• Ressenya: Primavera, estiu, etcètera

    Títol: Primavera, estiu, etcètera
    Autora: Marta Rojals
    Any de publicació: 2011
    Editorial: La Magrana
    Pàgines: 368
    ISBN: 978-84-8264-96-65

    Marta Rojals, nascuda a la Palma d’Ebre l’any 1975, és una escriptora, articulista i arquitecta catalana. Es llicencià en arquitectura per la Universitat Politècnica de Catalunya i gràcies a la seva especialització en teoria, història i crítica gaudeix de traduir i editar publicacions d’arquitectura. Així doncs, Marta combina la seva faceta d’arquitecta amb la d’escriptora.

    Pel que fa a la seva trajectòria literària, Marta ja ha publicat 3 obres les quals han tingut un èxit sorprenent; aquestes són les següents:

    • 2011 — Primavera, estiu, etcètera (Barcelona: La Magrana)
    • 2014 — L’altra (Barcelona: La Magrana)
    • 2015 — No ens calia estudiar tant (Carcaixent: Sembra)

    Sortir de la teva rutina, dels maldecaps… en definitiva, sortir per un moment de la teva vida real i endinsar-te en una novel·la que et condueix a una vida paral·lela, però no d’un món imaginari sinó autèntic i proper és una de les característiques que aporta aquesta primera novel·la de Marta Rojals. És a dir, el lector/a gaudirà d’una història natural, molt clàssica pels dies que corrent avui en dia. A més a més, tindrà l’oportunitat de conèixer el caràcter típic de la gent d’un poble petit de les Terres de l’Ebre i, també, com tirar endavant una situació complicada i propera al realisme gràcies a l’actitud forta de la protagonista.

    L’obra gira entorn la vida d’una jove anomenada Èlia, la qual es troba ja en els seus 34 anys, arquitecta de professió i vida sentimental estable. De sobte, la seva vida es veu sotmesa a un canvi total, ja que s’ha acabat la seva relació sentimental amb qui portava ja molts anys i, a més a més, ha de deixar la feina que té a la ciutat a causa de la crisi que viu el món de la immobiliària. Davant d’aquesta situació suposadament dramàtica, l’Èlia decideix anar a fer la seva visita de rigor de Tots Sants al seu poble natal. Però aquesta visita remou sentiments de la seva infantesa i adolescència els quals desperten en la protagonista el desig de reviure aquestes sensacions. Així doncs, l’Èlia està disposada a allargar la seva visita i descobrir secrets que havien quedat enterrats.

    És fantàstica la sensació de realitat que ofereix aquesta obra gràcies a la contextualització tan idònia, el llenguatge oral característic del poble de la ribera el qual és transcrit exactament igual combinat amb el que empren els barcelonins. A la vegada, la personalitat de la protagonista encomana optimisme a qualsevol persona que es pugui trobar en una situació semblant.

    Finalment, considero que l’obra convida a viure la història, a posar-te al paper de l’Èlia i acompanyar-la en tot el trajecte de l’obra. Tanmateix, anima a visitar aquestes terres tan peculiars amb els seus paisatges que ofereixen calma a qui busca desconnexió.

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.