• Allò que va passar a Cardós

    Títol: Allò que va passar a Cardós
    Autor: Ramon Solsona
    Editorial: Proa
    Col·lecció: A TOT VENT-TELA
    Pàgines: 352
    ISBN: 978-84-7588-630-5

     

    A les nostres mans tenim un èxit literari avalat per un autor de gran recorregut. En Ramon Solsona ens torna a delectar. La seva darrera novel·la és una història basada en fets reals. Ens situa a mitjans dels anys seixanta, en un moment històric de grans canvis amb l’èxode migratori dels andalusos cap a Catalunya, la motorització d’Espanya amb el SEAT 600, l’arribada del biquini a les platges i el twist. Paral·lelament el país s’enfrontava a un nou model polític i a una societat dividida entre franquistes i comunistes.

    El novel·lista agafa tots aquests elements per narrar una història d’amor, odi i poder, mitjançant una escriptura dinàmica i brillant, on el moviment es crea a partir d’un munt de veus que relaten la història donant el seu punt de vista. També barreja el català i el castellà per transmetre la realitat lingüística de l’època. Utilitza  la descripció i  parts escrites en to periodístic per contrastar la informació real d’aquell període. D’aquesta manera, les primeres pàgines ens preparen per a l’esdeveniment clau. Mogut per la gelosia, el protagonista assassina el guàrdia civil equivocat. És el punt de partida per capficar-nos en el penediment d’en Santi Vallory i  la seva història d’amor, tota acompanyada pels cants andalusos dels treballadors de les hidroelèctriques, d’un mossèn amb un passat obscur i de la tafaneria de la gent del poble.

    A mesura que anem llegint  l’autor ens passa el paper de jutges. Per una banda, exposa un amant gelós i desesperat que necessita consol i una solució a la seva desesperació, i per una altra destapa el poder i la corrupció dels guàrdies civils. L’escriptor fa que et posicionis. Tu saps en quin bàndol estava la teva família i el record polític és el que t’ajuda a llegir moltes pàgines del llibre. La teva memòria continua treballant i segueix buscant en els records. Segur  que algun amic teu ha viscut una turbulenta relació amorosa. I tu, com l’has pogut ajudar? En Ramon ens fa partícips de la moralitat del protagonista.

    Ha arribat el moment en què viatgis en la línia del temps i apareguis a Cardós. Podràs rememorar l’esplendor que va viure el poble amb les hidroelèctriques i assabentar-te dels secrets dels seus habitants. També seguiràs de primera mà la història d’amor d’en Santi i la Rossita gràcies a la vibrant prosa d’en Solsona. Allò que va passar a Cardós t’està esperant.

    Mina Toboso

     

     

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.