• LA FAGEDA D’EN JORDÀ, SANTA MARGARIDA I EL CROSCAT

    Tots hem pensat alguna vegada en fer una escapada diferent i hem dubtat en triar el lloc adequat,doncs si mai us torna a passar no us ho penseu:la Fageda d’en Jordà i els seus volcans us estan esperant!
    És una sortida que segur us fascinarà, un d’aquells indrets que mai no oblidareu i que et deixarà amb ganes de tornar-hi. Els seus paisatges en qualsevol època de l’any són especials, el contrast de colors, olors, sensacions i el propi silenci del bosc a totes les estacions són encisadors i ben diversos. Cada època de l’any, la Fageda, dona un canvi al seu paisatge.

    Jo us aconsellaria visitar-la a la tardor, doncs les fulles caduques prenen uns colors força variats (ocre, roig, marró) que conviden i t’empenten a endinsar-te i a descobrir-la. Les fulles seques cobreixen el terra per complert i, en començar a caminar i sentir el so de les trepitjades, que les trenquen i remouen, desperten el desig de colgar-te d’elles com si et capbussessis dins l’aigua de la mar més calmada.

     

    La Fageda d’en Jordà es troba envoltant la colada de lava refredada provinent del volcà d’en Croscat , en un terreny pla, la qual cosa és poc freqüent a les fagedes de la península Ibèrica. Està envoltada per 21 volcans que hi ha a la comarca de la Garrotxa (Girona).

     

     

    Si sortiu des de Barcelona no tindreu dificultat en arribar-hi. El camí més curt és agafar la C-17 fins arribar a la sortida nº 69 (Olot) i continuar per la C-37 direcció Sant Pau (GI-524) i en el quilòmetre 4 trobareu l’aparcament a mà esquerra on podreu deixar el cotxe per un mòdic preu de 4 euros al dia.
    Quan sortiu de l’aparcament i travesseu la carretera per un pas soterrani, a l’altra banda, baixeu les escales que donen accés a la Fageda d’en Jordà i no deixeu de fixar-vos en el monòlit en memòria del poeta Joan Maragall, paga la pena dedicar uns minuts i aprofitar per fer alguna foto. Un cop aquí podeu començar el vostre itinerari, doncs és el punt de partida més recomanable per visitar :la Fageda d’en Jordà, el volcà de Santa Margarida i el volcà d’en Croscat. És un itinerari circular pensat per començar-lo i acabar-lo en el mateix punt. Després de passar el monòlit ja hi sereu dins el famós bosc de la Fageda i podreu començar a caminar per un terreny planer sense gaire desnivells, ja que estareu passejant per la colada de lava emesa pel volcà d’en Croscat. Si continueu caminant durant 1:30h més o menys us adonareu que el camí s’enfila per arribar-hi al coll de can Batlle i Sant Miquel Sacrat, una església de planta romànica del s XI, des d’allà començareu a baixar al pla de Sacot i si entomeu el vostre camí cap al sud-oest arribareu al volcà de Santa Margarida. És espectacular, un ample cràter circular dins del qual es troba l’ermita que dona nom al volcà:Santa Margarida. La resta del volcà és un prat recobert de natura on podreu descansar una estona i prendre unes fotografies que segur les tornareu a mirar sovint. No deixeu escapar l’oportunitat d’accedir dintre del cràter i veure l’ermita , tot i que aquesta aturada us farà allargar la vostra passejada. Personalment us diré que la primera vegada que vaig entrar-hi em va semblar meravellosa. 

    Sé de ben segur, que un cop arribat a quest punt de l’itinerari les forces es van perdent i comencen a estar una mica cansats, però no us amoïneu ja estem a punt de finalitzar la sortida i el camí que ara us tocarà fer és de baixada. Ara el camí és descendent fins a can Xell-Santa Pau. Un cop havent tornat a travessar la carretera trobareu un indicador que facilitarà l’enllac amb l’altre itinerari (15), el qual us portarà cap al volcà d’en Croscat. És un dels més grans i més joves de la península Ibèrica, durant les seves erupcions va treure materials volcànics al seu flanc la qual cosa va deixar un record de per vida al paisatge, un impressionant tall que sembla fet per arquitectes!

    Havent arribat a aquest punt de l’itinerari, el camí baixa suaument fins arribar al nostre punt de partida, l’aparcament de can Serra. El recorregut total d’aquesta ruta haurà estat de 10 quilòmetres per tant adeqüeu la vostra vestimenta, calçat i prepareu una motxilla amb aigua i queviures energètics!!!
    El Parc Natural de la Garrotxa i la Fageda d’en Jordà ofereixen una varietat d’activitats alternatives com els carruatges de cavalls que fan passejades per bosc i el parc volcànic. Trobareu una oficina d’informació a Sant Pau on us informaran de les rutes i activitats amb molta amabilitat.
    US DESITJO UNA BONA ESCAPADA
    Núria Ibáñez C2

    Print Friendly, PDF & Email

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.