• Voluntariat per la llengua

     

    voluntaris2_172cs

     

    Aquest projecte va néixer a Cornellà com una pràctica entre els seus alumnes i voluntaris externs, i ràpidament es va escampar per la majoria dels Serveis de Català del Consorci per a la Normalització Lingüística. A Molins de Rei es va organitzar per primera vegada el novembre del 2003 i des de la primera edició ha tingut un doble objectiu: el primer, practicar la conversa en català per adquirir fluïdesa i seguretat en l’expressió oral, de manera que la llengua suposi per a l’aprenent, i aquest és el segon objectiu -tan important com el primer-, una integració total a la comunitat, amb les mateixes possibilitats d’accés al món laboral, cultural i social que qualsevol altra persona.

    Al llarg de les edicions que portem fetes, hem anat completant el programa i, així, comptem amb la col·laboració d’entitats culturals i establiments comercials on poder practicar el català com a complement a les quinze hores de conversa que es fan en cada edició que muntem.

    Poster2010_CastellersMolinsRei_Baixaamb logos

     

    Una de les col·laboracions habituals des de l’any 2010 és el taller amb la Colla Castellera Matossers de Molins de Rei per donar a conèixer els castells, la seva història i el seu funcionament, treballar tot el vocabulari que hi està relacionat i obrir l’activitat a tothom com un procés més d’integració.

     

     

    Octubre'12-13425_web

    Quan s’obre una edició, es formen les parelles a partir de les fitxes que les persones interessades (els que parlen català, anomenats “voluntaris”, i els que el parlen només una mica, anomenats “aprenents”) ens han omplert prèviament amb les seves dades personals i la disposició de temps que tenen. Durant l’acte de presentació de les parelles es fa també una sessió informativa per als aprenents i una altra per als voluntaris, amb la clarificació dels objectius, la manera de funcionar i les activitats a fer.

    Amb el temps hem incorporat unes visites a establiments comercials col·laboradors. Amb la seva col·laboració podem treballar dos aspectes també molt importants: acostumar els aprenents a utilitzar el català en altres àmbits on potser no estarien acostumats a fer-ho i, de retruc, canviar els hàbits de molts catalanoparlants de fer servir el castellà quan detecten que una persona parla en català amb dificultat.

    En finalitzar les 15 hores de conversa, organitzem una cloenda per valorar conjuntament l’edició que s’ha fet i lliurar uns certificats de participació. Un Sopar Intercultural serveix per tancar del tot cada edició i l’intercanvi gastronòmic amb els plats d’aquí i els de fora és una mostra més de tot el que es pot aprendre amb una activitat així.

    18_2013_Dan_voluntaris_llengua bis 19_2013_Dan_voluntaris_llengua bis

    Qualsevol persona que estigui interessada a participar en aquest projecte o com a voluntària o com a aprenent només ha de posar-se en contacte amb el nostre Servei i l’informarem del que ha de fer.

     

Encara no hi ha cap comentari. Sigues el primer a enviar-ne un utilitzant el formulari!

Escriu un comentari

RSS dels comentaris

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>