• Visita al refugi antiaeri 232 de la Plaça del Diamant

  Aquesta setmana passada uns alumnes de diferents nivells dels cursos que fem a la nostra delegació van anar amb la professora Eugènia Godayol a visitar el refugi antiaeri de la plaça del Diamant. A través de les explicacions d’un guia del Taller d’Història, han descobert de ben a prop com era la vida dins d’un refugi i poder recordar els 80 anys de la fi de la Guerra Civil.

  Barcelona va ser una de les ciutats que va patir amb més insistència els bombardejos durant la Guerra Civil, una tècnica militar dirigida a minvar el nombre i la moral de la població civil que va arribar a límits insuportables durant la Segona Guerra Mundial. Per resistir els atacs de l’aviació enemiga, que cada nit llançava les seves bombes sobre la ciutat, Barcelona va haver de crear una segona ciutat subterrània, i durant mesos es van construir refugis a diferents barris, on cada nit, quan hi havia alarma d’atac, s’havia de refugiar la població. Molts dels refugis són ara inaccessibles o han quedat soterrats, però d’altres han quedat en bon estat de conservació i fins i tot permeten visites guiades, una incursió en la memòria més trista de la ciutat i una ullada a l’horror de la guerra que, tot i així, cal conèixer per no tornar a cometre els mateixos errors del passat.

   

   

   

  A Gràcia hi havia molts refugis antiaeris, i el que es conserva millor és el de la plaça del Diamant, descobert l’any 1992 arran d’unes obres, i que s’obre cada diumenge per a qui el vulgui veure per dins.

  Construït a dotze metres sota terra pels veïns del barri durant la Guerra Civil, va donar refugi a més de dues-centes persones durant els nombrosos atacs que va patir la Gràcia industrial de l’època, plena de fàbriques que eren l’objectiu principal de l’aviació atacant.

  Aquesta és una iniciativa del Taller d’Història de Gràcia,  que facilita l’accés guiat al refugi a partir de les 11 del matí, amb reserva prèvia, i també amb l’opció de visites per a grups. Es tracta d’un descens a una construcció fosca i estreta, on en el passat es va resistir un dels capítols més horribles de la guerra, i que va salvar tantes vides.

  Trobaràs més informació en aquest enllaç.

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Contacte

Delegació d’Horta-Guinardó

C. Marina, 343

08025 Barcelona

Tel. 934 504 908

A/e: hortaguinardó@cpnl.cat

 


Horari

De dilluns a divendres de 9 a 13.30 h i

dimarts també de 16 a 20.00 h


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


Arxius