• Primera partida a l’Scrabble gegant a la delegació d’Horta

  Ahir a la tarda l’alumnat de diferents nivells dels nostres cursos van jugar a l’Scrabble amb La Federació Internacional de Scrabble en Català (FISC) – FISC (fiscrabble.cat) En Francesc i la Margalida de la Federació van dinamitzar la sessió perquè els nostres alumnes hi poguessin jugar d’una manera accessible i divertida.

  A través de l’Scrabble, la FISC organitza moltes activitats per fomentar l’ús del català i totes les habilitats lingüístiques, socials i de cohesió que aquest joc facilita.

  Va ser una experiència que ens va agradar moltíssim a alumnes i professors i els esperem de nou a la propera sessió que farem al novembre.

   

  Article complet

 • Acció comunitària. Mural “M’he estimat molt la vida”

  Els passats mesos de febrer i març un grup d’alumnes del bàsic 3 de la professora Àngels Payró, tres grups de 1r d’ESO de l’Institut Teresa Pàmies, un grup de 3r d’ESO de l’Institut Joan Brossa i el grup de poesia de la Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda van participar en les sessions de treball per a la realització d’una pintura mural contextualitzada, participativa i comunitària a la Biblioteca Guinardó – Mercè Rodoreda que enguany celebra el seu 25è aniversari.

  La pintura mural, inspirada en el poema estellesià “M’he estimat molt la vida” i guiada per l’artista Mina Hamada, va involucrar les comunitats lingüístiques i la comunitat educativa del Baix Guinardó. Així, doncs, l’acció es va plantejar amb l’objectiu d’incidir positivament en la convivència en l’espai públic i dinamitzar la vida social i cultural de la zona per tal que esdevingués un projecte de participació ciutadana en què la poesia es convertís en art i l’art, en un procés de creació col·lectiu.

  El procés creatiu comunitari va estar coordinat per B-Murals, un centre especialitzat en art urbà. L’Ana Manaia, mediadora artística i Mireia Pons, il·lustradora es van encarregar de la coordinació i de la mediació artística del mural i Carles Rebassa va dinamitzar la part poètica per tal de plantejar conjuntament tota la feina. A partir d’aquí, els participants van representar diverses idees creatives basades en la poesia d’Estellés i les formes abstractes i orgàniques de Hamada, les quals van servir d’inspiració a l’artista per acabar de projectar la imatge que finalment s’ha pintat en el mural.

  Ha estat un plaer per als nostres alumnes poder ser partícips en l’elaboració i naixement d’un mural d’aquestes dimensions.

   

   

   

  Article complet

 • Visita a La Casa dels Entremesos

  Aquesta setmana un grup de bàsic 2 de la nostra delegació ha visitat l’exposició permanent de La Casa dels Entremesos.

  La Casa dels Entremesos és un equipament cultural de Barcelona gestionat per la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de Barcelona Vella concebut com un centre cultural que acull, difon i promociona la cultura popular, especialment la barcelonina, en múltiples aspectes: imatgeria festiva, dansa, música, foc, construccions humanes, trabucaires i art popular.

  Es troba situat a la plaça de les Beates, al cor de la ciutat de Barcelona,  al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. Es va inaugurar el 20 de setembre de l’any 2009.

  Els nostres alumnes van visitar la planta baixa de La Casa dels Entremesos on hi ha exposada gran part de la imatgeria festiva de Ciutat Vella: el Bestiari Històric de Barcelona, els Gegants del Pi, el Nan Cu-cut,… i un munt de figures més que es poden visitar de manera gratuïta en horari d’obertura del centre.

  Després de la visita els alumnes van passejar pel casc antic de la ciutat on van poder aprendre més sobre curiositats i història de Barcelona.

  Article complet

 • Exposició #25N Intercultural és tot l’any

  Avui dilluns 5 de febrer hem inaugurat a la delegació d’Horta-Guinardó l’exposició fotogràfica “#25N Intercultural és tot l’any”. Des del passat 2023 i durant tot aquest any el Servei d’Interculturalitat d’Horta-Guinardó | Horta – Guinardó | Ajuntament de Barcelona està promovent aquesta exposició que consta de 15 fotografies de dones i joves d’orígens culturals diversos del districte d’Horta-Guinardó. Hi han participat en total 4 col·lectius: Femiñetas (dones que fan activisme feminista i antiracista a través d’un periòdic cultural https://youtu.be/fE1nzVWhAgc), Dj’s Karmelas (dones que fan activisme contra el racisme, a favor de la diversitat sexual i de la diversitat de cossos https://youtu.be/N5of-BDGb_g), Colectivo Micaela (dones treballadores de la llar que fan activisme contra la precarietat laboral i contra el racisme https://youtu.be/61MTDq1HDnA ) i Fem Pinya (dones joves que parlen de les seves experiències com a noies que viuen entre dues realitats culturals https://youtu.be/Vq-5-72ZfVo ). A l’exposició hi ha uns codis QR que enllacen directament a entrevistes que es van fer a cada col·lectiu amb una durada aproximada de 3 minuts.

