• “Entre l’infern i la glòria”, d’Àlvar Valls

  Publicat per Edicions de 1984

  Gairebé tots els pobles de Catalunya tenen un carrer dedicat a Jacint Verdaguer, conegut popularment com mossèn Cinto, un dels principals escriptors catalans de tots els temps, que va néixer a Folgueroles (Osona). Voleu saber com es va fer tan famós? Com el fill d’un pagès humil va arribar a ser un escriptor conegut a tot Europa i premiat amb els màxims guardons literaris de l’època? I com és que la seva vida de sobte es va convertir en un infern? Què el va portar a escriure un seguit d’articles als diaris “en defensa pròpia”?

  De passada, anireu de viatge fins a Rússia, París o Terra Santa, trescareu per les muntanyes del Pirineu fins a pujar a l’Aneto. Veureu com era la vida a Osona o a Catalunya la segona meitat del segle XIX, l’expansió urbana de Barcelona, sereu testimonis de la presentació del Memorial de Greuges, de les lluites entre partits pel poder polític i molt més.

  I tot això, en un viatge constant entre el present dels últims dies del nostre poeta, plens d’intrigues i d’interessos obscurs, i el passat, que ens va desgranant la seva vida des de la infantesa fins a la malaltia.

   

  Un llibre molt ben documentat, amb explicacions detallades sobre allà on passa Verdaguer. M’agrada sobretot la manera com descriu llocs, olors, ambients, sensacions, i també, la riquesa del vocabulari i el tractament dels registres: hi sentiu parlar mossens i bisbes, nobles i obrers, escriptors i traginers, valencians i mallorquins… contents o enfadats, cadascú amb el seu català.

  Us aviso, us farà venir ganes de llegir més Verdaguer: l’Atlàntida, el Canigó, Aires del Montseny, En defensa pròpia… I posats a cedir a la temptació, aneu a Folgueroles, visiteu la Casa Museu Verdaguer i apunteu-vos a alguna de les rutes literàries que proposen: https://www.verdaguer.cat/

  I si us fa mandra de llegir, aquí us deixo l’enllaç a Canigó recitat per Lluís Soler  https://www.youtube.com/watch?v=gDqd8prk5rU. Genial! No us el perdeu.

   

  Recomanació de Fina Freixa (responsable de l’OC de Torelló)

   

  Per a grans lectors (1012 pàgines)

  Nivells: Suficiència,  Superior

  Print Friendly, PDF & Email