• Alumnes de Suficiència 2 recomanen llibres

  Per Sant Jordi, els alumnes de Suficiència 2 de Vic ens recomanen llibres

  Cor trencat. Mor i vida de Carles Sabater, de Pep Blay

  El llibre de l’escriptor Pep Blay, Cor trencat. Mor i vida de Carles Sabater, és una síntesi del començament i el final de la història del grup de música Sau i de testimonis de la vida del protagonista. Fet amb molta estima i cuidant cada detall, Blay explica la seva història i fins a l’actualitat. La història real de Sau comença els anys 90 a la comarca d’Osona, concretament a Vilanova de Sau. Va ser el començament d’uns anys gloriosos, d’aprendre, de divertir-se, ensopegar-se i viure la vida com volien, cantant .

  Carles Sabater, el protagonista d’aquest llibre, també era un gran actor, i ho compaginava, sempre que podia, amb el grup Sau. El 13 de febrer de 1999, celebraven els 12 anys amb una gran gira, que els portava a fer el primer concert a Vilafranca del Penedès. Però, el que havia de ser l’inici de una gran aventura, es va convertir en el desenllaç més amarg que ningú es podia haver imaginat. El cantant Carles Sabater es va desplomar després del concert a causa d’un infart fulminant que li va provocar la mort. La llum es va apagar per sempre i Sau va passar a ser la història del “rock en català”.

  Recomano aquest llibre perquè Sau va ser tot un referent dins del panorama de la música catalana dels anys 90, on la indústria musical donava pas a una generació que tenia ganes d’escoltar i de fer bona música en català.

  L’empremta que va deixar fa que encara avui se’n continuï parlant i escoltant la seva música i fa que tinguis ganes de tenir a les mans aquest llibre per recordar temps passats.

  Cristina Canadell (alumna del curs Suficiència 2)

  **

  El diari d’Anna Frank, d’Anne Frank

  Anna Frank va néixer a Frankfurt del Main el 12 de juny de 1929, i era la segona filla de l’Edith i l’Otto Frank. Va morir de tifus al camp de trànsit de Westerbork, a Bergen-Belsen, a finals de febrer del 1945.

  El diari d’Anne Frank ofereix una mirada íntima de la vida d’Anne Frank, una jove adolescent jueva que s’amagava dels nazis durant la Segona Guerra Mundial, entre els anys 1942 i 1944 a Amsterdam, en l’ocupació alemanya dels Països Baixos.

  A través del diari, l’Anne narra no només els desafiaments i les adversitats de viure en espais reduïts i confinada amb condicions deplorables, i tement per la seva vida i de la seva família, sinó també les experiències universals de l’adolescència i l’autodescobriment.

  El diari d’Anne Frank convida a endinsar-se en un món d’emocions cruels i de dures realitats de fets històrics, obrint els ulls a les veritables conseqüències de l’odi i la intolerància. És un recordatori de la resistència i la fortalesa humana davant les adversitats i l’esperança de trobar l’alegria enmig de la foscor.

  Isabel Begara (alumna del curs Suficiència 2)

  **

  Strappo, de Martí Gironell

  És una novel·la històrica, escrita per Martí Gironell. Tracta de l’espoli d’obres d’art i pintures romàniques fetes al segle XII, en les esglésies i ermites del Pirineu i Prepirineu català. Tot utilitzant la tècnica de l’Strappo, les extreien del seu lloc d’origen per fer negocis tèrbols amb els grans museus, interessats en l’art Romànic.

  La història transcorre al segle XX quan un famós industrial de la burgesia catalana i col·leccionista d’art i un antiquari col·laboren per extreure uns frescos d’una església de Santa Maria de Mur, un poble del Pallars, per vendre les pintures a un museu de Boston.

  És una interessant novel·la que barreja realitat i ficció, ben documentada, que et transporta a una època i un indret del Pirineu Català i que et fa tenir consciència de què passava amb les pintures romàniques exposades en les esglésies i ermites d’aquests indrets inhòspits, a les quals ningú donava gaire importància. La novel·la està escrita en un llenguatge molt ric del Pallars i amb l’essència dels personatges en el qual transcorre la trama, naturals i divertits, narrant els seus costums quotidians.

