• Visita comentada a l’exposició “Teresa Pàmies. Tot és en els llibres” i xerrada “Un passeig per la vida i obra de Teresa Pàmies”

  https://www.cpnl.cat/media/upload/gif//e_pamieslogo2_editora_129_20565_1.jpg

  El proper 20 de juny, a les 18 hores, Montse Barderi, comissària de l’Any Teresa Pàmies, farà una visita guiada per l’exposició “Teresa Pàmies. Tot és en els llibres”. Tot seguit oferirà la xerrada “Un passeig per la vida i l’obra de Teresa Pàmies”.

  Serà a l’Espai Avinyó – Llengua i Cultura (carrer d’Avinyó, 52).

  Per participar en la visita guiada i/o la xerrada, cal inscriure-s’hi prèviament al telèfon 93412550 (de 9 a 14 hores) o a activitats.bcn@cpnl.cat.

  Article complet

 • Exposició: “Teresa Pàmies. Tot és en els llibres”

  https://cultura.gencat.cat/web/.content/commemoracions/2019/anyTeresaPamies/04-recursos/01-espectacles/imatges/expo_tot.jpg_1083850083.jpg

  Tot és en els llibres”, acostumava a dir Teresa Pàmies; i és ben cert que tota la seva trajectòria vital es troba recollida en la cinquantena d’obres que va escriure.

  “Tot és en els llibres” també pot voler dir que tot allò que compta, tot allò que importa, el que val la pena pensar, fins on podem concloure, ho podem trobar en els llibres.

  Aquest joc de profunditats i significats que acabem de mostrar amb el títol d’aquesta exposició és un aspecte recurrent en la seva obra, que sovint ens permet anar més enllà d’una lectura aparent o literal.

  L’exposició està produïda per la Institució de les Lletres Catalanes, amb al col·laboració del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, l’Institut Català de les Dones i el Departament d’Educació.

  L’exposició “Teresa Pàmies. Tot és en els llibres” es podrà visitar a l’Espai Avinyó – Llengua i Cultura (c. Avinyó, 52) del 20 de juny al 5 de juliol.

  Horari: de dilluns a divendres de 9 a 21 h

  Article complet

 • Nova actualització del Diccionari de la llengua catalana en línia de l’Institut d’Estudis Catalans

  La nova actualització de la segona edició en línia del Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC2) incorpora quinze articles nous i prop de dues-centes modificacions, moltes de les quals són conseqüència de la inclusió al diccionari d’algunes de les novetats de la Gramàtica de la llengua catalana, publicada per l’Institut d’Estudis Catalans el 2016.

  Els substantius bitcoin, enya, nano i les interjeccions fet i entesos són alguns dels articles nous que ha aprovat la Secció Filològica i que s’han afegit a la versió en línia del DIEC2. També són rellevants la inclusió a l’article cassolada del sentit ‘protesta col·lectiva en la qual es fa soroll amb cassoles’ i la modificació de la definició de la subentrada el bell sexe o el sexe dèbil per tal d’indicar que aquestes expressions estan en recessió i que sovint s’usen amb valor discriminatori.

  Hi ha altres accepcions que s’han afegit al DIEC2 i que corresponen a usos ben vius. És el cas del sentit ‘mosaic fet amb trossos de ceràmica trencada’ del substantiu trencadís; el valor d’interjecció dels mots enhorabona i ànsia; el sentit ‘venir sobtadament un desig’ del verb agafar (en l’accepció 6, que remet a l’accepció 18 de donar), etc. També s’han afegit al DIEC2 un bon nombre de locucions d’ús freqüent, com color de gos com fuig, amb comptagotes, estar d’algú, només faltaria i fer curt.

  Finalment, són destacables les noves accepcions dels articles falcó i falconer -a, relatives a la manifestació de cultura tradicional i popular dels falcons, que havien estat reclamades per les entitats Federació de Colles de Falcons de Catalunya i Canal Falcó·net.

  IEC

  4/06/2019

  Article complet

 • La teva afició: enfocament comunicatiu per tasques

  En general, i en l’àmbit d’aprenentatge de llengües, una «tasca» és un treball dut a terme pels aprenents que implica el processament o la comprensió del llenguatge per assolir un propòsit comunicatiu (Nunan, 1996). Aquest és el resultat d’una tasca comunicativa sobre aficions que van dur a terme els grups de Bàsic 3 i Suficiència de la Delegació. La tasca encara no està acabada ja que després de sembrar, cal regar i trasplantar…

  Article complet

 • Dues cares del dau, un món poètic

  Ja tenim els tres poemes guanyadors de Dues cares del dau, un món poètic.

