• En sabem, d’escriure?

  Escrit per el 22 d'octubre del 2013 a les 14:31 a: Expressió escrita

  Tal com ja us heu adonat, l’expressió escrita és un dels eixos centrals del curs.  Potser penseu, erròniament, que no en sabeu, d’escriure, que aquell tema no us agrada, que ara no us ve la inspiració, que no us surten les paraules…  Per convèncer-vos que aquesta no és l’actitud que heu de tenir per començar a esciure un text, us transcrivim unes paraules de Daniel Cassany, La cuina de l’escriptura, ed. Les Naus d’Empúries (1993), un manual de redacció per a tots aquells que s’han de posar a escriure.

  “Confesso que m’agrada escriure i que m’ho passo bé fent-ho. Em resisteixo a creure que hagi nascut amb aquesta flor al cul. Al contrari, crec i m’agrada creure que he après a divertir-me escrivint i a usar l’escriptura; que jo mateix he configurat els meus gustos. La lletra impresa ha estat un company de viatge que m’ha seguit en circumstàncies ben diverses. De mica en mica he anat conreant aquesta sensibilitat, des dels bolquers, quan veia pares i germans que jugaven amb lletres, fins a l’actualitat. (…) Crec que cadascú pot conrear l’afició a l’escriptura d’una manera semblant. Només es tracta de saber trobar els grans beneficis personals que pot oferir-nos aquesta tasca. Un dia et poses a escriure sense manar-t’ho ningú i hi descobreixes un encant. Hi tornes un altre cop i, de mica en mica, et converteixes en un/a escriptor/a -ep!, en minúscula, si cal.”

  A vosaltres també us passarà el mateix: ara al principi potser trobareu una mica complicat haver d’escriure un text sobre un tema concret; però de mica en mica us anireu convertint en bons escriptors i escriptores.

  Per iniciar-vos amb èxit en el camí de l’esriptura -i de les activitats d’habilitats lingüístiques que ens heu d’entregar-, tingueu en compte aquests consells:

  • Llegiu bé l’enunciat de l’exercici.
  • Planifiqueu el text que us demanen.
  •  Recolliu la informació que necessiteu.
  • Seleccioneu i ordeneu la informació.
  • Redacteu el text a raig sense capficar-vos en la gramàtica.
  • Utilitzeu els paràgrafs per organitzar el contingut.
  • Busqueu la precisió lèxica.
  • Poliu els signes de puntuació.
  • Reviseu la gramàtica i consulteu els dubtes.
  • Deixeu reposar el text.
  • Torneu a revisar el text de dalt a baix.

  Trobareu més informació sobre el procés d’escriptura en aquest enllaç de la UOC.

  Per acabar aquesta entrada us proposem que ens comenteu les dificultats amb què us trobeu a l’hora d’escriure.

  Doncs, vinga, bona feina!

  Print Friendly, PDF & Email

2 comentaris

 1. Janina

  23 oct. 13
  12:31 #

  Bon dia,

  A mi m’agrada escriure encara que potser no se’m doni massa bé. Vaig gaudir l’activitat sobre habilitats lingüístiques que ens vareu posar, pots imaginar i crear històries inventades. Va ser divertit!

 2. Rubi

  19 març 14
  20:36 #

  Hola,

  en el meu cas, diria que és la pressa la que juga males passades. M’explico: amb la voluntat de voler fer-ho ràpid, em salto alguns dels passos que heu detallat més amunt. És obvi que, amb temps i planificació, tot surt millor, però, de vegades, és inevitable fer-ho corrent.

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • Susagna Sabaté: No, Elisabet, si et mires l’esquema de l’examen que he penjat al blog ja veuràs que no hi...
 • Elisabet: A la prova no hi haurà dictat?
 • Susagna Sabaté: Elisabet, el tema que s’ha de desenvolupar ha de tenir una extensió de 130 paraules més o menys.
 • Elisabet: Hola! Bona tarda a tothom! Estic preparant la part de la prova que tracta sobre el marc històric i...
 • Susagna Sabaté: En l’expressió escrita, el perfet perifràstic (vaig cantar, vas cantar…) és més propi del...

Núvol d'etiquetes

Dialectes Dubtes Els pronoms relatius Estructura de la prova Expressió escrita Història de la llengua La carta Locucions prepositives Pautes d'estudi Preposicions Pronoms febles Pronoms relatius Remarques Repàs Resum Sant Jordi Ser i estar Sessions presencials Signes de puntuació Sintaxi Verbs