  Avui a la delegació amb motiu de la inauguració de l’exposició, ens han visitat i han fet una xerrada als alumnes dels nostres cursos Dj’s Karmelas. Ha estat súper interessant escoltar les seves experiències com a dones migrades i també han estat molt enriquidores les aportacions que han compartit amb els alumnes. Ha sigut una experiència molt maca que ens ha fet reflexionar molt! 
  L’exposició la podreu visitar a la nostra delegació al c/Marina, 343 fins al 23 de febrer amb l’horari habitual que tenim obert al públic.
  Us hi esperem!

  Article complet

 • Sortida als horts comunitaris dels jardins Pla i Armengol

  Aquest matí un grup d’alumnes de bàsic 2 de la nostra delegació han visitat els horts comunitaris dels Jardins Pla i Armengol.

  L’Amèlia, el Benito i el Sergi de la comissió pedagògica dels horts, ens han explicat que l’any 2013 es va plantejar la idea de fer uns horts urbans a Pla i Armengol (antigament Ravetllat-Pla i actualment, de titularitat pública propietat de l’Ajuntament). Aquesta idea es va concretar l’any 2014 en el projecte presentat a l’Ajuntament del districte per algunes entitats. El projecte actual dels horts, amb una superfície cultivable de 1.500 m2 de tota i per a tota la gent, està conformat per unes 33 parcel·les (15 de 45 mi 18 de 30 m2).

  Ens han explicat que el projecte dels horts comunitaris va més enllà del que són estrictament els horts. Hi ha diverses comissions i línies de treball que articulen la singularitat de l’associació: compostatge, hort d’espontànies, banc de llavors i planters, hugelkultur, etc.

  Els alumnes han après moltíssim durant la visita i han pogut practicar molt el seu català oral. Agraïm molt les explicacions i l’amabilitat de l’Amèlia, el Benito i el Sergi durant tota la visita.

  Per a més informació dels horts podeu fer-li un cop d’un a la seva pàgina web Hort Comunitari Pla i Armengol – Un Hort Urbà de tota i per a tota la gent (hortplaiarmengol.org)

  Article complet

 • Sessió de recursos lingüístics a la delegació d’Horta-Guinardó

  Aquest proper dimarts 23 de gener a les 15.30h es farà a la delegació d’Horta-Guinardó una sessió de recursos lingüístics conduïda per l’assessora Fina Prats.

  L’objectiu de la sessió és donar a conèixer, a partir del treball en casos pràctics, una mostra representativa de les eines i recursos disponibles actualment a la xarxa (diccionaris, verificadors, models de documents, etc.) que faciliten la resolució de dubtes i, per tant, permeten millorar la qualitat lingüística en les comunicacions escrites i també orals. Així mateix, pretén fer conscients als assistents de la importància de la qualitat lingüística a l’hora de redactar un text.

  Aquesta sessió de 2h està adreçada a personal  d’organitzacions públiques o privades i públic en general que redacti textos en català i que vulguin conèixer recursos i aplicacions en línia per resoldre aspectes gramaticals i ortogràfics. No cal tenir cap nivell de català en concret.

  Us hi esperem!!!

  Article complet

 • Nou web Servei d’Interculturalitat d’Horta-Guinardó

  El Servei d’Interculturalitat d’Horta-Guinardó és un servei municipal on treballen amb persones, equipaments, recursos i serveis del Districte d’Horta-Guinardó per promoure accions comunitàries i interculturals. Incorporen les diferents dimensions i principis de la interculturalitat de forma transversal i afavoreixen el diàleg intercultural i la interacció positiva entre veïns i veïnes, fomenten la  igualtat de drets i oportunitats, contribueixen en el reconeixement de la pluralitat cultural i impulsen la participació diversa al territori.

  Els objectius del servei són:

  -Donar compliment als plans de l’Ajuntament de Barcelona en matèria d’immigració i d’Interculturalitat.

  -Fer de la diversitat una riquesa dels nostres barris afavorint dinàmiques d’interacció i participació mútua contribuint a una bona convivència entre veïns i veïnes del Districte.

  -Aprofundir i difondre el coneixement en relació a la diversitat, al districte d’Horta-Guinardó facilitant el reconeixement del pluralisme i promocionant l’intercanvi intercultural, tot visualitzant la diversitat per a la seva normalització.

