• El drac del CNL de Barcelona escup paraules per Sant Jordi

   

  La Delegació d’Horta-Guinardó va instal·lar una parada a la Ronda Guinardó, 49, a prop de la seu del Districte, durant la Diada de San Jordi i va dur a terme una actuació relacionada amb la campanya “A l’abril, cada paraula val per mil”.

   

  Els ciutadans que van passar per la parada van participar en un joc intercultural, amb l’objectiu de descobrir que la llengua catalana està farcida de mots amb orígens molt diversos, com per exemple el mot matalàs que prové de l’àrab matrach que és un coixí gran per asseure’s a terra . A partir d’un drac expenedor de paraules es van repartir targetes plenes de curiositats sobre la seva procedència

  Les persones que hi van jugar es van endur un punt de llibre, amb l’explicació etimològica d’una de les paraules del joc.

  Article complet

 • Campanya “Si l’encertes, l’endevines”

  El CNL de Barcelona organitza la campanya Si l’encertes, l’endevines per quart any consecutiu. Després de l’èxit de les tres edicions anteriors, fetes en col·laboració amb l’Eix Comercial de Sant Andreu, ara s’amplia a tots els districtes de Barcelona.

  Cartells amb il·lustracions que representen frases fetes creades per joves estudiants de l’Escola Superior de Disseny i Art La Llotja lluiran a centenars de comerços de proximitat de 12 eixos comercials de la ciutat del 8 d’abril al 12 de maig. Tothom qui ho desitgi podrà participar en el concurs per endevinar les frases fetes amagades i guanyar grans premis patrocinats pels eixos col·laboradors.

  El 16 de maig es farà l’acte de cloenda de la campanya a la Delegació de Sant Andreu del CNL de Barcelona. A la resta de districtes, es faran lliuraments dels premis del concurs del 13 al 24 de maig.

  Article complet

 • Taller de dansa catalana amb l’Esbart Folklòric d’Horta

   

  Ahir, dijous, dia 4 d’abril, representants de l’Esbart Folklòric d’Horta van fer un taller de dansa catalana a la classe de Llengua i Cultura, Català sense Presses de la delegació d’Horta-Guinardó. Van parlar de la relació de la cultura amb els esbarts, l’origen del ball, els arguments d’algunes danses catalanes, els passos bàsics i, finalment, de la sardana (orígens, maneres de ballar-la, etc).

  Els alumnes van demostrar molt d’interès i van acabar ballant una sardana antiga al patí de la delegació.

  Article complet

 • “Ras i Curt” nova secció de llengua a Vilaweb

  El diari electrònic Vilaweb estrena una nova secció dedicada a la llengua: ‘Ras i curt’. Jordi Badia i Pujol tractarà temes de la gramàtica que sovint plantegen dubtes a l’hora d’escriure. En aquest primer, ens parla sobre l’ús de perquè, per què... En principi ell diu que hi ha una norma molt simple que és la següent:

   Escrivim ‘per què’ quan equival a ‘per quina raó’. En tots els altres casos escrivim ‘perquè’

  És una sort que des d’aquest mitjà es faci difusió de la gramàtica d’una manera plana i entenedora. Si voleu llegir-ne més ho podeu fer a:

  https://www.vilaweb.cat/noticies/perque-per-que-per-a-que-gramatica-jordi-badia/

  Article complet

 • Sessió de sensibilització per a les dones del projecte Troba’t de l’Ajuntament d’Horta-Guinardó al Centre Cívic del Carmel

  Ahir, dia 26 de març, a la tarda, la dinamitzadora de la delegació d’Horta-Guinardó va fer una sessió de sensibilització a un grup de 15 dones participants al projecte Troba’t de l’Ajuntament d’Horta-Guinardó al Centre Cívic del Carmel.

  El projecte Troba’t va destinat a dones del districte, que hagin o estiguin passant per un moment de canvi important en la seva vida com ara procés migratori, separació, problemes de salut, emancipació dels fills/es, pèrdua del lloc de treball, etc. És important aclarir que va adreçat tant a dones autòctones com estrangeres.

  Van participar d’una manera activa a la sessió i es van assolir objectius com sensibilitzar de la importància de fer del català la llengua d’adopció, promoure la necessitat de conèixer i usar-lo en l’àmbit professional i social i reconduir actituds negatives cap al seu ús.

  També es van donar a conèixer els serveis, i especialment els cursos, que ofereix el CNL de Barcelona.

   

  Article complet

 • Dia Mundial de la Poesia

  Ahir dos grups de Bàsic 2 i un de Bàsic 3 van participar en els actes que es van organitzar a l’Espai Avinyó per celebrar el Dia Mundial de la poesia: lectura de poemes i un taller de poesia visual com a homenatge al poeta Joan Brossa, de qui aquest 2019 es commemora el centenari del naixement. En aquest taller havien de passar primer per un itinerari amb estructures d’estimulació sensorial, que els servia després d’inspiració per despertar la creativitat i crear poemes visuals en solitari o en grup. Aquí podeu veure’n una petita mostra.