  Josep Miquel Martínez (alumne del curs Suficiència 2)

  **

  La vida secreta dels arbres, de Peter Wohlleben

  Com s’ho han fet els arbres per sobreviure milions d’anys? Com s’ho han gestionat per poder adaptar-se als diferents climes, a la falta d’aigua o simplement a conviure amb la raça humana? El guardabosc alemany Peter Wohlleben ens respon aquests interrogants a través de les seves investigacions i experiències als boscos. Una complexa xarxa i diferents secrets d’aquests éssers són els elements que, a través d’un emocionant punt de vista, l’autor ens endinsa a comprendre millor les extraordinàries habilitats dels arbres i els sentiments associats amb aquests.

  Recomano aquest llibre perquè és de lectura senzilla, amable, per entendre més de la natura, en especial dels arbres. És una obra que transmet sensibilitat i fa una reivindicació d’aquests éssers tan presents a les nostres vides i tan essencials per al nostre planeta.

  Lorena Velasquez (alumna del curs Suficiència 2)

  **

  Peaceful parent, happy kids de Laura Markham

  A partir de les darreres investigacions sobre el desenvolupament del cervell i la seva experiència amb els pares, la Dra. Laura Markham aborda la criança d’una manera senzilla i eficaç. El seu missatge és: fomentar la connexió emocional amb el vostre fill i crear un canvi real i durador. Quan teniu aquesta connexió amb el vostre fill, no cal que amenaceu, supliqueu, suborneu o, fins i tot, que el castigueu.

  Aquest llibre, fet a partir d’exemples pas a pas, és una guia per als pares per ajudar-los a entendre millor les seves emocions i tenir-les sota control, perquè puguin ser pares amb límits saludables, empatia i una comunicació clara per criar un fill autodisciplinat.

  Per mi el llibre és fascinant i de molta ajuda. Malgrat que educar una altra persona sigui una tasca molt complicada i dona molta inseguretat, l’autora ha pogut posar en paraules pràctiques imprescindibles i crucials per poder aconseguir el que tothom vol en l’educació dels fills: criar una persona segura, resistent, autodisciplinada i emocionalment intel·ligent. I al llibre tot això es reflecteix i es transmet amb certa alegria.

  Marcela Foltánová (alumna del curs Suficiència 2)

  **

  Història d’un cavall, de Lleó Tolstoi

  Lleó Tolstoi és un dels autors més reconeguts de la literatura russa de tots els temps. Va escriure Història d’un cavall el 1861, quan tenia 31 anys. En aquesta novel·la es narra la vida d’uns personatges que convivien en una finca rural que podria ben bé tractar-se de la mansió on va passar ell la major part de la seva vida. Aquests personatges no són només els humans, sinó que també es posa dins de la pell d’un vell cavall a punt de morir. Dona a conèixer als seus companys la puresa de la seva raça i la rica però convulsa vida que havia viscut i que havia mantingut en secret.

  Jo recomanaria la lectura d’aquest bell llibre perquè em va ajudar a descobrir que la tendresa pot conviure i anar acompanyada de la crueltat més extremista que conec. A més, en aquest curt relat, l’autor denuncia la desigualtat i el racisme i critica punyentment la societat benestant a la qual pertanyia i que l’acabà abandonant totalment.

  Aquest llibre el vaig llegir per primera vegada fa 40 anys, encara el recordo i el vaig revisant de tant en tant.

  Josep Ramon Soldevila (alumne del curs Suficiència 2)

  **

  Dersú Uzalà, de Vladimir Arseniev

  El 1906 un oficial de l’exèrcit rus, explorador i topògraf, té una missió d’explorar la taiga siberiana, per ordre del tsar, desconeguda fins al moment. Endinsat ja i per atzar, topa amb un caçador nadiu que li farà de guia i li salvarà la vida en més d’una ocasió. La relació que s’estableix entre ells va més enllà d’una amistat. Aquest llibre va ser un regal de l’any 1981 de la meva mare quan vaig marxar a fer el servei militar, obligatori en aquell moment. En aquell temps, l’hàbit de llegir era nul en mi, però hi vaig quedar enganxat des del primer moment. En vaig gaudir de tal manera que jo era un personatge més del llibre. Em vaig apassionar amb en Dersú. No hi ha capítol que no sigui apassionant, no hi espereu floritures literàries, però gaudiu-ne intensament.

  Ramon Teixidó (alumne del curs Suficiència 2)

  Print Friendly, PDF & Email

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.