  -Fomentar la corresponsabilitat de tota la ciutadania, immigrant o autòctona, en el compliment dels seus deures i gaudir dels seus drets.

  -Potenciar l’autonomia en la utilització dels serveis públics, la participació en els espais socials i la mobilitat social en condicions d’igualtat, per a tots els ciutadans i ciutadanes.

  -Afavorir la igualtat d’oportunitats en l’accés als serveis i recursos propis del territori.

  Servei d’Interculturalitat d’Horta-Guinardó | Horta – Guinardó | Ajuntament de Barcelona.

  servei_dintrcilturalitat.pdf (barcelona.cat)

  Article complet

 • Xerrada sobre els mites de l’alimentació.

  Ahir a la tarda el casal d’entitats Mas Guinardó va acollir a la seva sala d’actes una xerrada molt interessant sobre mites de l’alimentació. Aquesta xerrada s’emmarca dins les activitats complementàries que es duen a terme des del CNL de Barcelona per promoure el coneixement de l’entorn i trobar espais on practicar la llengua que s’aprèn a l’aula.

  La cuinera i dietista Sílvia Vancells va captar l’atenció dels assistents i va aclarir dubtes sobre quines llegendes urbanes corren sobre l’alimentació, si és dolent el gluten o el sucre o si el greix i la xocolata són sans. A la xerrada hi van assistir a més d’aprenents del VxL, dos grups d’alumnes del cursos de la delegació d’Horta-Guinardó dels nivells bàsic 2 i suficiència 2 de les professores Àngels Vilaplana i Antoneta Borisova.

  Tots van gaudir i van trobar molt interessant la xerrada, van poder aprendre, resoldre dubtes i practicar el català.

  Article complet

 • Bona castanyada!

  Quan arriba la tardor i el temps del fred, menjar castanyes i panellets són uns costums que, malgrat haver perdut el seu caràcter d’ofrena funerària original, segueixen complint una important funció social. L’1 de novembre i el 2 de novembre es corresponen amb la festivitat de Tots Sants i la Diada dels Difunts, les celebracions més importants de la tardor.

  Nombrosos costums van associats a aquests dos dies, com la de visitar els cementiris i oferir flors als difunts. La nit del 31 d’octubre la gent es reuneix i es fa la Castanyada: es couen castanyes  i també es mengen  panellets, tot plegat acompanyat d’un bon vi dolç.

  A la nostra delegació hem fet un petit mural on hem exposat les coses més típiques que es mengen aquesta data i també les cançons més populars que es canten.

   

   

   

   

   

   

   

  Aquest matí un grup d’alumnes de bàsic 1 de la professora Fina Prats han celebrat d’una manera molt original aquesta data i han anat a fer una visita a l’ Hort Comunitari Pla i Armengol on han pogut fer un recorregut amb l’Amèlia, la seva coordinadora pedagògica i els alumnes han pogut gaudir més enllà del que és estrictament l’hort. Enllaçat amb la visita i la temàtica de la Castanyada han pogut veure les plantacions que tenien de carbasses i també els ametllers que serveixen per poder fer els famosos panellets. Han gaudit molt del matí i de la sortida.

  Bona castanyada!!!

   

   

   

   

   

  Article complet

 • Adhesió de nous establiments col·laboradors a Horta.

  Cada cop són més els establiments comercials que formen part de la llista d’establiments col·laboradors amb el Voluntariat per la Llengua a tot Catalunya.

  Els establiments i empreses col·laboradores són gairebé 5.000 comerços, bars, restaurants, etc. on, a més de parlar-te en català, t’ajudaran a practicar-lo. Es comprometen a atendre en català a persones que potser estan aprenent-lo i mostren dificultats a l’hora d’usar-lo però que tenen les ganes i la intenció de fer servir la llengua catalana amb tota normalitat. Alguns d’aquests establiments i empreses ofereixen descomptes amb el carnet de VxL que podeu consultar a Establiments Col·laboradors | Voluntariat per la Llengua (vxl.cat)

  Els darrers dies, quatre establiments nous del Mercat d’Horta (mercathorta.com) s’hi han volgut afegir: Carnisseria Marina (parada 18,19,20,21), Herbes i mel dietètica Glòria (parada 68,69), Ous Susana (parada 72,73), Peixateria Marisqueria la Mar de Fresc (parada 92,83).

  Moltes gràcies a tots!

   

   

   

   

   

   

   

  Article complet

Contacte

Delegació d’Horta-Guinardó

C. Marina, 343

08025 Barcelona

Tel. 934 504 908

A/e: hortaguinardó@cpnl.cat

 


Horari

De dilluns a divendres de 9 a 13.30 h i

dimarts també de 16 a 20.00 h


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


Arxius