   

   

   

   

  Podeu veure’n un reportatge a: https://beteve.cat/btv-noticies-73/btv-noticies-73-641

   

   

   

   

   

  Article complet

 • Dia Mundial de la Poesia

  LES TEVES MANS

  Embolcallen amb vels goig i tristesa.

  Són sostre d’una xarxa de perfum,

  són els ventalls, amor, del meu costum

  i serveixen d’espasa a la sorpresa.

  M’agraden quan alegen entre el fum

  o quan remouen brins de senzillesa;

  les teves mans són alegria encesa

  i fulles d’un pomer al clar de la llum.

  Castellets de l’amor. Flames de ploma.

  Són banderetes del teu parlar. Són

  i toquen sense pes, clares d’un món

  que tu modules des dels teus Bagdads.

  Respires per les mans, amor. Són poma

  i estel saboner quan renten els plats.

                                            Joan Brossa

  Demà Dia Mundial de la Poesia és un bon moment per llegir i escoltar poesia, per aquest motiu l’Espai Avinyó-Llengua i cultura ha organitzat:

  • Lectura pública de poesia durant tot el dia a l’Espai Avinyó – Llengua i Cultura. Els participants podran recitar el seu poema preferit, en la llengua que triïn, o gaudir escoltant-los.
  • Activitat d’homenatge al poeta Joan Brossa, amb motiu de la celebració de l’Any Brossa. Hi haurà un itinerari amb estructures d’estimulació sensorial i un taller per compondre poemes visuals i corporis al final del recorregut. Els poemes dels participants es penjaran en un mural situat a la planta baixa de l’Espai Avinyó – Llengua i Cultura, que es convidarà a fotografiar i a compartir a les xarxes socials.

   

  Article complet

 • “Som el que mengem? Una aproximació a la cultura de l’alimentació

  Ahir els alumnes de Bàsic 3 van participar en l’itinerari “Som el que mengem? Una aproximació a la cultura de l’alimentació”, organitzat per l’Espai Avinyó conjuntament amb l’Associació d’Antropologies. Durant més de dues hores van passejar pel barri de Gràcia i es van aturar en alguns comerços acompanyats per la guia, l’Eli, que va parlar de la relació entre identitat i alimentació, de la importància de la ritualització del menjar per fomentar les relacions i dels costums i tabús alimentaris en diferents cultures. Tot això amb tast de cafè i te a Ecolectia, un espai amb botiga de comerç just des d’on es vol sensibilitzar sobre temes ambientals, de drets humans i de consum responsable, i que ahir va afavorir la pràctica del català amb una tassa entre les mans.

  https://ajuntament.barcelona.cat/…/ca/espai-avinyo/que-fem-espai-avinyo

   

  Article complet

 • Pràctiques lingüístiques en establiments col·laboradors del Voluntariat per la llengua

  Els alumnes de Bàsic 3 de la Delegació han participat aquesta setmana en el programa de pràctiques lingüístiques que serveixen perquè els alumnes perdin la vergonya de parlar en català i facin el primer pas a usar la llengua fora de l’aula.

  Aquesta activitat ha estat possible gràcies a la col·laboració dels establiments adherits al Voluntariat per la llengua del Baix Guinardó: el Celleret de la Montse, la papereria Mònica Alba, la farmàcia Bonany-Jané i Només Planxa.

  Tots els alumnes han coincidit en el fet que ha sigut una molt bona experiència gràcies a l’acollida afable dels comerciants, els quals han estat molt contents també de veure que hi ha tanta gent amb ganes d’aprendre i usar la llengua catalana de manera habitual. Esperem que aquestes pràctiques hagin servit per trencar el gel i que cada cop els nostres alumnes usin més la llengua de manera natural i espontània en tots els àmbits.

   

  Article complet

 • El projecte “BCN i jo” arriba a la recta final

  El proper divendres, 15 de març, a les 18 hores, se celebrarà un acte de cloenda, en què se sortejaran diversos obsequis entre les persones participants que hi assisteixin.
  El projecte El projecte “BCN i jo”, organitzat pel CNL de Barcelona, arriba a l’etapa final. Des d’octubre fins a desembre de 2018 s’han recollit els treballs participants en la iniciativa, que ha consistit a explorar el vincle que tenen els alumnes de català i els voluntaris i aprenents en el programa Voluntariat per la llengua amb la ciutat.

  El proper divendres, 15 de març, se celebrarà un acte de cloenda com a reconeixement a totes les persones que hi han col·laborat. Tots els assistents a l’acte rebran el llibre BCN i jo, amb fragments dels treballs presentats.

  A més, entre tots els participants en el projecte que assisteixin a l’acte se sortejaran diversos obsequis gentilesa de:

  Les persones que han participat i han col·laborat en el projecte rebran properament una invitació formal per a l’acte.

  Article complet