Arxiu per febrer, 2023

  • Dia Internacional de la Llengua Materna

    L’any 2000, la UNESCO va declarar el 21 de febrer el Dia Internacional de la Llengua Materna, amb l’objectiu de promoure el multilingüisme i la diversitat cultural i ressaltar la importància de les llengües maternes, com a patrimoni cultural, identitari i d’integració social.

    Al món, s’hi parlen més de 7.000 llengües. Algunes de les que es parlen a l’Àsia són: hindi, urdú, tàtar, mandarí, birmà, tibetà, nepalès… A l’Àfrica en són més d’un miler: suahili, haussa, amazic, fula…

    A Europa n’hi ha més de 50: català, castellà, armeni, hongarès, basc, txetxè, agul, etc. El quítxua, l’aimara, el zàparo, el kiowa i d’altres són llengües del continent americà i, algunes d’elles, s’han acabat extingint i han estat suplantades pel francès, el castellà, el portuguès i l’anglès.

    Per últim, a Oceania hi ha més de 1.500 llengües disperses per tots els arxipèlags que estan seriosament amenaçades.

    A la nostra delegació hem muntat un mural amb les paraules que més els agraden en català als alumnes dels nostres cursos.

    Us adjuntem també l’enllaç al joc “Volta al món amb les llengües” perquè pugueu aprendre més sobre les llengües d’arreu del món  Dia internacional de llengua materna (genial.ly)

    Article complet

  • Celebrem Carnestoltes i Dijous Gras.

    Avui és Dijous Gras i això significa que s’inicien les festes de Carnestoltes i també serveix per avisar que només queda una setmana pel Dimecres de Cendra, que ens anunciarà la Quaresma o, cosa que és equivalent, que falten 40 dies per a la Setmana Santa. Per això avui a la nostra delegació, amb uns alumnes del bàsic 1 de la Fina i el Pau, ho hem celebrat.

    Per trencar una mica el gel els professors han fet una dinàmica perquè els alumnes es coneguin millor entre ells i puguin gaudir més d’aquesta classe un xic especial.

    A Catalunya és tradició prendre botifarra d’ou en aquest dia a més d’altres similars com la blanca o la negra. A més de menjar-la tal qual, també és costum fer-ho d’una forma especial: mitjançant una truita de botifarra d’ou. A més, a l’hora de l’esmorzar, de postres o del berenar, se sol menjar coca de llardons.

    A nivell semàntic, és interessant el fet que la paraula llarder deriva del llatí lardarius que significa cansalader. Així que podríem dir que el Dijous Gras és el dia de la cansalada. Bé, de fet, la mateixa paraula Carnestoltes prové del llatí carnem levare que bàsicament vol dir «treure carn». Queda doncs palesa la relació entre aquestes dates i el menjar.

    Els alumnes han pogut tastar la botifarra d’ou i  també truites que han portat els professors.

    Després contents i amb la panxa plena han cantat la cançó típica del Dijous Gras El dijous llarder – Cançó popular – Versió RMVidal – Bing video han fet una rotllana i han explicat com se celebra Carnestoltes als seus països d’origen.

    Que passeu molt bon Carnestoltes i feu molta xerinola!!!

     

     

     

     

     

     

     

     

    Article complet

  • Participació a la ràdio

    Aquest passat divendres 10 de febrer dues alumnes del CNL de Barcelona de la delegació d’Horta-Guinardó, van participar durant la gravació del podcast presentat per Roger de Gràcia  “Tenim paraula” – Catalunya Ràdio (ccma.cat) que vol fer arribar la riquesa del català a tots els públics.

    Cada capítol d’aquest podcast el dediquen a una paraula que evoqui un tema o concepte des de la perspectiva de la llengua com el naixement del català, el món del joc, la religió, la ce trencada, l’origen àrab de moltes de les nostres paraules i expressions, mots que desapareixen, el català i els noms propis, les expressions intraduïbles (com “déu n’hi do”)…

    “Tenim paraula” és un podcast coral, d’una hora de durada, que té diversos protagonistes: lletraferits, lingüistes i practicants de la llengua, com la Irina i la Chiara, que van gaudir de l’experiència i van poder explicar coses com per exemple les seves motivacions per aprendre català entre d’altres coses.

     

     

    Article complet

  • Visita guiada a la biblioteca Mercè Rodoreda

    Avui els alumnes del bàsic 1 de la professora Fina Prats han gaudit d’una visita guiada a la biblioteca Mercè Rodoreda feta per la tècnica Montserrat Riu.

    Han pogut conèixer les instal·lacions i aquells que han volgut s’han pogut fer el carnet de soci. El carnet de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona obre moltes portes. Permet gaudir dels serveis de totes les biblioteques públiques de Catalunya i ofereix descomptes en museus, teatres, cinemes i llibreries de la província de Barcelona. Tot són avantatges!

    Us deixem l’enllaç perquè el pugueu visitar i pugueu gaudir de l’àmplia oferta d’avantatges que hi teniu Avantatges del carnet – Biblioteca Virtual (diba.cat)

    Article complet

Contacte

Delegació d’Horta-Guinardó

C. Marina, 343

08025 Barcelona

Tel. 934 504 908

A/e: hortaguinardó@cpnl.cat

 


Horari

De dilluns a divendres de 9 a 13.30 h i

dimarts també de 16 a 20.00 h


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


Arxius