  7 grups de diferents cursos de la Delegació, B2, B3, E2, I3, S1 i Llengua i cultura, van participar de l’activitat organitzada durant la Setmana de la Poesia de Barcelona, del 9 al 16  de maig. L’activitat consistia a crear a partir de dues imatges un micropoema que ens fes pensar, emocionar, visual¡tzar les imatges…

  D’un total de 32 creacions, els alumnes i el personal de la Delegació han triat la que els ha agradat més. Tots els participants s’han endut un bonic punt de llibre en agraïment a la seva col·laboració.

  Article complet

 • Marató de jocs a Horta

   El 28 de maig és el Dia Internacional del Joc. Jugar és una activitat universal, s’ha jugat, es juga i es jugarà a totes les edats i en qualsevol cultura del món. Jugar ens permet ser espontanis, podem aprendre fent, experimentem en el marge de l’error, estimula les nostres emocions, ens permet interrelacionar-nos i moltíssims beneficis més que hem de tenir presents.

  jugaresunderecho.org

   
  Veniu a jugar amb nosaltres!

   

  Article complet

 • L’esperit del carnaval. Itinerari literari Joan Brossa

  Com a cloena de la Setmana de la Poesia de Barcelona, els alumnes del curs Llengua i cultura de la Delegació van gaudir d’un itinerari literari, conduït per una guia de la Fundació Joan Brossa, per racons de Barcelona on s’amaguen poemes visuals de l’autor; també van conèixer una botiga emblemàtica que tenia molta relació amb el poeta: El rei de la màgia que els va deixar pensant en el joc de cartes que va fer la propietària de l’establiment per sorprendre’ls.

  LLetres gimnastes

  El rei de la màgia

   

  Article complet

 • Dues cares del dau, un món poètic

  El concurs Dues cares del dau, un món poètic, dedicat a Joan Brossa ja s’ha acabat. En total han estat 32 les creacions, micropoemes, fetes pels alumnes de diferents nivells del centre. Aquesta setmana han començat les votacions per veure quina és la que més agrada.

  Si us ve de gust votar, us animem a fer-ho hi ha temps fins divendres.  La setmana vinent direm quines han estat les més votades.

  Article complet

 • Màrius Serra: “Les frases fetes són un magnífic arxiu de memòria històrica”

  Dimecres, 15 de maig, es van lliurar a la plaça d’Eivissa els premis del concurs “Si l’encertes, l’endevines”, organitzat amb la col·laboració de la Federació de Comerç Cor Horta.  L’ acte va comptar amb la col·laboració d’un veí d’Horta: l’escriptor Màrius Serra.

   

  Amb l’habilitat de jugar amb les paraules a la qual ja ens té acostumats, Màrius Serra va recordar que “Les frases fetes ens remeten a un temps determinat, són un magnífic arxiu de memòria històrica”. Així, va posar en valor la importància d’iniciatives com la campanya Si l’encertes, l’endevines, que promouen l’ús de la llengua catalana a les botigues del barri.

  Els tres premis del concurs van ser lliurats al final de l’acte per l’escriptor, acompanyat de Maria Gassiot, delegada del CNL a Horta-Guinardó i de Jordi Grau i Núria Moliné, president i comerciant de Cor Horta.

   

  Els premis van consistir en vals de compra per gastar a les botigues de l’eix comercial.

   

  Màrius Serra:

   

   

   

   

  Foto amb les guanyadores del concurs

  Article complet

 • Dues cares del dau: un món poètic

  Moments per a la creació de micropoemes a partir de les imatges dels daus.

   

  Aquesta setmana les classes de la Delegació s’ajunten per celebrar la Setmana de la Poesia de Barcelona 2019. Amb dos daus, imatges, imaginació… surten creacions tan interessants com aquesta:

   

  Pluja i rellotge

  “Les fines gotes de la pluja rellisquen pels vidres i amb mirada malencònica miro el passar de les hores.”

   Juan, Solía, Chiara, Lirda i José

  Article complet