Arxiu per juny, 2019

  • RESSENYA CAMPS DE MADUIXES

    L’escriptor de literatura juvenil, Jordi Sierra i Fabra va néixer el 26 de Juliol de 1947 a Barcelona, on resideix actualment. Ha guanyat guanyat diferents premis entre els quals destaca el premi Gran Angular de literatura juvenil (1983) i la Placa e Plata de l’editorial Cruïlla per “Camps de maduixes” (2001). Professionalment, cal destacar les seves col·laboracions radiofòniques a la Cadena Ser o Ràdio Barcelona, entre d’altres.

     

    Val a dir que Camps de maduixes és un dels seus grans èxits. Com no podia ser d’una altra manera, es tracta d’una novel·la amb marcat caràcter juvenil. L’autor centra la trama en dos grans temes: la droga (un vell conegut) i la bulímia, una malaltia que incremetà al llarg dels 90.

     

     

    Tot comença una nit de cap de setmana, amb una trucada de l’hospital alertant el pare de la Lluciana que la seva filla -una estudiant exemplar i jugadora d’escacs- ha entrat en coma per prendre substàncies estupefaents durant una festa. La matinada del divendres, La Lluciana, la Cinta, el Màxim i el Santi decidiren sortir de festa. Al local, es troben al Raul – un jove de mala vida que dedica els caps de setmana a drogar-se i beure-.  La Lluciana no tenia gens clar el fet de drogar-se, mentre dubtava, el Màxim li apropa la pastilla i pràcticament li fica a la boca. Al cap d’uns minuts la Lluciana cau desplomada i totalment pàl·lida, tot seguit els seus amics la porten a urgències.

     

    L’Eloi, el xicot de la Lluciana, no va sortir perquè havia d’estudiar a l’endemà. Al assabentar-se del succeït, comença a buscar desesperadament el camell que li va vendre la pastilla (que era un conegut del Raul), amb l’ajut del Vicenç Espinós, un agent de policia que investiga el cas.

     

    Finalment, seguint la pista del Raul i els amics comuns al camell, aconsegueixen trobar-lo mentre venia a una altra discoteca i ell, en adonar-se que el buscaven se sent acorralat i fuig. Durant el intent d’escapar, cau i es dona un cop al cap que li provoca la mort pràcticament a l’acte. Metre queia, llença les pastilles per una claveguera però aconsegueixen trobar una que li cau mentre corria. Això resulta crucial per als metges, que analitzant la composició química aconsegueixen despertar la Lluciana.

     

     

    Personalment, m’ha semblat una història impactant que enganxa al lector des de la primera pàgina. La trama està centrada a un fet totalment realista que li podria passar a qualsevol adolescents dels milers que surten de festa cada cap de setmana. En definitiva, un llibre molt recomanable per als joves d’entre 15 i 20 anys. No deixeu de recomanar-lo (ni de llegir-lo, per descomptat)!
    MANEL MUÑOZ

    Article complet

  • De Barcelona a Finisterre en moto

    Galícia. Ell lloc on el mon s’acabà. La terra envoltada per la màgia de les Meigues i la impressionant gastronomia. Sempre he volgut anar-hi però, fins ara, no ho havia fet. A l’estiu, normalment , aposto per fer viatges més “mediàtics”. L’octubre de 2018, vaig decidir emprendre el viatge. Tenia molts problemes a la feina i decidí fer dues setmanetes de vacances. Donat que ja havia passat l’estiu i tot el meu entorn estava treballant, vaig decidir partir jo sol (i la meva moto, és clar!).

    En total, vaig recórrer uns 3.000km per asfalt i vaig necessitar 10 dies per completar el trajecte i tornar a casa. La primera parada fou a Bilbao, em vaig allotjar a una habitació al bell mig del centre. Resulta que el propietari era soci de l’Athletic i em va convidar a San Mamés. És un dels punts forts de viatjar sol: trobes moltes sorpreses improvisades.

    El dia següent vaig marxar cap a la segona parada; Ribadesella, Asturias. És un dels meus llocs preferits. Trobo que almenys, un cop a la vida, has d’anar-hi i fer el descens més famós del món: el del riu Sella.

    Des d’Astúries partí cap a Ribadeo, un dels primers pobles de la costa Gallega. Des d’allà vaig aprofitar per visitar la millor platja que he vist mai: la platja de Las Catedrales. Senzillament impressionant. A més, com era temporada baixa, tenia tota la platja per a mi sol.

    La propera aturada era Finisterre. Em vaig allotjar a les golfes d’un edifici amb molt d’encant al costat del port. Casualment, Finisterre es trobava en plena festa major i vaig tenir la sort de gaudir del concert d’un grup desconegut per a mi però que fou la sensació de la nit: Heredeiros da Crus.

    En un principi, només volia estar-m’hi un dia i dirigir-me cap a les Rías Baixas però va fer la seva aparició estel·lar l’huracà Leslie i va “endur-se” els meus plans a terres gallegues. Vaig romandre dos dies més a Finisterre i, finalment, amb l’amenaça del temporal que avançava des de Vigo vaig decidir tornar cap a casa. Com que no podia fer els 1.200km en un sol dia, la parada intermèdia escollida va ser Logroño i, com no, vaig anar al carrer Laurel a gaudir de la gastronomia i tradició vinícola de la Rioja.

     

    Es tracta d’un viatge impressionant i molt dinàmic. Tant per fer-ho sol com acompanyat. Per qüestions meteorològiques, sempre que sigui en moto, resulta imprescindible fer el viatge entre el maig i l’octubre.


     

    MANEL MUÑOZ

    Article complet