

  Dia: 28 de setembre

  Hora d’inici: 10 hores

  Punt de trobada: MUHBA Turó de la Rovira, c. Marià Labèrnia, s/n

  Hora d’acabament: 13,30 hores

  Us podeu inscriure a: http://bit.ly/carmel28s o trucant al 627817393, de 9 a 18h, de dilluns a divendres. Les places són limitades.

   

  Article complet

 • Oberta la matrícula per als cursos de setembre

  Encara queden places lliures en alguns nivells.

  Oberta la matrícula per als cursos de setembreLa matrícula per als cursos de setembre és oberta i encara queden places per als nivells Elemental, Intermedi, Suficiència i Superior.

  Per fer una prova de nivell, cal demanar hora per telèfon a qualsevol de les nostres delegacions. Si ja saps quin nivell et pertoca, pots tramitar directament la matrícula de manera presencial.

  Article complet

 • Recorregut per la Festa Major de Gràcia dels alumnes de Bàsic 1

  El dia 20 d’agost una quinzena d’alumnes del curs Bàsic 1 acompanyats per la seva professora Rosabel, van fer un recorregut per la Festa Major de Gràcia.

  No pot haver-hi mes d’agost a Barcelona sense la tradicional Festa Major de Gràcia. Es tracta d’una de les festes més populars de la ciutat, caracteritzada pel seu característic desplegament de carrers guarnits i concerts a la fresca de caloroses nits d’estiu. 

  Article complet

 • RUMB A LA RUMBA. MEMÒRIA DE LA COMUNITAT GITANA DEL CARRER DE LA CERA

   

  L’Espai Avinyó – Llengua i Cultura programa una nova activitat per al foment de l’ús de la llengua

   

  Itinerari i espectacle de rumba

  Dimarts 9 de juliol, a les 10 h

  Lloc de trobada: casal de barri Folch i Torres (c.  Reina Amàlia, 31)

  Inscripcions a espaiavinyo@bcn.cat 

   

  La mort del cèlebre cantant Peret l’any 2014 va provocar un renou mediàtic que el va coronar com el rei de la rumba catalana, filla dels ritmes cubans i el flamenc, nascuda entre els anys quaranta i cinquanta del segle passat en ple carrer de la Cera. Malgrat el pas del temps, sembla que el seu llegat continua vigent. Però quin va ser el context sociocultural del naixement d’aquest gènere que es va convertir en protagonista de molts envelats? Com va arribar a popularitzar-se tant al llarg de la història? Aquesta ruta ens acostarà a la història dels gitanos catalans del carrer de la Cera i al naixement de la rumba catalana, partint del casal de barri Folch i Torres, on diferents membres de la comunitat gitana catalana ens explicaran el seu projecte de recuperació de la memòria oral i visual de l’emblemàtic carrer de la Cera d’aleshores. Després, enfilarem camí cap a indrets que configuren la memòria gitana del Raval, una ruta que acabarà amb un sarau molt especial: músics rumbers del carrer de la Cera ens oferiran un espectacle i aprofitaran l’ocasió per explicar-nos alguns dels moviments clau d’aquest ritme trepidant. Rumb a la rumba!

   

  Activitat organitzada conjuntament amb Carabutsí i Inter-Acció.

  Article complet

 • Matrícula 2019-2020

  Pots consultar tota l’oferta al nostre cercador de cursos.

  Abans de fer la inscripció en un curs, et recomanem que t’informis de les diferents modalitats que trobaràs explicades en aquest enllaç.

  Calendari d’inscripcions de cursos presencials i a distància del mes de setembre

  *Consulta si et pertoca matricular-te en el torn preferent o en el torn general a Aclariments sobre la inscripció als cursos de català.

  Aclariments sobre la inscripció als cursos de català

  • Les persones que estan fent un curs actualment poden optar, segons les possibilitats organitzatives, a una matrícula de continuïtat prèvia al torn preferent. La matrícula de continuïtat és la que fan els alumnes que continuaran en el mateix horari i en el mateix lloc semblant o idèntic. La informació d’aquesta matrícula la facilitarà la delegació corresponent.

  Si l’alumne vol canviar d’horari o delegació cal que pregunti al seu professor quan ha de fer la inscripció.

  • La inscripció preferent fa referència a l’antic alumnat, és a dir, persones matriculades en les convocatòries de cursos d’un any enrere com a màxim, a comptar des de la data de la inscripció al curs i que no hagin abandonat; i també les persones que provenen d’organitzacions que hagin signat amb el CPNL un conveni de col·laboració on s’estipuli que tindran inscripció preferent.
  • Torn general:  als nous alumnes que es volen inscriure entre períodes durant l’any acadèmic se’ls ofereix el romanent de places lliures que no han ocupat els alumnes de continuïtat. És per aquest motiu que el nombre de places lliures als cursos pot variar considerablement d’un curs a un altre. Les places són limitades i s’adjudiquen per ordre d’arribada al punt d’inscripció.

