Arxiu per gener, 2023

  • A punt nous grups de reforç de lectura

    Segon trimestre amanit de bones lectures a Torelló, Manlleu i Vic

    A Vic, entre l’1 de febrer i el 15 de març s’oferiran quatre grups de reforç de lectura, que es trobaran al llarg de cinc sessions per llegir i parlar de llibres. Estan adreçats a estudiants de Bàsic 2, Bàsic 3, Elementals i Intermedis. Els títols escollits, en versió adaptada, són aquests: El violí d’Auschwitz (dimarts tarda), Tant de gust… Senyora Anglada (dilluns matí), L’inesperat i altres contes (dimecres tarda) i Cartes impertinents (dilluns tarda)Com que aquest trimestre el gruix de les publicacions del blog tindrà relació amb dones, aprofitant el 8M, tots els títols triats són llibres escrits per dones.

    Pel que fa a Torelló, s’oferirà un club de lectura de nivell intermedi, en què el títol triat és Les dones de la Principal, de Lluís Llach. En aquest cas, la tertúlia serà el 6 de març, al matí, a La Cooperativa.

    En el cas de Manlleu, hi haurà sis grups de lectura, adreçats nivells bàsics (Bàsic 2 i Bàsic 3) i elementals. Les trobades començaran el 6 de febrer, i s’allargaran durant cinc setmanes. Els títols triats són Contes de Poe, Peter Pan, El Petit Príncep i Frankestein o el modern Prometeu.

    Desitgem que siguin tot un èxit!

    Article complet

  • Personatges literaris d’Osona

    IRENE SOLÀ SÀEZ

    Continuant amb els articles de persones emblemàtiques d’Osona vinculades a la llengua o a la literatura, avui parlarem d’Irene Solà, poetessa, narradora i artista nascuda a Malla el 1990. Llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, ha estat premiada en diversos certàmens. El 2012 va guanyar el Premi Amadeu Oller per a poetes inèdits amb l’obra Bèstia, que recentment s’ha traduït a l’anglès. L’any 2017 va aconseguir el premi Documenta de narrativa per a menors de trenta-cinc anys amb Els dics.

    Dos anys més tard, el 2019, va guanyar el premi Anagrama de Novel·la en català amb el fenomen literari Canto jo i la muntanya balla, que ha enlluernat lectors i crítics, ha inspirat una adaptació teatral i una obra simfònica, i de la qual s’han venut més de 46.000 exemplars en català, i 12.000 en castellà. En paraules de la mateixa autora: “Crec que a la gent a qui li agrada jugar el fet que Canto jo i la muntanya balla no sigui una novel·la clàssica l’atrapa”.

    Després d’haver viscut a Londres i a Islàndia qui sap si a la recerca de la universalitat, Solà ha estat capaç de triomfar amb històries ambientades al poble on va néixer. Els seus poemes i narracions han estat traduïts a l’alemany, l’anglès, el francès, l’hongarès, el gallec, el portuguès, el neerlandès, el lituà, el danès, el castellà, l’italià, el grec i l’eusquera…, entre altres llengües.

    Solà, que va conèixer l’èxit en el context singular d’una pandèmia, és al capdavant d’una nova fornada de narradores joves que s’ha plantat amb força, els darrers anys, al panorama editorial del país. Les crítiques l’elogien tant per la llengua com pel registre poètic que usa en les seves obres.

    Article complet