Arxiu per abril, 2020

  • “Marges”, de Roger Vilà Padró

    Marges és una novel·la ambientada al Priorat i tracta de la recerca dels orígens, de la introspecció personal i de la relació íntima amb el paisatge i la seva gent.

     

    El protagonista de la història, en Menna, ha arribat als quaranta anys i passa per un moment complicat i de buidor personal. No té fills i  fa tres anys que se li va morir la seva parella, l’Ada. Té la sensació que ha arribat a la meitat de la seva vida i que és hora de prendre algunes decisions. És per això que decideix passar tot el mes de juliol i part de l’agost en una masia a tocar del Montsant, a Margalef, a la comarca del Priorat, d’on és originari el seu pare.

    Hi va amb l’excusa de fotografiar i estudiar les parets i els marges de pedra seca, que són típics de l’arquitectura popular de la comarca. Però també té altres raons que el porten a fer aquest pas. En el fons, el que realment busca és marxar, cercar un espai de solitud i una sortida als seus problemes personals.

    L’estada, a poc a poc, li servirà de recomposició anímica i l’ajudarà a reorientar la seva vida. Establirà una relació molt especial amb el paisatge de la zona i els seus veïns, cosa que el connectarà amb la vida dels seus avantpassats.

    És una novel.la molt recomanable. Està molt ben escrita i retrata magníficament la vida rural, on es fa evident la duresa i la precarietat del treball de la terra i la migració dels joves.

                                                                                                             Recomanat per Llúcia Barba, coordinadora del CNL d’Osona.

    Article complet

  • “Nosaltres dos”, de Xavier Bosch

    Un llibre intens, emotiu i captivador. Parla sobre l’amistat entre dues persones, concretament entre un home i una dona.

    En Kim i la Laura es van conèixer a la universitat. Tots dos venen de dos mons ben diferents però, tot i les diferències, es diverteixen junts, riuen junts i s’entenen. Els uneix el vincle de l’amistat, els lligams invisibles que crea l’amistat malgrat no haver-se vist durant quinze anys. Quan es retroben, sembla con si s’haguessin vist i haguessin parlar abans-d’ahir. Tant se val la distància! Si l’amistat és sincera, pot amb tot.
    És un llibre molt fresc, de lectura àgil. Si sou persones a qui us agrada cuidar els altres, ja sigui estant a prop o en la distància, us hi sentireu identificats.

                                                                                Recomanat per Judith Vidal Perelló, responsable de VxL del SLC de Vic

    Article complet

  • “El fibló”, de Sílvia Soler

    Una lectura que parla de relacions de germans i d’allò que has perdut o guanyat amb el pas del temps

    Aquesta novel·la relata la història de tres germans adults (la Laura, l’Ignasi i la Judit) que intenten, arran de la mort del seu pare, reconstruir la seva relació. Aquesta pèrdua coincideix amb el trencament de les seves relacions de parella i decideixen conviure de nou a la casa familiar que han heretat (al Maresme). Una situació ben anòmala.

    La convivència dels germans posa en evidència el pas del temps i el que ha provocat la mort de la mare en la seva infància, a causa d’una picada d’abella. La pèrdua de la mare, aquella persona estimada  que esdevé per als tres germans el referent únic de les seves emocions, se’ls clava com un fibló en la seva pell tendra.

    Els ingredients de la novel·la es combinen molt bé: el pas del temps, la relació entre germans, el pes de la casa familiar atrotinada i que cal restaurar, el record de la mare…, i la biblioteca de la casa del pare -que era dramaturg- que esdevé un misteri que caldrà anar descobrint.

    Una lectura molt recomanable i motivadora.

    Montse Baqué (TNL del CNL d’Osona)

    Article complet