  La inscripció als cursos del CNL de Barcelona es du a terme simultàniament des de 10 punts diferents situats arreu de la ciutat, que corresponen a les delegacions que el Centre té a cadascun dels districtes. Per aquest motiu les places disponibles en alguns nivells es poden exhaurir en poca estona.

  Les llistes d’espera que es generin després de la inscripció només són vàlides per al període de matrícula vigent. Només seran avisades aquelles persones de la llista d’espera que puguin incorporar-se al curs pel qual estan esperant. En el cas que no es rebi aquest avís, voldrà dir que no hi ha places disponibles en el curs desitjat.

  La inscripció és oberta, generalment, fins a la tercera sessió del curs i fins a exhaurir les places.

  Les proves de nivell per a nous alumnes són continuades durant tot l’any.

  Requisits per a la inscripció

  Article complet

 • Visita comentada a l’exposició “Teresa Pàmies. Tot és en els llibres” i xerrada “Un passeig per la vida i obra de Teresa Pàmies”

  https://www.cpnl.cat/media/upload/gif//e_pamieslogo2_editora_129_20565_1.jpg

  El proper 20 de juny, a les 18 hores, Montse Barderi, comissària de l’Any Teresa Pàmies, farà una visita guiada per l’exposició “Teresa Pàmies. Tot és en els llibres”. Tot seguit oferirà la xerrada “Un passeig per la vida i l’obra de Teresa Pàmies”.

  Serà a l’Espai Avinyó – Llengua i Cultura (carrer d’Avinyó, 52).

  Per participar en la visita guiada i/o la xerrada, cal inscriure-s’hi prèviament al telèfon 93412550 (de 9 a 14 hores) o a activitats.bcn@cpnl.cat.

  Article complet

 • Exposició: “Teresa Pàmies. Tot és en els llibres”

  https://cultura.gencat.cat/web/.content/commemoracions/2019/anyTeresaPamies/04-recursos/01-espectacles/imatges/expo_tot.jpg_1083850083.jpg

  Tot és en els llibres”, acostumava a dir Teresa Pàmies; i és ben cert que tota la seva trajectòria vital es troba recollida en la cinquantena d’obres que va escriure.

  “Tot és en els llibres” també pot voler dir que tot allò que compta, tot allò que importa, el que val la pena pensar, fins on podem concloure, ho podem trobar en els llibres.

  Aquest joc de profunditats i significats que acabem de mostrar amb el títol d’aquesta exposició és un aspecte recurrent en la seva obra, que sovint ens permet anar més enllà d’una lectura aparent o literal.

  L’exposició està produïda per la Institució de les Lletres Catalanes, amb al col·laboració del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, l’Institut Català de les Dones i el Departament d’Educació.

  L’exposició “Teresa Pàmies. Tot és en els llibres” es podrà visitar a l’Espai Avinyó – Llengua i Cultura (c. Avinyó, 52) del 20 de juny al 5 de juliol.

  Horari: de dilluns a divendres de 9 a 21 h

  Article complet

 • Nova actualització del Diccionari de la llengua catalana en línia de l’Institut d’Estudis Catalans

  La nova actualització de la segona edició en línia del Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC2) incorpora quinze articles nous i prop de dues-centes modificacions, moltes de les quals són conseqüència de la inclusió al diccionari d’algunes de les novetats de la Gramàtica de la llengua catalana, publicada per l’Institut d’Estudis Catalans el 2016.

  Els substantius bitcoin, enya, nano i les interjeccions fet i entesos són alguns dels articles nous que ha aprovat la Secció Filològica i que s’han afegit a la versió en línia del DIEC2. També són rellevants la inclusió a l’article cassolada del sentit ‘protesta col·lectiva en la qual es fa soroll amb cassoles’ i la modificació de la definició de la subentrada el bell sexe o el sexe dèbil per tal d’indicar que aquestes expressions estan en recessió i que sovint s’usen amb valor discriminatori.

  Hi ha altres accepcions que s’han afegit al DIEC2 i que corresponen a usos ben vius. És el cas del sentit ‘mosaic fet amb trossos de ceràmica trencada’ del substantiu trencadís; el valor d’interjecció dels mots enhorabona i ànsia; el sentit ‘venir sobtadament un desig’ del verb agafar (en l’accepció 6, que remet a l’accepció 18 de donar), etc. També s’han afegit al DIEC2 un bon nombre de locucions d’ús freqüent, com color de gos com fuig, amb comptagotes, estar d’algú, només faltaria i fer curt.

  Finalment, són destacables les noves accepcions dels articles falcó i falconer -a, relatives a la manifestació de cultura tradicional i popular dels falcons, que havien estat reclamades per les entitats Federació de Colles de Falcons de Catalunya i Canal Falcó·net.

  IEC

  4/06/2019

  Article complet